Objavljeno: 15.10.2005 17:36 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Januar 2004

Brezplačni smetarji

Če ne želimo opustiti svojega poštnega predala in bi med množico nezaželenih sporočil radi našli še kakšnega, ki so nam ga poslali prijatelji ali sodelavci, je priporočljivo uporabiti enega izmed protismetnih programov. Taki elektronski smetarji namreč učinkovito odstranjujejo e-poštno navlako, ki nam jo namenijo spletni oglaševalci. Poštne smeti, po angleško »spam«, so vse večja težava, ki izvira predvsem iz možnosti, da reklamno sporočilo pošljemo po elektronski pošti na skoraj neomejeno število naslovov zelo poceni in hitro, česar navadna pošta ne omogoča. In verjetnost, da se naš elektronski naslov prej ali slej znajde v zbirki podatkov, ki jo uporabljajo taki in drugačni oglaševalci, je zelo velika. Možnost, da svoj naslov umaknemo, pa je skoraj nična. Zato zgolj preventiva že dolgo ne zadostuje več.

Slab protismetni program je zelo nehvaležna naložba. Mnogo bolje je, če program ne najde vseh nezaželenih sporočil, kakor nasprotno - da "resna" sporočila označi kot smeti in jih zbriše, še preden jih preberemo. Kljub temu da večina programov ni zastonj, smo našli tri brezplačne protismetne programe in jih preizkusili v praksi.

Vsi opisani programi delujejo z vsemi poštnimi odjemalci, ki podpirajo protokol POP3. Da bi lahko delovali, je treba v poštnih nastavitvah odjemalca spremeniti strežnik za pobiranje pošte, ki postane kar naš računalnik (localhost). Odjemalec zahtevke pošilja protismetnemu programu, ta pa deluje kot vmesni filter in prestreza pošto. Tisto, za katero oceni, da ni nadležna, posreduje našemu poštnemu programu. Poznamo tudi programe, v katerih posebno nastavljanje ni potrebno, vendar delujejo le z določenimi poštnimi odjemalci, ponavadi z Outlookom in Outlook Expressom. V tokratnem prispevku smo se omejili na bolj univerzalne programe, ki niso odvisni od konkretnega odjemalca.

Spamihilator 0.9.7.1

Spamihilator nas prijetno preseneti s čarovnikom, ki omogoča samodejno nastavljanje določenih poštnih programov. Seznam je obsežen: Outlook Express, Eudora, Opera in Netscape ter IncrediMail. Če uporabljate kak manj pogost poštni program (recimo TheBat!), je treba nekaj ročnega dela, to pa vzame največ nekaj minut časa.

Spamihilator pošto pregleduje na dveh ravneh - najprej uporabi učni filter, nato pa še besednega. Besedni filter je od obeh preprostejši, saj obsega seznam besed, ki jih vsebuje nadležna pošta, in verjetnost, da gre za nezaželeno pošto. Besede lahko sami dopolnjujemo. Bolj zanimiv je učni filter, ki temelji na principu matematike Thomasa Bayesa iz 18. stoletja. Poleg besed z verjetnostmi, da gre za smeti, je še seznam besed z verjetnostmi, da gre za pošto, namenjeno nam. Z obeh seznamov se po zapletenem postopku računa verjetnost, da gre za zaželeno oziroma nezaželeno sporočilo. Učni filter se ne imenuje tako brez razloga, saj na začetku pozna le privzete besede. S tem, ko določamo, katera pošta je nezaželena in katera ne, ga učimo novih besed. Po nekaj tednih uporabe tako prepozna že večino nezaželene pošte. Nezaželena pošta ostane v Spamihilatorju in jo lahko pregledamo in izločimo želeno pošto. Vgrajen je osnovni prikazovalnik sporočil, a ne podpira prikaza kode HTML.

Da bi program deloval čim bolje, so mu avtorji dodali tudi nekaj dodatnih možnosti in precej filtrov. Naslove prijateljev lahko vnesemo v imenik in pisma le-teh ne bodo nikoli postala nezaželena pošta (tudi če nam pišejo o seksu oziroma temah, ki jih program obravnava kot nezaželene). Podobno lahko vnesemo novičarske skupine, na katere smo prijavljeni. Spamihilator blokira tudi datoteke z določenimi končnicami in to zadrži tudi nekatere viruse in sporočila, v katerih so le povezave do slik. Filtrom lahko določimo vrstni red. Tako pošto najprej pregledajo bolj natančni filtri. Na voljo je osnovna statistika najdenih nezaželenih sporočil, pogrešamo pa oceno natančnosti.

Ena boljših lastnosti programa je možnost dodajanja različnih nastavkov. Tako je na spletni strani na voljo precej različnih nastavkov, ki omogočajo nove filtre, denimo za filtriranje po določenih domenah, naslovih URL znanih razpečevalcev neprimerne pošte in eksotičnih kodnih tabelah, a to seveda ni uporabno, če si dopisujete v kitajščini. Vsi nastavki niso filtri, eden od njih, denimo, doda Outlooku dva nova gumba za enostavno dodajanje izbranih sporočil na "belo" in "črno" listo.

Za piko na i je program preveden tudi v slovenščino. Med pomanjkljivostmi pa omenimo zgolj zmožnost dela s protokolom POP, IMAP, Hotmail in Microsoft Exchange pa trenutno žal niso podprti. Tudi šifriranja SSL ne morete uporabljati. Matematično usmerjene bo verjetno zmotilo tudi dejstvo, da je pri nekaterih sporočilih odstotek verjetnosti, da gre za nezaželeno pošto, večji od 100 odstotkov (včasih celo 600), a to ne vpliva na funkcionalnost programa.

Spamihilator 0.9.7.1

Kaj: Protismetni program.

Izdeluje: Michel Krämer, www.spamihilator.com.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Veliko načinov odkrivanja nezaželene pošte, nadgradljivost z nastavki, na voljo je tudi v slovenščini.

Proti: Deluje le s protokolom POP3, ne pozna šifriranja SSL.

K9 1.7

K9 deluje precej podobno kot Spamihilator. Obramba deluje bolj ali manj skozi Bayesov filter, ki ga učimo novosti. K9 ne pozna enostavnega besednega filtra in nastavkov, dodatno pa lahko nastavimo "belo listo" prijateljev in "črno listo" znanih pošiljateljev nezaželene pošte.

Glede na to, da omogoča Bayesov filter najboljšo zaščito pred nadležno pošto, je tudi K9, kljub pomanjkanju drugih filtrov, zelo učinkovit. Način delovanja je nekoliko drugačen kot pri Spamihilatorju, saj pošte ne zadrži, a tudi nezaželeno pošto posreduje odjemalcu, vendar jo v sporočilu označi kot "spam". Poštni program moramo zato nastaviti tako, da nam pošto z določeno besedo v naslovu sporočila (privzeta je oznaka [spam]) vrže v koš. K9 je nekoliko manj prijazen do začetnikov, saj ne omogoča samodejnega nastavljanja odjemalcev, razen nekaterih najbolj znanih, kot sta Outlook in Outlook Express.

Tudi K9 ima prednosti. Vgrajen je namreč ogled pošte s podporo HTML, pa enostaven pregledovalnik pošte v samem strežniku, ki jo lahko izbrišemo, ne da bi jo prenesli v domači računalnik, statistika pa je skoraj popolna, saj ponuja popoln ogled odstotkov pravilno in napačno razvrščene pošte, tako za ves čas uporabe programa kot tudi od določenega datuma.

K9 1.7

Kaj: Protismetni program.

Izdeluje: Robin Keir, www.keir.net.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Odlična statistika, pregled pošte v strežniku, vgrajen pregledovalnik HTML.

Proti: Deluje le s protokolom POP, ne pozna kodiranja SSL, samo Bayesov filter.

Spampal 1.50

Tudi SpamPal ima svoje posebnosti. Osnova delovanja je povezava z zbirkami podatkov DNSBL, ki jih najdemo v določenih strežnikih po svetu in imajo podatke o tem, iz katerih računalnikov se pošilja največ nezaželenih sporočil. SpamPal taka sporočila označi kot nezaželena in jih prepusti poštnemu odjemalcu - v tem spominja na K9, ki prav tako ne zadržuje sporočil, temveč brisanje prepusti poštnemu programu. SpamPal sporočil žal ne more prikazati niti na osnovni način, tako da moramo vso klasifikacijo opraviti prek poštnega programa. Poleg uporabe DNSBL ima SpamPal možnost uporabiti tudi nastavke. Na voljo je tako Bayesov filter kot tudi besedni in filter RegEx. Delo z Bayesovim filtrom je nekoliko bolj nerodno kot pri drugih dveh programih, kjer imamo ogled sporočil že v samem protismetnem programu. SpamPal prav tako ne zna pregledati sporočil neposredno v strežniku. Program je na voljo v odprti kodi, kar omogoča hitro in brezpla

Spampal 1.50

Kaj: Protismetni program.

Izdeluje: James J. Farmer, www.spampal.org.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Nadgradljivost prek nastavkov, DNSBL zbirka pošiljateljev nadležnih sporočil, poleg POP3 pozna tudi protokol SMTP.

Proti: Deluje le s protokolom POP, ne pozna kodiranja SSL, nima ogleda sporočil.

Kaj uporabiti?

Brezplačne različice programov za odkrivanje nezaželene pošte delujejo presenetljivo dobro, vendar ne omogočajo rabe e-poštnih storitev, strežnikov in protokolov, kot so, denimo, Hotmail, AOL in Microsoft Exchange, ter nenavadnih možnosti odbijanja neželenih sporočil z namenom preslepiti pošiljatelja, da je naš naslov mrtev. Pa vendar so vsi trije programi dovolj zmogljivi, da vam lahko 500 neželenih sporočil zmanjšajo v nekaj deset že s tem, da se skoraj nikoli ne zmotijo pri zaznavanju sporočil, ki so nam jih poslali znani "prijazni" pošiljatelji. Kombinirano filtriranje se je izkazalo za najbolj uspešno, čeprav Bayesov filter potrebuje nekaj časa, da postane učinkovit.

Raziskovanje nezaželenih sporočil - spam CSI

Če vas je kdaj imelo, da bi pošiljatelju nezaželenih sporočil pošteno "podkurili", je Spam CSI programček za vas. Čeprav prav tako kot drugi programi ločuje smeti od "zdrave" pošte, je njegova poglavitna naloga razkrivanje identitete razpečevalca smeti. Preverjanje naslovov IP, iskanje izvora neželenega sporočila, odbijanje pošte in drugo je samo nekaj funkcij za boj proti smetem. Program obsega napredna orodja, kot so PING, iskanje domenskih strežnikov, samodejno ustvarjanje sporočil za prijavo kršitelja njegovemu internetnemu ponudniku in druga. Poglavitni način iskanja je poleg iskanja pravega naslova IP tudi pregled povezav, ki so pripete k sporočilu - v nadležni pošti so namreč ponavadi tudi povezave na spletne strani, ki jih Spam CSI razišče. Čeprav se sliši zanimivo, razpečevalci smeti že zelo dobro prikrivajo svojo identiteto, pa tudi precej časa porabimo, da raziščemo vsako tako sporočilo in ustrezno ukrepamo. V nekaterih primerih tudi orodja ne najdejo pravega pošiljatelja, včasih celo prijava ne pomaga, denimo, če so na delu kakšni znani azijski "spamerji".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji