Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2023

3D-tiskanje prihaja na prvi (proizvodni) tir

Kaj vse je mogoče narediti s 3D-tiskalniki, ne sodi več v teorijo, temveč postaja praksa. In to proizvodna praksa! Drži, še pred nekaj leti smo opisovali potencialne prednosti aditivne proizvodnje, veliko je bilo ugibanj o prihodnjem razvoju. Razpravljali smo o tem, ali obstaja finančni ali tehnološki razlog za prehod s tradicionalnih, z velikoserijskih procesov v proizvodnji na dodajalne procese. Praksa je pokazala, da je treba s 3D-tiskanjem vedno bolj računati – celo v množični proizvodnji, butična je namreč že osvojena. Dokazljivi prihranki časa pri načrtovanju in v sami proizvodnji skupaj z večjo učinkovitostjo izdelkov vodijo do hitro naraščajočega števila primerov uporabe, zaradi česar je 3D-tiskanje marsikje že postalo glavna proizvodna tehnologija. Aditivna proizvodnja je dobila zagon, prihodnost 3D-tiskanja je svetla.

Številne panoge – vključno z zdravstvom, letalstvom in gradbeništvom – doživljajo preobrazbe na ključnih področjih svojega poslovanja. Mnoge je mogoče pripisati prav razširjeni digitalni infrastrukturi, razvoju materialov in dozorevanju dobavne verige ter večji stabilnosti tehnologij aditivne proizvodnje. V letalski in »vesoljski« industriji izdelava notranjih delov letal, kot so kanali, zračniki in sistemi za pretok zraka, s 3D-tiskalniki oblikovalcem omogoča zmanjšanje teže, zmanjšanje števila sestavnih delov v sklopih in prilagajanje tesnim notranjim površinam kabine. Poleg tega 3D-tiskanje omogoča svobodo oblikovanja, ki je nujna za eksperimentiranje z učinkovitejšimi oblikami sestavnih delov z manjšim številom mogočih točk okvare, kar v temperaturno občutljivih okoljih nikakor ni zanemarljivo. Nekaj kilometrov nad Zemljo napake in okvare pač niso zaželene. Če pa jih zaznamo, jih velja nemudoma odpraviti.

In prav sposobnost hitrega prilagajanja in spreminjanja je še en as v rokavu sodobnih proizvodnih tehnologij, z orodji CAD in CAM ter s 3D-tiskanjem na čelu. Ker se razvojni cikli izdelkov v vseh panogah skrajšujejo, te tehnologije proizvajalcem zagotavljajo več prilagodljivosti na vseh področjih: pri oblikovanju, v proizvodnji in dobavni verigi.

Raziskava trendov na področju 3D-tiskanja, ki jo je pred kratkim objavilo podjetje Jabil, razkriva, da se je raznolikost aplikacij aditivne proizvodnje v zadnjih dveh letih močno razširila. Dejansko so raziskave in razvoj prehiteli izdelavo prototipov kot najpogostejši primer uporabe, medtem ko so primeri uporabe 3D-tiskalnikov za izdelavo šablon, nastavkov in celo orodij poskočili s 37 odstotkov v letu 2019 na 57 v lanskem letu. Opazno se je povečal tudi delež podjetij, ki uporabljajo 3D-tiskanje v gradbeništvu – že vsako drugo podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo mostov, se zanaša na pomoč 3D-tiskalnikov. Se vam to zdi impresivno, a nišno? Kaj pa podatek, da več kot šest podjetij od desetih že uporablja 3D-tiskanje za izdelavo posameznih delov v svoji proizvodnji? Skoraj polovica podjetij si s 3D-tiskalniki že pomaga pri servisiranju in vzdrževanju.

Sporočilo je jasno – 3D-tiskanje ni več butična ali nišna tehnologija, temveč nekaj, kar hitro osvaja proizvodnjo. In to povsem upravičeno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji