Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2013 | Teme: mobilna aplikacija

Mobilna knjižnica

Knjižnice so ustanove, ki zagotavljajo, da je čtivo v njih vselej na voljo vsakomur. Odlična zamisel, ki se je izkazala v praksi. V sodobnem, informacijskem času knjižnice svoje poslanstvo opravljajo še uspešneje, v Sloveniji zahvaljujoč sistemu COBISS/OPAC. Slednji nam je poslej na voljo tudi na telefonih.

Poleg knjig zna mCOBISS iskati tudi med revijami, časopisi in optičnimi nosilci, ki jih ponuja izbrana knjižnica.

Poleg knjig zna mCOBISS iskati tudi med revijami, časopisi in optičnimi nosilci, ki jih ponuja izbrana knjižnica.

Pravi knjigožeri kljub priročnosti elektronskih knjig še vedno raje posegamo po fizičnih bukvah. Težko je reči, zakaj. Vsekakor je naša strast pogubna za denarnico in neprijazna do prostora, v katerem živimo. E-knjige so cenejše in se ne pajdašijo s prahom na domačih policah. Čeprav smo jih v določenih primerih (npr. na potovanjih) pripravljeni posvojiti, za redno druženje z njimi ne maramo. Zato težava ostaja. Zagato največkrat rešujemo z rednimi obiski knjižnic. Zaradi socialistične naravnanosti teh ustanov nam njihove knjige ne trgajo hrane od ust, obenem pa doma potrebujemo prostora zgolj za pet ali šest kosov, saj nam jih v knjižnici več naenkrat nočejo dati. Ko izposojene naslove preberemo, jih vrnemo in vzamemo nove. Čtivo iščemo, ga rezerviramo in podaljšujemo (tudi) z bibliografskim sistemom COBISS/OPAC.

Pred kratkim je izšla virtualna knjižnica Slovenije mCOBISS, ki mobilnim napravam (iOS, Android) omogoča povezavo s sistemom COBISS/OPAC. Z aplikacijo uporabnik od vsepovsod in vselej dostopa do informacij v več kot štiristo slovenskih knjižnicah. Osrednja zmožnost programa je vsekakor iskanje želenega čtiva. Iščemo lahko po posameznih knjižnicah, oddelkih znotraj njih, naslovu, avtorju ali vnesenih ključnih besedah. Program nam omogoča shranjevanje priljubljenih knjižnic skupaj s prijavnimi podatki, izdelovanje seznama priljubljenih knjig in pregled naslovov po množičnosti izposoje. Poleg knjig zna mCOBISS poiskati tudi revije, časopise in DVDje. Izposojeno gradivo si z aplikacijo lahko podaljšamo. Za lažje delo s knjigami je v program vgrajena podpora bralniku črtnih kod Barcode Scanner.

mCOBISS

Mobilna aplikacija.

Prodaja: IZUM, Google Play, Apple appStore.

Cena: Brezplačno.

✓    Mobilni dostop do sistema COBISS/OPAC.

✗    Občasni hrošči.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji