Objavljeno: 1.11.2005 13:43 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Oktober 2005

Prevajajmo zapise

Video zapisov je vedno več in hkrati tudi preveč, vsaj s stališča uporabnikov, ki marsikdaj ne vedo, kaj pravzaprav pomeni kakšna končnica in katere kodeke potrebujemo, da si lahko ogledamo film. A to je že druga zgodba. Oglejmo si Videozilla, program za prevajanje v različne video zapise.

Takih programov je sicer kar precej, a večina zna pretvarjati med zapisi MPEG in AVI, podpora datotekam Real Media, WMV in MOV pa je slabša. Videozilla ima nekoliko nenavaden vmesnik oz. ga sploh nima. V raziskovalcu kliknemo z desno tipko miške datoteko in s padajočega menuja izberemo zapis, v katerega jo želimo prevesti. Še lepotna napaka: možnost prevoda se pokaže ne glede na tip datoteke. Resda je zasenčena, a bilo bi veliko bolje, ko je na nepodprtih datotekah sploh ne bi bilo.

Program prepozna zapise AVI (z različnimi kodeki), MPEG (1 in 2), ASF (WMV) in Quicktime (MOV). Med zapisi za snemanje pa so: AVI, MPG, WMV in RM, iz datotek lahko izluščimo in shranimo tudi zvok kot MP3 ali WAV. Kakor vidimo, datoteke RM le shranjujemo, MOV pa le beremo, pa še za to potrebujemo Quicktime kodek.

Videozilla je preprost pripomoček za prevajanje video datotek iz enega zapisa v drugega. Grafični vmesnik je potreben le za nastavitve.

Edini vmesnik, ki ga ima program, so nastavitve. Te so splošne in posebne. V prvih se odločimo za nove dimenzije, mapo, v katero se bodo shranjevali posnetki, in druge splošne značilnosti prevoda (izvirno datoteko lahko po prevodu zbrišemo). Posebne nastavitve pa so lastne vsaki vrsti. Tako je pri AVI pomembno izbrati kodek in število sličic na sekundo ter avdio zapis, pri WMV in RM izberemo pasovno širino glede na ciljni medij, pri MPEG pa vrsto (1 ali 2), število slik na sekundo in kakovost slike ter zvoka. In to je pravzaprav vse, kar je potrebno pri takem opravilu.

Kot dodatek avtorji prilagajo program za predvajanje filmov, ki je preprost, a ne omogoča nič več kot Windows Media Player ali drugi predvajalniki. Podpira sezname predvajanja, povečevanje in osnovni navigacijski sistem, kot ga poznamo pri videorekorderju. To pa je tudi vse.

Samo prevajanje je dobro delovalo pri večini datotek, ki smo jih preskusili, potek pa spremlja posebno okno, da vsak hip vemo, kaj prevajamo. V raziskovalcu lahko izberemo tudi večje število datotek, ki jih prevede drugo za drugo. Testna različica omogoča prevod deset datotek, razen RM.

Videozilla je preprost program, ki olajša prevajanje v video zapise. Najprej smo pogrešali možnost uvoza datotek VOB in TS, potem pa smo ugotovili, da deluje, če spremenimo končnico v MPG. Pogrešamo le še možnost branja datotek RM in možnost uporabe iz načina DOS (za uporabo v skriptih).

Videozilla 1.5

Kaj: Prevajanje v video zapise.

Izdeluje: Softdiv Software, www.videozilla.net/.

Cena: 30 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Enostavno prevajanje, velika podpora zapisom.

Proti: Ne prepozna končnic .TS in .VOB in ne bere datotek RM, ni podpore skriptam (način DOS).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji