Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2013 | Teme: Office, android

Prava mobilna pisarna?

Uporabniki naprav z operacijskim sistemom Android smo Microsoftovo Pisarno težko čakali. Saj ne, da v priljubljenem Googlovem okolju ne bi bilo spodobnih programov za urejevanje besedila ali izdelavo preglednice, a prava stvar je čisto nekaj drugega, kajne? Žal ne. Kot različici za Windows Phone in iOS tudi androidno obarvani Office potegne kratko. Poglejmo si, zakaj.

Brezplačna aplikacija Office Mobile za delovanje potrebuje naročnino na Microsoftovo spletno storitev Office 365. Namestitev 50 MB velikega paketa v izbrano mobilno napravo z Androidom na srečo ne šteje med kvoto petih dovoljenih naprav, kolikor jih predvidevajo pogoji naročnine na Office 365. Mobilni Office zahteva vsaj Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) in vsebuje Word, Excel in PowerPoint, ki zadostujejo za osnovno urejanje in hitre popravke na poti.

Po prijavi nas pozdravi seznam nedavno odprtih dokumentov iz oblačne shrambe SkyDrive. Med različico za iOS in Android ni bistvenih razlik. Osrednji del uporabniškega vmesnika zasedajo trije gumbi. Poleg nedavno odprtih dokumentov je tu še gumb Open, ki nam omogoča odpiranje datotek glede na mesto, kjer so, SkyDrive je privzeta izbira in v računalniku dodan dokument se na telefonu zahvaljujoč Microsoftovemu oblaku prikaže hitreje kot inflacija v nekdanji Jugoslaviji. Pod zadnjo možnostjo se skriva ustvarjanje novega dokumenta. Pod zavihkom New so zbrane predloge Wordovih in Excelovih datotek, predstavitve PowerPoint žal ni mogoče spočeti. V celoti gledano ima Office Mobile dober uporabniški vmesnik, ki pa mu manjka ščepec sodobne magije (npr. geste).

V mobilnem Excelu pozdravljamo pomoč čarovnika za izdelavo grafov.

V mobilnem Excelu pozdravljamo pomoč čarovnika za izdelavo grafov.

Urejanje besedil v Microsoftovi Mobilni Pisarni je enostavno in učinkovito. Manjkajo pa naprednejša orodja in za dotik prilagojeni priboljški (npr. geste).

Urejanje besedil v Microsoftovi Mobilni Pisarni je enostavno in učinkovito. Manjkajo pa naprednejša orodja in za dotik prilagojeni priboljški (npr. geste).

Med posameznimi komponentami Mobilne Pisarne vodi urejevalnik besedil. Mobilnim napravam je Microsoft namenil precej okleščeno različico programa Word. Zaman smo iskali naprednejša orodja. Trije osnovni načini olajšajo sprehod po aktivnem dokumentu, iskanje besed/besednih zvez in urejanje izbranega odseka. V načinu urejanja nam je omogočeno dodajanje komentarjev, oblikovanje in spreminjanje velikosti pisave (krepka, poševna, podčrtana, prečrtana, pobarvana). Wordu manjkajo slogi, iskanje s samodejno zamenjavo besedila, sledenje narejenim spremembam, oblikovanje odsekov, izdelava seznamov in delo z grafiko. Vse našteto, razen slogov, imata na primer Googlov Quickoffice in najbolj priljubljena androidna pisarna, OfficeSuite Pro.

Nadalje so tu preglednice, ki jih z mobilnim Excelom lahko za silo urejamo in oblikujemo. Celici lahko določimo vrsto in barvo, ne moremo pa izbrati poravnave. Začuda je onemogočeno združevanje celic, ki ga zmore celo Google Drive. Za grafični prikaz celic je poskrbljeno, ena vidnejših zmožnosti je čarovnik za izdelavo grafa.

Najbolj omejen del Mobilne Pisarne je program za urejanje predstavitev. PowerPoint je na poti uporaben zgolj za urejanje besedila in opomb, saj do oblikovanja in postavljene grafike na izbrani predstavitvi nimamo dostopa. Še več, z mobilnim PowerPointom predstavitev sploh ne moremo ustvarjati. Hude omejitve, ki jih OfficeSuite Pro in Quickoffice ne poznata.

Primerjava z drugimi rešitvami na trgu

O mobilnih pisarnah v reviji redno pišemo, tu in tam pa naredimo tudi celosten pregled teh pripomočkov, zato lahko z gotovostjo trdimo, da Microsoftova pisarna ne sodi v vrh izbire, sploh ne na napravah z operacijskim sistemom Android. Odjemalec za Microsoftovo storitev Office 365 je še najbolj podoben Googlovemu programu Drive, ki ima prav tako vgrajeno osnovno delo z dokumenti in preglednicami. Googlova aplikacija omogoča enostavno oblikovanje celic in omogoča krajevni prenos dokumentov, a ji na drugi strani manjka pomoč pri vnosu formul v preglednico. Nobene od omenjenih aplikacij ne priporočamo, saj je v mobilnem svetu dovolj alternativ, ki bodo zlahka zadostile še tako zahtevnemu pisunu na poti. Med drugim velja omeniti brezplačni Polaris Office, program z največ zmožnostmi Documents To Go in priljubljeno izbiro OfficeSuite Pro, ki ima najboljši uporabniški vmesnik, odlično podporo in ravno pravšnje število uporabnih pripomočkov. Ob naštetih ne gre pozabiti že omenjenega programa Quickoffice, ki ga je lani prevzel Google. Spletni velikan ima z njim bržkone smele načrte, zato ga nikakor ne smemo odpisati.

Office Mobile za Office 365

Mobilna aplikacija.

Prodaja: Microsoft, Google Play.

Cena: Brezplačno.

✓    Uporabniški vmesnik, vpetost storitev SkyDrive in SharePoint.

✗    Ne podpira vseh aplikacij Officea, zahteva naročnino in povezavo s spletom, okleščeni PowerPoint, aplikacija ni prilagojena tablicam.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji