Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2013 | Teme: mobilna aplikacija, brskalnik

Mobilni Chrome proti Firefoxu

Bitka med spletnimi brskalniki se seli z namizja med mobilne naprave. Ker Apple in Microsoft svojemu operacijskemu sistemu prilagata spodobna brskalnika in obenem otežujeta delo tekmecem (Google je taktiko povzel šele nedavno), je boj najsrditejši na področju Androida. V spopadu se pomerita znani imeni.

Precej vode je preteklo pod Tromostovjem, odkar je Mozilla svetu predstavila odlično orodje za pohajkovanje po spletu. Firefox je bil hiter in učinkovit, še pomembneje, uporabnikom, sitim Microsoftovega Internet Explorerja, je ponudil dostojen nadomestek. Uspeh je bil huronski. Upravitelji v podjetjih so sitnim uporabnikom, ki privzeto nasprotujejo spremembam, množično vezali ikone IE na datoteko firefox.exe, zato ni čudno, da je Lisička hitro postala priljubljena izbira večine internetnih vandrovcev. Žal se zgodovina ponavlja in Firefox je na namizju postal to, kar je bil včasih Internet Explorer. Poplava pobeglih uporabnikov je precejšnja, zajezil jo je Googlov Chrome. Če se je Firefox na namizju (navidez) vdal, pa je stanje pri udinjanju mobilnim uporabnikom povsem drugačno. Oba brskalnika sta pri telefonih in tablicah še kako dejavna in vsak od njiju ima dobre in slabe lastnosti, zato je prav, da si ju pobliže ogledamo.

Odličen uporabniški vmesnik mobilnega spletnega brskalnika Chroma zares zasije pri delu z zavihki.

Odličen uporabniški vmesnik mobilnega spletnega brskalnika Chroma zares zasije pri delu z zavihki.

Googlov brskalnik Chrome na poti do src uporabnikov ni naletel na večje ovire. S storitvami, med katerimi vodijo iskalnik Google, elektronska pošta Gmail, prevajanje Translate, oblačna shramba Drive in mobilni operacijski sistem Android, mu je stranke hitro uspelo prepričati, da na trgu ni boljšega. Ni presenečenje, da Googlovo iskanje najhitreje in najučinkoviteje deluje prav znotraj brskalnika Chrome. Med nizke udarce sodi tudi odločitev, da mobilni operacijski sistem Android od različice 4.1 (Jelly Bean) privzeto uporablja Googlov brskalnik. Mobilni Chrome se sicer odlično sinhronizira z drugimi različicami, ki jih uporablja posameznik. Z enim računom imamo tako na vseh napravah enake zaznamke in celo odprte zavihke. V pravem pomenu trditve nam omogoča, da brskanje s telefona nadaljujemo v računalniku. Zmožnost Incognito nam zagotavlja visoko stopnjo zasebnosti, prvovrstna podpora tehnologiji HTML5 pa zagotavlja podporo v spletne strani vgrajenim video posnetkom. Flasha Chrome, skladno z Googlovo politiko, od Jelly Beana naprej ne dovoli. Odličen uporabniški vmesnik se najbolje izkaže pri delu z zavihki, med katerimi je moč preklapljati tudi s prstno telovadbo (ali nagibanjem telefona). Gesti z leve ali desne strani zaslona nas v hipu prestavita na prejšnji ali naslednji odprti zavihek.

Način za lažje branje je priročno orodje za težke odjemalce spletnih vsebin. Žal ne deluje na vseh spletnih straneh.

Način za lažje branje je priročno orodje za težke odjemalce spletnih vsebin. Žal ne deluje na vseh spletnih straneh.

Firefox je že spočetka brez podpore velikana (kot jo imata Internet Explorer ali Chrome), zato si je prislužil sloves postopoma in z dejanji. Namesto praznih obljub je uporabnikom postregel s hitrostjo, enostavnostjo, priročnostjo in varnostjo. Mobilna različica ne razočara, vidi se, da Mozilla na hitro rastočem trgu pripravlja vrnitev v velikem slogu. Firefox je žal na voljo zgolj za operacijski sistem Android (Chrome tudi za iOS), v katerem pa uspešno meša štrene tudi največjim. Odličen je za preprostejše strani, pri bogatejših, z večpredstavnostjo okičenih vsebinah pa ga Chrome prehiti. Podpira Flash, a je treba ustrezen vtičnik pred uporabo ročno namestiti, saj je Google tehnologijo že pred časom deportiral s tržnice Play. Med vidnejše posebnosti brskalnika sodijo iskanje s čim manj tipkanja Awesome bar, učinkovit seznam priljubljenih spletišč Awesome screen ter način za lažje branje Reader mode. Mobilni Firefox pozna varovanje zasebnosti Do Not Track in podpira razširitve z dodatki.

Zmagovalec?

Izbira brskalnika je tudi na mobilnem področju stvar osebne naravnanosti. Dejstvo je, da ob privzetih brskalnikih (Samsung, HTC) nobeden od njiju ni slaba izbira. Chrome je hitrejši in ima privlačnejši uporabniški vmesnik, Firefox pa namenja nekoliko več poudarka varnosti in z bralnim načinom (tudi za kasnejše branje) razvaja ljubitelje črk.

Chrome

✓    Hitrost, sinhronizacija, zasebnost, večpredstavnost, geste, uporabniški vmesnik.

✗    Sistemsko požrešen, okleščen glede na namizno različico, ni podpore Flashu.

Firefox

✓    Razširitve, podpora Flashu, način za (+ kasnejše) branje, zmožnost Do Not Track.

✗    Počasnejše delo z večpredstavnostjo, zamudnejša nastavitev sinhronizacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji