Objavljeno: 23.10.2005 21:05 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Marec 2004

Programi za shranjevanje dokumentov v zapisu PDF

Zapis PDF (Portable Document Format) ali, poslovenjeno, "zapis prenosnih dokumentov" je datotečni zapis podjetja Adobe, s katerim naj bi odpravili težave pri izmenjavi dokumentov. Vsakdo pozna neprijetnosti, ki izhajajo iz nezdružljive programske opreme, uporabe različnih pisav, različnih operacijskih sistemov ipd. Čeprav zapis PDF ni brez napak, je veliko pripomogel k univerzalnosti dokumentov. Danes lahko izdelamo elektronski dokument, ki ga bo vsakdo brez večjih težav prebral in natisnil, ohranil pa bo tudi enak videz.

Brezplačno in poceni

Za branje dokumentov v zapisu PDF potrebujemo brezplačni program Acrobat Reader, ki je na voljo za različne operacijske sisteme (Windows, Linux, MacOS, UNIX ...). Branje pdfjev torej ni težava, zapleti lahko nastanejo le pri izdelavi teh dokumentov. Najcenejša različica programa Acrobat, s katero lahko izdelamo dokument PDF, stane namreč 300 dolarjev. In čeprav gre za izjemno orodje, s katerim lahko že izdelane datoteke tudi spreminjamo in izvažamo posamezne grafične elemente in strani, je za rabo doma predrago.

Nekateri programi imajo sicer podporo za izdelavo datotek PDF že vključeno v program in tudi kakovost izdelkov je dokaj dobra. Na voljo pa so tudi namenske rešitve, ki omogočajo shranjevanje dokumentov PDF iz vsakega programa, ki zna tiskati.

Namenski programi v glavnem zaostajajo za Acrobatom, ker ne omogočajo spreminjanja vsebine dokumentov. Vsi namreč delujejo kot vmesniki oziroma filtri za tiskanje. Po namestitvi se na nadzorni plošči pokaže nov tiskalnik, dokument pa shranimo v zapis PDF , če ga "natisnemo" na ta tiskalnik. Seveda ga dejansko ne natisnemo, saj se nova datoteka shrani na disk. Take rešitve so lahko zelo uporabne, saj lahko izdelamo PDF praktično z vsakim programom. Zapis PDF namreč temelji na postscriptnih datotekah, ki jih v osnovi lahko natisnejo le tiskalniki z vgrajeno ustrezno podporo. Na voljo je namreč nekaj brezplačnih prevajalnikov za postscript, ki jih ti programi s pridom uporabljajo. Žal pa je izbira brezplačnih ali poceni programov za pripravo datotek PDF zelo omejena. Nekateri omogočajo le izdelavo preprostih dokumentov PDF, drugi vanje zapišejo reklamno vrstico ali dve. Bolj neuporabni so tisti, ki nepravilno izpišejo šumnike - ker je uporaba šumnikov v Sloveniji pogoj za delo, smo take izdelke izločili. Izbrali smo torej tri programe, ki uporabniku ponujajo različne možnosti za delo v različnih cenovnih razredih. Ker je naslov te rubrike "Brezplačno in poceni", smo za višji cenovni razred izbrali 30 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji