Testi - Preizkusi / Avtor - Boris Šavc

 • Na vse ali nič

  Izdelovalci mobilnih telefonov iz modela v model kopičijo funkcije in napravam pripenjajo oznake v upanju, da se bo rast prodaje nadaljevala. HTC se je znašel v drugačni vlogi. V zadnjem poskusu povrnitve stare slave so izdelali telefon z jasno definiranimi zmožnostmi in preprostim, popolnoma okleščenim imenom. Tajvanska igra na vse ali nič se imenuje HTC One.

  Objavljeno: 28.5.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Telefonija na dotik

  Skype je v Windows 8 vdelan privzeto. Po mesecih premora je v Windows 8 dospela posodobitev 1.6. Dogodek je povod, da si telefonijo na dotik pobliže ogledamo.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Družabni telefon

  Kar dolgo smo mislili, da pri Facebooku snujejo svoj telefon. Spet drugi so sklepali, da bodo Zuckerberg in druščina ubrali podobno pot kot spletni trgovec Amazon, ki je izdelal svojo različico Androida. Redki so se nadejali zgolj boljše mobilne aplikacije. Pa smo bili vsi po vrsti v zmoti. Namesto naštetega smo dobili Facebook Home.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Najboljši prenosnik (z napako)

  Chrome OS je operacijski sistem, ki temelji na Googlovih spletnih storitvah. Spletni velikan ga je sprva ponudil kot alternativo bolj uveljavljenim namiznim sistemom, ki bi zanimanje uporabnikov s strojne opreme preusmerila na izvajanje samih storitev. Računalnik ni več pomemben in je zlahka zamenljiv. Čeprav Chrome OS tej mantri še vedno zvesto sledi, jo je Google s prenosnikom Chromebook Pixel pustil daleč za seboj in obenem snedel lastno besedo. Pixel je vse prej kot nepomemben in zlahka zamenljiv.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Galaksija z Okni

  Zadnji od velike trojice, ki naj bi Microsoftovemu sistemu Windows Phone 8 prinesla uspeh, je Samsungov ATIV S. Kako se telefon z videzom androidnega prvaka kosa z modeloma finske Nokie in tajvanskega HTCja in kaj pomenijo vsi trije skupaj za vladavino Appla in Androida (beri: Samsunga), si ogledamo v naslednjih nekaj stavkih.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Računalnik na brskalni pogon

  Google je tehnološko srenjo nedavno presenetil s prenosnikom Chromebook Pixel. Gre namreč za zmogljiv računalnik z izvrstnim zaslonom, občutljivim za dotik, ki pa ima po drugi strani zelo omejen operacijski sistem. Zanimanje za Googlov Chrome OS se je s prihodom Pixla neznansko povečalo in ni ga medija, ki se ne bi spraševal, kaj ima spletni velikan za bregom. Razširjen spletni brskalnik v razkošni škatli, vredni več kot 1300 evrov? Eno je gotovo, cenejši Chromebooki so naenkrat videti nadvse privlačno. To je zgodba o enem izmed njih.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Ubuntu na dotik

  Sveti gral mobilnega računalništva je združevanje namizne izkušnje s popotniško. Apple zato z vsako novo različico približa OS X iOSu, Microsoft z osmimi Okni preslika mobilno okolje na namizje, Google pa postavi šefa Chrome OSa na čelo razvoja operacijskega sistema Android. Kot pri slovenskih aferah je vsakomur takoj jasno, kam pes taco moli. Iskanje mističnega zaklada je pestro, številni si ga želijo, a dobil ga bo le eden. Presenetljivi najditelj lahko postane Canonical, ki je z Linuxom na dotik že zelo blizu.  

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Pisarniški prijatelji

  Microsoft je zvezan z operacijskim sistemom Windows. Z Okni je zrasel, z Okni bo nekoč tudi izzvenel. Kljub temu se igla, ki nas z dotokom iste droge veže na podjetje iz Redmonda že toliko let, imenuje drugače. Pisarniški paket Office je zgodba o uspehu. Programska oprema je v preteklosti dobesedno letela s prodajnih polic, zato naj ne bi bilo s petnajsto Pisarno nič drugače. Vendar Office 2013 prihaja v čudnih časih. Kriza, uveljavljene spletne storitve in tektonski premiki na področju računalništva vzbujajo dvom. Microsoft upa, da je na svetu še vedno dovolj ljudi, ki si brez programov Word, Excel in PowerPoint delovnega dne ne more več predstavljati.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Telefon s faktorjem X, drugič

  Podjetje HTC je znano po nadležni hibi. Kupce jezijo z nenehnim spreminjanjem svojega najboljšega modela. Tajvanci zastavonošo le pol leta po predstavitvi opremijo z dodatnimi priboljški in pošljejo na trg v obliki novega modela. Še danes se spomnimo gneva, ko je Desire postal HD, in škodoželjnega smeha, namenjenega Američanom, ki so s telefonom Sensation zavistno gledali Evropejce z izvedenko XE. Šest mesecev za izvirnikom je dospel tudi HTC One X+.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Plastična okna

  Samsungova tablica Ativ Tab in Microsoftov Surface imata malo skupnega. Delita si operacijski sistem Windows RT, tu pa se podobnosti končajo. Korejci uberejo drugačen pristop od Američanov. Ativ Tab dokazuje, da so se doslej veliko naučili. Z bogatim prelivom olepšan kos plastike nas precej udari po žepu. Je vreden izdatka?

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Preizkusiveč