Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2014 | Teme: iPad

Pisarna na iPadu

V Applu so zelo ponosni na svoje pisarniške programe za tablico iPad. Pravijo, da lepšega programskega izdelka v mobilnem svetu ni. Ko na iPadu prvič poženemo dolgo pričakovano Microsoftovo Pisarno, vidimo, da Applova trditev ne drži več.

Urejevalnik besedila Word ima kup dobrodošlih zmožnosti, števec znakov in besed takoj vklopimo, preverjanje pravopisa pa zaradi neupoštevanja slovenščine pustimo pri miru.

Urejevalnik besedila Word ima kup dobrodošlih zmožnosti, števec znakov in besed takoj vklopimo, preverjanje pravopisa pa zaradi neupoštevanja slovenščine pustimo pri miru.

Microsoftov pisarniški paket Office je poglavitni razlog za priljubljenost operacijskega sistema Windows, zato ne čudi, da je vse od prihoda tablice iPad na trg glavni očitek uporabnikov meril prav na izostanek te programske opreme. Resda je marljivi Apple takoj postregel z alternativo, skupkom pisarniških pripomočkov pod imenom iWorks, a goreče želje uporabnikov, vajenih izdelka izpod programerskih prstov fantov iz Redmonda, ni mogel pogasiti. Po pobeglih informacijah in zanikanju s strani Microsofta, ki smo jih deležni zadnjih nekaj let, je Office za iPad končno tu.

Prvo, kar moramo vedeti o Pisarni za iPad, je to, da je ne smemo zamenjevati z Office Mobile for iPhone, Microsoftovo pisarniško zbirko, namenjeno Applovim telefonom. Namesto da bi izdelek za telefon v Microsoftu zgolj povečali in priredili za rabo na tablici, so Pisarno za iPad spočeli od temeljev. Rezultat je odličen pisarniški paket, ki dobro izkorišča prednosti večjega zaslona. Prečiščen in privlačen uporabniški vmesnik deluje manj mobilno in bolj namizno, to je za resno delo vsekakor dobra novica, obenem pa pomeni več zmožnosti, ki smo jih doslej na tablici zelo pogrešali. Žal je za resnejše delo potrebna naročnina na oblačno storitev Office 365, to pa ob kopici alternativ izplačljivost Microsoftove Pisarne za iPad postavi pod velik vprašaj.

Posebnost urejevalnika preglednic je prilagojena tipkovnica, ki olajša čaranje s številkami in računskimi operacijami.

Posebnost urejevalnika preglednic je prilagojena tipkovnica, ki olajša čaranje s številkami in računskimi operacijami.

Četudi govorimo o pisarniškem paketu, gre za tri ločene izdelke, Word, Excel in PowerPoint. Vsak zase je prava umetnina, takoj vemo, zakaj je izdelek potreboval toliko časa, da je privekal na svet. Čeprav so vsi trije deli paketa zgodba zase, si med seboj delijo dovolj lastnosti, da nas niti za trenutek ne spreleti senca dvoma o njihovem družinskem poreklu. Uporabniški vmesnik je enak namizni različici paketa Office (Ribbon UI). Za akcijski trak skrite zmožnosti poskrbijo, da tako v ležeči kot v pokončni drži tablice na zaslonu ni gneče. Office for iPad delo privzeto shranjuje v oblak OneDrive, dostopna nam je tudi krajevna shramba. Žal manjkajo priljubljene možnosti alternativnih oblačnih shramb, ki jih drugi taki programi na tablici praviloma z veseljem ponudijo.

Word

V Wordu so nam poleg običajnih zmožnosti, ki že v temelju ponudijo več kot v telefonski različici urejevalnika besedila, med drugim na voljo še vstavljanje slik, tabel, oblik, polja z besedilom, opomb in spletnih povezav. Dokumentu lahko določimo glavo in nogo, spreminjamo meje, številčenje strani in usmeritev strani. Ne manjkajo pa niti preverjanje pravopisa, števec znakov in besed, niti sledenje spremembam pri skupinskem delu.

Excel

Podobna zgodba je pri urejevalniku preglednic Excel, zmožnosti so razširjene in robustne, dodanih je kup dobrodošlih akcij, med katerimi ne manjkajo vstavljanje stolpcev, dodatnih celic, slik, tabel, oblik, besedilnih polj in raznovrstnih grafov, ki jih je res zelo veliko. Ni vrtilnih tabel, a prezahtevni pač ne smemo biti. Razširjene so formule, poleg vsenavzoče samodejne vsote najdemo med njimi še druge finančne, besedilne, datumske in matematične operacije, ki so razdeljene v smiselne sklope, tako da jih ni težko poiskati.

Powerpoint

Možnosti je pri PowerPointu manj, a jih praktično ne pogrešamo, saj je verjetnost, da bomo predstavitev na tablici delali iz nič, majhna. Drugi popravki, vstavljanje besedila, spreminjanje razporeda, določanje prehodov, kljub svežemu izdelku zadovoljijo. Tudi brezplačna različica omogoča predvajanje predstavitve, ki so oplemenitene s skrivanjem posameznih diapozitivov in priročnim kazalcem. Če dogajanje preslikamo na večji zaslon, nam drsenje prsta po zaslonu nadomesti fizični laserski žarek.

Za udobnejše delo s Pisarno za iPad priporočamo priklop bluetooth tipkovnice, ki podpira običajne bližnjice s tipkovnico. Kopiranje, lepljenje in podobno je z njo mačji kašelj, znana kombinacija za shranjevanje (Ctrl-S) tudi na njej ne deluje. Na srečo je niti ne potrebujemo, saj programska oprema opravljeno delo varuje sama. Začuda je zaenkrat v Pisarni za iPad onemogočeno tiskanje, Microsoft je povsem spregledal Applovo storitev AirPrint, prav tako  manjka gumb AirPlay, zato je slike mogoče na brezžično povezan zaslon pošiljati zgolj prek osrednje iPadove zmožnosti Control Center.

Microsoft Office for iPad

Pisarniška zbirka za tablico iPad.

Prodaja: Microsoft.

Cena: Brezplačna za prenos, resnejša raba zahteva naročnino v višini 10 EUR.

✓    Prečiščen uporabniški vmesnik, podpora vsem Microsoftovim oblikam zapisa.

✗    Za resnejše delo zahteva naročnino, ni podpore AirPrint in AirPlay.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji