Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2014 | Teme: tablica, Asus

Palček v telesu velikana

Steve Jobs je nekoč dejal, da če daš ljudem preveč stvari na izbiro, se na koncu ne odločijo za nobeno. Tajvansko podjetje Asus z linijo tablic Memo Pad trdi ravno nasprotno. Prepričani so, da se med njimi najde tablica za vsakogar. Na voljo so v najrazličnejših velikostih (7, 8 in 10 palcev) in s samosvojimi posebnostmi (FHD, Smart).

Tablica Memo Pad 10 se uvršča v zlato sredino omenjene ponudbe. Tajvanci so jo izdelali za ljudi s tanko denarnico, a z željo po veliki tablici. Deset palcev velik zaslon IPS z ločljivostjo 1280 × 800 slikovnih pik tako ne gre zamenjevati z zaslonom, ki se bohoti na imensko sorodnem modelu Memo Pad FHD 10. Tablico kljub (sorazmerno) nizki ceni poganja štirijedrni procesor s hitrostjo 1,6 GHz (Rockchip, Mali 400 GPU). Družbo mu dela 1 GB pomnilnika RAM. Naveza se izkaže za nezadostno, saj je odzivnost naprave med slabšimi. Zatika se že pri osnovnih operacijah v sistemu,  delo z zmogljivejšimi aplikacijami pa je večkrat muka kot užitek.

Podatkovni prostor v velikosti 8 GB (ali 16) lahko osemkratno (ali štirikratno) povečamo s karticami mikro SD. Sleherni kupec dobi od Asusa darilo v obliki 16 GB brezplačnega prostora v tajvanskem oblaku. Baterija z oznako 5070 mAh naj bi zagotavljala dobrih devet ur običajne rabe, zvok pa je programsko obogaten s tehnologijo SonicMaster. Slednja se izkaže za verodostojno, saj je zvok pri poslušanju glasbe res dober. Žal v njem ne moremo uživati pri gledanju filmov, ki v kakovosti 720p trzajo huje kot pijanec brez alkohola. Tablici je priloženo plastično stojalo in kabel OTG, ki omogoča priklop najrazličnejših naprav USB, od zunanje tipkovnice do prenosnega diska (FAT/NTFS). Nizka oziroma nižja cena naprave se pozna pri hrbtni kameri, ki je sposobna zajemati zgolj dva milijona slikovnih pik. Kakorkoli obrnemo, se nakup cenejšega Asusa ne izplača. V primerjavi s cenovno primerljivimi (ali malce dražjimi) tekmeci ima med drugim slabšo ločljivost, je počasna pri izvajanju vsakdanjih opravil in nima izhoda HDMI.

Asus Memo Pad 10

Tablica z operacijskim sistemom Android.

Prodaja: www.avtera.si, www.asbis.si.

Cena: 280 EUR.

✓    Procesor, stojalo, kabel OTG, cena.

✗    Počasnost, ločljivost, hrbtna kamera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji