Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2014 | Teme: tablica, Toshiba

Toshibino dvojno vznemirjenje

Toshiba ne obupa. Tablični trg je preveč privlačen, da bi ga japonski gigant pustil vnemar. Po nerodnejših začetnih korakih z vznemirljivo linijo računalnikov nove dobe stopi odločneje proti jasno zastavljenemu cilju. Ogledamo si, kako dve pogumno oklicani napravi nosita svoje ime.

Prepoznava pisave ni napačna, razen na priloženi sliki, a ker tablica že v osnovi ne podpira slovenščine, je njena uporabnost v domačih logih vprašljiva.

Prepoznava pisave ni napačna, razen na priloženi sliki, a ker tablica že v osnovi ne podpira slovenščine, je njena uporabnost v domačih logih vprašljiva.

Prva od Toshibinih nerodno poimenovanih tablic, ime nam hitro vzbudi (pre)visoka pričakovanja, je naperjena neposredno v kralja naprav z Androidom, podjetje Samsung. Excite Write je tekmec tablici Note 10.1, z njo si deli velikost zaslona (10 palcev) in priloženo pisalo z enako občutljivostjo. Bolje od vzornice se odreže pri ločljivosti zaslona IPS, kjer zmore 2560 × 1600 slikovnih pik, to je 300 pik na palec, in pomeni izredno ostrino, ki jo Toshiba poimenuje s skovanko PixelPure. Dragemu zaslonu žal ne sledijo barve, ki so videti precej sprane in neizrazite. Nič hudega, a precej nenavadno za visoko leteče načrte Japoncev in njihov najdražji model.

Druga posebnost, ki prav tako posnema Samsungovo večjo Beležnico, je Wacomovo pisalo TruPen. Dobro prepoznavo rokopisa kazi to, da tablica ne pozna slovenščine, zato je priročnost aplikacije Stylus Mobile v naših koncih vprašljiva. Poleg podpore vnosu ročno napisanega besedila pisalo odlično sodeluje s programom TruNote. Podobno kot S Note in S Memo v Samsungovem okolju TruNote učinkovito nadomešča fizično beležko. Za lažji vnos zapiskov skrbi nešteto malenkostnih popravkov, med njimi vodita možnost naslona roke na pisalno/zaslonsko površino in brisanje z radirko. Če svinčnik obrnemo, lahko z njim napisano brišemo, ne da bi prej izbrali ustrezno orodje. Pisalo TruPen se izkaže za zmogljiv pripomoček, ki ima le eno veliko napako: ne moremo ga shraniti v ohišje tablice, kot na primer pri Samsungovem modelu Note 10.1.

Ohišje je plastično, odporno proti zdrsom. Poleg zvočnikov Harman Kardon je na hrbtni strani še kamera (8 MP), ki je pametno pomaknjena v globino, tako da je imuna za poškodbe, ko je tablica postavljena na mizo z obrazom navzgor. Na levo stranico so postavljeni vhodi za slušalke, nestandardni polnilec in mikro SD, mini HDMI ter vrata mikro USB. Zadnje tri odprtine se skrivajo za nerodno pritrjenim pokrovom, ki ne vzbuja pretiranega zaupanja. V notranjosti je štirijedrni procesor Tegra 4, 2 GB pomnilnika RAM, običajni nabor tipal in 4380 mAh baterija. Vse skupaj poganja operacijski sistem Android, ki ga Toshiba pusti skoraj nespremenjenega, a mu doda mnoštvo aplikacij, ki porabijo precej prostora. To je lahko težava, saj nekaterih izmed njih sploh ni mogoče odstraniti. Solidno, a nič, česar tekmeci ne bi imeli. Fizično težka tablica, v celoti gledano, ne opraviči svoje težke cene.

Stotaka cenejša tablica Excite Pro se ponaša z enakim zaslonom kot model Excite Write, kar pomeni ločljivost 2560 × 1600, vrhunsko gostoto slikovnih pik na palec, ostro sliko, a malce slabši prikaz barv. Zvočniki Harman Kardon so kakovostni, iste sorte kot pri Toshibini Beležki, a zopet nerodno postavljeni na hrbtišče naprave, kjer teže pridejo do izraza in so nerodni za uporabo tablice v ležečem položaju. Med slabosti plastičnega ohišja sicer na otip zaupanja vredne izdelave štejemo debelino (10,4 mm) in skupno težo naprave, ki je za daljšo rabo kar napornih 631 gramov.

Kljub zahtevnemu zaslonu tablica deluje hitro in skoraj čistokrvni Android leti s hitrostjo lanskoletne Tine Maze, za to pa se mora zahvaliti zmogljivemu procesorju Tegra 4 in pomnilniku v velikosti 2 GB RAMa. Malce slabše jo odnese baterija, ki je premajhna za tako močno strojno opremo. Če nam je dolgoživost tablice pomembna, nam Excite Pro ne sme biti. Podobno kot prenosnike Toshiba opremi tablice s številnimi programi. Večine ne potrebujemo in so nam samo v napoto. Res jih lahko onesposobimo, a popoln izbris pri nekaterih ni mogoč. Raje bi videli, da nam Japonci prepustijo izbiro, katere programe s tržnice Play si želimo na kupljeni napravi.

Nakupa tablice kljub nižji ceni v primerjavi z modelom Write ne priporočamo. Uporabnikom, željnih odličnega zaslona in nedotaknjenega Androida, toplo svetujemo ogled tablice Nexus 10, drugi pa bodo za to ceno našli prenekatero boljšo izbiro, predvsem Applov iPad (vse, razen najnovejšega).

Excite Write

Tablica z operacijskim sistemom Android.

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 530 EUR.

✓    Tegra 4, zaslon.

✗    Ločeno pisalo, cena.

Excite Pro

Tablica z operacijskim sistemom Android.

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 440 EUR.

✓    Tegra 4, zaslon.

✗    Debelina, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji