Objavljeno: 31.8.2007 18:08 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 5102 WLMi

Acer Aspire 5102 je cenovno ugoden prenosnik, ki je namenjen domačim uporabnikom in domačim pisarnam. S slabimi tremi kilogrami ne sodi med najlažje v svoji kategoriji, vendar ga zaradi tega ne bi smelo biti naporno prenašati.

Računalnik temelji na procesorskem naboru ATI Radeon Xpress 200, procesorju AMD Turion 64 X2, ki teče pri taktu 1,6 GHz, in grafični kartici ATI Mobility Radeon X1300, ki ima vgrajeno kar 512 MB grafičnega pomnilnika. Po opravljenih meritvah se Aspire 5102 uvršča v povprečje preostalih prenosnikov v svojem razredu, malce nad povprečje se dviguje le pri grafiki, kjer mu priskoči na pomoč soliden grafični pospeševalnik.

Prav daleč od vtičnic za napajanje se z njim ne bomo mogli podati, saj je po naših meritvah sposoben delovati na baterije le dobro uro in pol. To nas je seveda razočaralo, saj konkurenca ponuja več.

Računalnik je standardno opremljen s tremi vtičnicami USB 2.0, izhodom VGA, vtičnicami za slušalke in mikrofon, modemom in omrežnim priključkom. Vgrajena zvočnika sicer zadostita osnovnim sistemskim zvokom, če pa bi si zaželeli več razpona v smeri proti basom - teh mu namreč primanjkuje -, bomo morali uporabiti kaj drugega.

Pohvalno je, da sta na sprednji strani tudi stikali, ki nam omogočata hitro prižiganje in ugašanje vmesnikov Wi-Fi in bluetooth.

Kot v zdaj že praktično vseh modelih v tem razredu je zaslon LCD odbojni. Slika je zato res jasna, kontrastna in enakomerno osvetljena, vendar v zaslonu hitro vidimo vsako okoliško luč. Ločljivost same matrike zaslona je udobna za delo, marsikdo pa bo vendarle pogrešal višjo ločljivost.

Zaradi slabše izvedenega vpetja se tipkovnica pod težjimi prsti nekoliko upogiba, vendar ne toliko, da bi to motilo pri daljšem delu z računalnikom. S sledno ploščico smo bili zadovoljni, ker brez težav opravlja svoje delo, med tipkama, ki sta nam na voljo pod njo, pa nam je za pomoč pri premikanju drsnikov oken dodan gumb, ki drsnike premika v vseh štirih smereh.

Acer Aspire 5102 WLMi

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,9.

Trajanje delovanja: 1 ura 32 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere: 35,8 × 26,9 × 3,4 cm, teža 2,8 kg.

Značilnosti: AMD Turion 64 X2, 1,6 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 876,62 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; Avtera, www.avtera.si; TrendNet, www.trendnet.si.

Za: Ugodna cena.

Proti: Čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji