Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2014 | Teme: android

Odprta pisarna na Androidu

Uporabnik Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android ima na voljo bogato bero najrazličnejših pisarniških programov. Nedavno se jim je pridružila še ena zbirka. Gre za zmogljivo, vsem znano pisarniško ime OpenOffice, ki je na voljo brezplačno. Brez drobnega tiska žal ne gre.

Z namizja prenesen uporabniški vmesnik pozna slovenščino bolje od dotika. Na manjših zaslonih je delo z njim mučno.

Z namizja prenesen uporabniški vmesnik pozna slovenščino bolje od dotika. Na manjših zaslonih je delo z njim mučno.

Andropen Office temelji na aplikaciji Apache OpenOffice 3.4, ki je na voljo na namiznih operacijskih sistemih Linux, Windows in Mac. Čeprav ne gre za najnovejšo različico priljubljenega pisarniškega paketa, uporabljena različica na mobilne naprave z Androidom dostavi urejevalnik besedila, preglednice, predstavitve, zbirko podatkov ter matematični in risalni pripomoček. Podpira širok spekter najrazličnejših oblik zapisa datotek, med drugim se v ponudbi znajdejo formati Microsoft Office, Adobe Photoshop in OpenDocument.

Aplikacija Andropen Office je na tržnici Google Play na voljo brezplačno. Drobni tisk sicer odlične kupčije predstavlja dejstvo, da je program z namiznih sistemov zgolj prenesen in ne predelan, kar ob vsakdanjem delu žal pomeni, da nespremenjen uporabniški vmesnik resda podpira dotik in obračanje zaslona, ni pa primeren za manjše zaslone, ki navadno krasijo sodobne pametne telefone. Zvesta kopija z namizja je celo za sedempalčni Nexus neuporabna, saj zasije šele na desetpalčni pošasti s sposobnim drobovjem. Še najbolj priporočljiva je uporaba odprte pisarne Andropen Office na tablici Galaxy Note, kjer priloženo pisalo precej olajša delo z namiznim vmesnikom. Če tablico (ali drugo mobilno napravo) povežemo z monitorjem/televizorjem in nanjo priključimo fizično tipkovnico in miško, jo lahko ob pomoči zbirke Andropen Office prelevimo v pravi namizni računalnik.

Ob nični ceni, podprti slovenščini in namizni zmogljivosti Andropen Office kljub zgoraj navedenim pomislekom in počasnemu nalaganju posameznih programov lastnikom večjih mobilnih naprav z Androidom kljub temu priporočamo. Občasni z namizja znani hrošči (v družbi z nekaj novimi – ob programu, odprtem v ozadju, nam Andropen Office pri samodejnem odpiranju poštne priponke na primer sporoči napako), naj nas ne odvrnejo od uporabe. Andropen Office je del obvezne programske opreme vsake (večje) naprave z Androidom.  

AndrOpen Office

Pisarniški programi za Android.

Prodaja: Andropenoffice.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Zmogljivost, cena.

✗    Neprilagojen uporabniški vmesnik, počasno nalaganje posameznih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji