Objavljeno: 15.10.2005 17:37 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Januar 2004

Spletno oblikovanje

Po letu in pol smo le dočakali novo različico programa Xara Webstyle, s katerim naj bi tudi začetniki brez težav izdelali profesionalno spletno predstavitev.

Pravzaprav gre za grafični program, ki je nekoliko drugačen, saj je popolnoma prilagojen izdelavi spletne grafike. Pravzaprav je vse že narejeno, na nas je le, da gradnike zlagamo skupaj. WebStyle je namreč interaktivna zbirka ikon, logotipov, naslovov, ozadij, menujev za navigacijo, oglasnih pasic, kazalk in drugih elementov.

Webstyle lahko kupite na plošči CD ali ga prenesete iz spleta. V slednjem primeru ob nakupu program sname še za 40 MB predmetov, ki jih v demonstracijski različici ni. Težava pri tem je, da jih ne prenese v datoteki ZIP, ki jo je mogoče znova namestiti, temveč jih naloži neposredno v svoj imenik. Ob vnovični namestitvi sistema smo tako obsojeni na vnovično nalaganje vseh objektov iz strežnika, zato nakup programa na plošči CD vsekakor odtehta za 10 dolarjev višjo ceno.

Prava uporabnost programa se pokaže šele med uporabo, saj gre za veliko več kot le zbirko spletne grafike. Vsi predmeti so vektorski in jih lahko pomanjšujemo in povečujemo, kolikor nas je volja, ne da bi se izgubila kakovost. Večini predmetov lahko spreminjamo barve, dodajamo sence, predmetom z napisi (naslovi, oglasne pasice ipd.) pa lahko spreminjamo tudi tipografijo. Slednje je kakor pisano na kožo našemu jeziku. Večina klasičnih zbirk ima napise namreč "zapečene" v grafiki. Iz ogrodja lahko torej sami ustvarimo grafiko, ki nam ustreza, zaradi nastavljivosti pa se zdijo možnosti skorajda neomejene.

Dinamični predmeti

Poleg standardnih grafičnih elementov si zaslužijo največ pozornosti dinamični predmeti, kot so spustni menuji oziroma navigacijski trakovi. Webstyle namreč poleg grafike ustvari tudi spletno kodo HTML, ki omogoča odpiranje in zapiranje menujev. Tako pripravljeno kodo Webstyle izvozi kot navaden HTML ali pa prilagojeno za delo s spletnima urejevalnikoma Dreamweaver in Front Page. Navigacijski trak lahko v obeh programih normalno vidimo, ga premikamo, kamor želimo, in s klikom gumba zaženemo WebStyle, če ga želimo spremeniti.

Vse to je omogočala že prejšnja različica programa, Webstyle 4 pa je uvedel novo možnost - pripravo celovitih grafičnih predlog za spletne strani. Predloge so v bistvu sestavljene iz predmetov, tako da je vsako izmed njih mogoče spreminjati skozi posamezne lastnosti predmetov. Trenutno je na voljo petnajst različnih predlog, vsaka izmed njih pa ima različne možne postavitve predmetov. Tu in tam Xara objavi nove predloge, ki jih lahko program samodejno naloži iz spleta.

Obdelava fotografij

S programom Webstyle lahko tudi obdelujemo slike in jih pripravimo za objavo v spletu. Vsako sliko lahko izboljšamo z določanjem svetlosti, kontrasta, nasičenosti, prosojnosti in drugih možnosti. Poleg barvnih manipulacij lahko slike poljubno vrtimo, jim spreminjamo velikost in iz njih izrežemo določene dele, dodajamo pa jim lahko tudi svoje teksture. Velja omeniti, da pri zaporednih obdelavah slika ne izgublja kakovosti, saj se predelave vedno izvajajo z izvirno datoteko. Tako lahko sliko, ki smo jo obrezali, hitro prikličemo nazaj v celoti, le paziti je treba, da so izvirne slike še na našem disku. Webstyle lahko sliki sicer samodejno doda še pomanjšano različico (thumbnail) in celo kodo, s katero se bo mala slika odprla v večjo. Mere lahko seveda posebej določimo. Novost zadnje različice pa je povezava obdelave slik in spletnih predlog za pripravo albuma fotografij oziroma slik. Po obdelavi posameznih slik jih uporabimo z določeno predlogo in tako izdelamo fotoalbum, ki ga je treba le še naložiti v internet.

Dodatne možnosti

Med dodatne možnosti sodi izdelovanje trirazsežnih napisov. Podjetju Xara se pozna, da se je z njimi ukvarjalo že v prejšnjih programih. WebStyle izdela čudovite napise, ki jih lahko osenčimo, spreminjamo barvo svetlobe treh različnih luči, jih obdamo s teksturami, določamo njihovo izbočenost (bevel) in seveda tudi bolj običajne stvari, kot so izbira pisav, barv in velikosti. Izdelamo lahko celo oglasne pasice, ki so danes ena najpogostejših oblik oglaševanja v spletu. Priloženih je več kot 90 vzorčnih oglasnih pasic, katerih pomanjkljivost pa je nezmožnost vnesti več vrstic besedila, kot ga je v privzetem besedilu.

WebStylu je priloženih več kot 250 ozadij, ki jih lahko sestavljamo kakor ploščice, povečujemo, jim spreminjamo osnovne barve in drugo. Vsi vzorci pa niso vektorski, zato ne smemo pretiravati s povečavo. Če to ne zadostuje, lahko nekaterim ozadjem dodajamo tudi teksture. Spletni oblikovalci bodo takoj povprašali, ali se ozadja lahko sestavljajo, saj je to najpomembnejša lastnost ozadij. Brez tega, da se na spletni strani sestavijo v veliko površino brez ostrih robov, je ozadje kaj malo uporabno. A brez skrbi, vsa ozadja so zložljiva (tilable).

Vtis

Xara WebStyle je program, ki tudi ne ravno veščim spletnim oblikovalcem omogoča ustvariti kaj novega. Seveda popolne svobode pri takih instantnih izdelkih ni realno pričakovati, saj tak način dela ne nadomesti kreativnega ustvarjanja grafike. Webstyle domiselno dodaja veliko novega klasičnim zbirkam grafičnih elementov. Četrta različica je tudi posodobljena v združljivosti, saj omogoča pripravo spletne kode, ki deluje tudi v novejših brskalnikih, kot je, denimo, Opera 7, in z novejšimi spletnimi urejevalniki, denimo z Dreamweaverjem MX 2004 in FrontPageom 2003.

Programu ne smemo zameriti kaj več kot to, da med predmeti ni animiranih ikon, želimo pa si seveda še več različnih spletnih predlog.

Xara Webstyle 4

Kaj: Program za pripravo spletne grafike.

Izdeluje: Xara, www.xara.com.

Cena: 69 oziroma 79 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows, vsaj različica 98.

Za: Odlično orodje za pripravo spletne grafike brez posebnega predznanja, nizka cena.

Proti: Nekoliko nerodna namestitev, ni animiranih ikon, strani še vedno ne moremo izdelati brez spletnega urejevalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji