Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 5310-301G8

Acerjev model Aspire 5310 meri na nezahtevne uporabnike, ki jim je cena poglavitno vodilo pri nakupu prenosnika. Navzven se to ne pozna, saj uporablja enako ohišje kot nekateri drugi, zmogljivejši modeli iz serije Aspire. To je lično oblikovano, zunanjost je črna, notranjost pa bela, opazimo pa tudi nekaj manjših oblikovalskih podrobnosti.

Srce prenosnika je Intelov procesor iz cenejše serije Celeron, njegov takt pa 1,6 GHz. Ker ga podpira le 1 GB pomnilnika, bolj stežka dohaja naloženo Windows Visto Home. Lep zgled je dolgotrajno nalaganje vseh ikon na nadzorni plošči (seveda v klasičnem načinu, kjer je teh ikon kar nekaj). Preizkusi so potrdili slabe zmogljivosti, saj se je uvrstil proti koncu lestvice cenejših prenosnikov. Žal se podobna zgodba ponovi pri preizkusu zmogljivosti akumulatorja. Izmerili smo, da zmore računalnik poganjati le eno uro in dvainpetdeset minut. To sicer ni najslabše, je pa vendarle pod pričakovanji. Integrirana Intelova grafična kartica GMA 950 si sposodi kar sistemski pomnilnik in je uporabna le za starejše igre.

Čeprav je prenosnik lepo oblikovan, uporabniško ne prepriča. Motila nas je predvsem premehka tipkovnica, ki se rada upogiba, in opazili smo, da je na sredini rahlo višja kot na robovih. Krmilna ploščica je povsem gladka in ne daje tistega "pravega" občutka. Pod njo sta dve tipki, med njima pa zelo uporabna tipka, ki deluje kot drsnik gor-dol oziroma levo-desno. Zaslon meri 15,4 palca, ločljivost pa je razmeroma nizka (za to velikost zaslona), 1280 × 800 pik, čeprav bo to nekaterim uporabnikom všeč. Zaslon je svetleč, kar bo spet všeč nekaterim uporabnikom, čeprav se včasih v njem vidi preveč odseva.

Kar zadeva priključke, so se v Acerju vendarle potrudili. Prenosnik tako premore štiri priključke USB, po dva na vsaki strani, na voljo sta izhoda VGA in S-video. Za povezljivost skrbijo modem, omrežni vmesnik in vgrajeni brezžični vmesnik WLAN (802.11 a/b/g). Seveda imamo tudi priključka za zvočno kartico, dodali pa so tudi bralnik za pomnilniške kartice SD. "Manjkata" le firewire in reža PC card (je pa na voljo Express card).

Kot smo sprva zapisali, je poglavitni razlog za nakup Acerjevega Aspire 5310 njegova nizka cena, velja namreč manj kot 600 evrov. Nekateri izdelovalci za ceno okrog 600 evrov prodajajo prenosnike brez naloženega operacijskega sistema, tako da je cena res več kot ugodna. Žal je prenosnik za Visto nekoliko prešibak, vendar se v starejšem okolju XP izkaže kot povsem soliden.

Acer Aspire 5310-301G8

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 55.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 43.

Trajanje delovanja: 1 uro 52 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Mere: 36,6 × 27,4 × 4,2 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M520, 1,6 GHz, 1 GB RAM, 80 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 599,4 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; Avtera, www.avtera.si; TrendNet, www.trendnet.si.

Za: Cena.

Proti: Zmogljivost, trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji