Testi / Avtor - Jernej Pečjak

 • Reševanje video zapisov

  Nič ni bolj neprijeto, kot če na disk posnamemo video in ugotovimo, da posnetek na sredini ne deluje več. Do napak lahko pride že pri kodiranju videa (napake v kodeku), ali pa na nosilcu. Včasih se sesuje disk, še bolj pogosta "okvara" pa je napaka na plošči CD, na katero smo pred meseci posneli film. Datoteke z videom so namreč ponavadi precej dolge, zato je večja verjetnost, da pride do napake. Seveda je vse odvisno od zapisa, v katerem smo posneli film, in kodeka (načina kodiranja oziroma stiskanja). Nekatere datoteke so bolj občutljive od drugih. Na splošno velja, da so tisti zapisi, ki jih lahko predvajamo, že med samim shranjevanjem (način "streaming") bolj "odporni" za napake, saj lahko delujejo tudi brez zadnjega dela datoteke.

  Objavljeno: 25.11.2005 20:58 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Elektronske pisarne

  Pri pretvorbi papirnatih dokumentov v elektronska besedila (in ne zgolj v digitalno prebrane slike) v pisarnah lahko priskočijo na pomoč posebni programi za prebiranje besedil (OCR), ki iz slike s prepoznavanjem črk izluščijo besedilo. Celovito rešitev ponuja tudi OmniPage Pro 14 Office, ki je bogato opremljen z dodatnimi funkcijami.

  Objavljeno: 25.11.2005 20:56 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Najdi me hitro in učinkovito

  Hitro povečevanje zmogljivosti diskov, razmah filmov na ploščah CD in DVD ter človeško pomanjkanje redoljubnosti večino uporabnikov prej ali slej pripelje k znanemu vprašanju: "Kje je že ta datoteka...?"

  Objavljeno: 18.11.2005 17:52 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Prevajajmo zapise

  Video zapisov je vedno več in hkrati tudi preveč, vsaj s stališča uporabnikov, ki marsikdaj ne vedo, kaj pravzaprav pomeni kakšna končnica in katere kodeke potrebujemo, da si lahko ogledamo film. A to je že druga zgodba. Oglejmo si Videozilla, program za prevajanje v različne video zapise.

  Objavljeno: 1.11.2005 13:43 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Enostavno z blogi

  Spletni dnevniki, "blogi", so v zadnjem času precej priljubljeni med uporabniki interneta, pa naj jih piše naš znani Jonas ali pa domača gospodinja Mica. Blogi so pravzaprav spletne strani, namenjene vodenju dnevnika. To pomeni, da so razdeljene na leta, mesece in dneve, znotraj katerih lahko preberemo zapise avtorja. Ta lahko po pravilu k besedilu doda tudi kakšno sliko, naprednejši dnevniki pa imajo možnost komentiranja zapisov prek spletnega obrazca. In to je v osnovi vse. Teže jih je seveda urejati, predvsem tistim, ki niso vešči spletnega programiranja.

  Objavljeno: 1.11.2005 13:38 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Programi za shranjevanje dokumentov v zapisu PDF

  Zapis PDF (Portable Document Format) ali, poslovenjeno, "zapis prenosnih dokumentov" je datotečni zapis podjetja Adobe, s katerim naj bi odpravili težave pri izmenjavi dokumentov. Vsakdo pozna neprijetnosti, ki izhajajo iz nezdružljive programske opreme, uporabe različnih pisav, različnih operacijskih sistemov ipd. Čeprav zapis PDF ni brez napak, je veliko pripomogel k univerzalnosti dokumentov. Danes lahko izdelamo elektronski dokument, ki ga bo vsakdo brez večjih težav prebral in natisnil, ohranil pa bo tudi enak videz.

  Objavljeno: 23.10.2005 21:05 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Spletno oblikovanje

  Po letu in pol smo le dočakali novo različico programa Xara Webstyle, s katerim naj bi tudi začetniki brez težav izdelali profesionalno spletno predstavitev.

  Objavljeno: 15.10.2005 17:37 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Brezplačni smetarji

  Če ne želimo opustiti svojega poštnega predala in bi med množico nezaželenih sporočil radi našli še kakšnega, ki so nam ga poslali prijatelji ali sodelavci, je priporočljivo uporabiti enega izmed protismetnih programov. Taki elektronski smetarji namreč učinkovito odstranjujejo e-poštno navlako, ki nam jo namenijo spletni oglaševalci. Poštne smeti, po angleško »spam«, so vse večja težava, ki izvira predvsem iz možnosti, da reklamno sporočilo pošljemo po elektronski pošti na skoraj neomejeno število naslovov zelo poceni in hitro, česar navadna pošta ne omogoča. In verjetnost, da se naš elektronski naslov prej ali slej znajde v zbirki podatkov, ki jo uporabljajo taki in drugačni oglaševalci, je zelo velika. Možnost, da svoj naslov umaknemo, pa je skoraj nična. Zato zgolj preventiva že dolgo ne zadostuje več.

  Objavljeno: 15.10.2005 17:36 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Spletni založnik

  Večina spletnih strani podjetij in posameznikov gostuje pri ponudnikih internetnih storitev, saj je to ceneje od postavitve in predvsem vzdrževanja lastnega spletnega strežnika. Ker v takih primerih strežnik ni postavljen doma, temveč nekje drugje, je treba spletne strani urejati doma in jih pozneje naložiti v oddaljeni strežnik, to pa je lahko zamudno. Nekaj časa lahko prihranite z namenskim programom za usklajevanje in posodabljanje datotek za spletne strani, ki prenese le tiste datoteke, ki smo jih spremenili.

  Objavljeno: 10.9.2005 11:43 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Požarni zidovi

  V času stalnih in hitrih internetnih priključkov je varnost računalnika bistveno bolj na udaru kakor pred nekaj leti. Ogledali smo si že, kako se ubraniti pred virusi, vohunskimi programi in nezaželeno elektronsko pošto, danes pa so na vrsti še požarni zidovi - programi, ki nas varujejo pred internetnimi napadi od zunaj in pred nevarnostjo od znotraj. Ogledali smo si tri požarne zidove za rabo doma, strežniške in profesionalne izvedenke z zahtevnejšimi možnostmi uporabe pa za OS Windows praviloma niso zastonj ali poceni.

  Objavljeno: 10.9.2005 11:42 | Kategorija: Preizkusiveč