Objavljeno: 10.9.2005 11:43 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Februar 2004

Spletni založnik

Večina spletnih strani podjetij in posameznikov gostuje pri ponudnikih internetnih storitev, saj je to ceneje od postavitve in predvsem vzdrževanja lastnega spletnega strežnika. Ker v takih primerih strežnik ni postavljen doma, temveč nekje drugje, je treba spletne strani urejati doma in jih pozneje naložiti v oddaljeni strežnik, to pa je lahko zamudno. Nekaj časa lahko prihranite z namenskim programom za usklajevanje in posodabljanje datotek za spletne strani, ki prenese le tiste datoteke, ki smo jih spremenili.

Ponavadi datoteke prenašamo s protokolom FTP (File Transfer Protocol) in s pomočjo posebnega programa - odjemalca za FTP. Čeprav so osnovne funkcije FTP vgrajene celo v spletne brskalnike, ponavadi delujejo le v eno smer - od strežnika do nas (download), pri nadgradnji spletnih strani pa potrebujemo predvsem nasprotno smer (upload), zato je treba uporabiti namenski program.

Kljub številnosti različnih odjemalcev za FTP jih je le malo "pisanih na kožo" nadgradnji spletnih strani, kjer potrebujemo posebne možnosti. Nadgradnja spletnih strani je namreč dinamičen in enoličen proces, saj ves čas obnavljamo bolj ali manj stalno število datotek in dodajamo nove.

Optimiziran in varen prenos

Site Publisher je namenjen obnavljanju in posodabljanju spletnih strani v strežniku. Med uporabo pregleda vse datoteke v strežniku le prvič, nato pa ustvari medpomnilniško datoteko in jo shrani na krajevni disk. Naslednjič preverjanje novosti traja le nekaj trenutkov, saj datoteke primerja le s tistimi v medpomnilniški datoteki, ki je nekakšno zrcalo tega, kar je že v oddaljenem spletnem strežniku. Sprotno pošiljanje datotek tako traja le nekaj trenutkov, v strežnik pa se prenesejo le datoteke, ki smo jih spremenili od zadnjega prenosa.

Avtorji so posebno pozornost namenili potrebam spletnih upraviteljev. Tako lahko Site Publisher upravlja neomejeno število spletnih projektov, ki jih lahko posodabljamo ročno ali pa nastavimo časovno usklajevanje. Site Publisher namreč poleg prenašanja novih datotek v strežnik omogoča tudi brisanje datotek, ki jih nimamo več na disku, in prenašanje novejših datotek iz strežnika k nam - denimo dnevniške datoteke (log). Omogoča torej popolno usklajevanje med krajevno in strežniško mapo, v kateri so shranjene naše spletne strani. Projekte lahko tudi podvajamo, kar omogoča hitro nastavljanje večjega števila projektov s podobnimi lastnostmi.

Site Publisher se odlikuje tudi s tehnologijo Safe Transfers Technology za preprečevanje okvar v datotekah v strežniku, s tem pa se lahko izognemo tudi najhujšemu: da bi obiskovalci videli prazno stran. Pri klasičnem prenosu datoteke se namreč ta najprej izbriše, nato pa se začne nalagati nova. Safe Transfers najprej posname novo datoteko pod drugim imenom, nato izbriše staro, novo pa preimenuje v izvirno ime. Ker traja preimenovanje le delček sekunde, prenos pa tudi minuto in več, lahko tako preprečimo, da bi obiskovalci videli pokvarjeno spletno stran, po drugi strani pa v nekatere strežnike ne moremo naložiti nove datoteke, če jo ima obiskovalec naše spletne strani ravno odprto. Program odlikujejo tudi druge uporabne lastnosti, denimo prenos več kot ene datoteke hkrati, kar bo koristno za tiste, ki imajo hitre internetne povezave.

Zelo nastavljiv

Eden izmed pogostih problemov usklajevanja vsebine so tudi datoteke, ki jih je bolje pustiti pri miru, denimo dnevniške datoteke, ki jih izdeluje strežnik. V Site Publisherju lahko z zmogljivim sistemom filtriranja določimo datoteke ali kar cele mape, ki naj jih ne preverja in prenaša - tako v strežniku kot tudi na krajevnem disku. Pogrešali smo globalni filter, ki bi omogočil enkraten vpis datotek, ki jih ne želimo obnavljati v nobenem izmed naših projektov. Datotekam lahko tudi določimo stopnjo pomembnosti in Site Publisher jo upošteva pri zapisovanju datotek. Privzeto v strežniku najprej obnovi slike in datoteke HTML, ki so najpomembnejše. Site Publisher sam ugotovi časovno razliko med uro v strežniku in uro v našem računalniku, da se ne zmoti pri ugotavljanju, katera datoteka je nova in katera ni. No, včasih je uro vendarle treba uskladiti ročno. Tistim, ki so za požarnim zidom, bo prišla še kako prav možnost pasivnega prenosa datotek in uporabe posredniškega strežnika SOCKS.

Ker nekateri strežniki ločijo med velikimi in majhnimi znaki v datotekah, je dobrodošla možnost spreminjanja vseh znakov bodisi v male ali velike črke. Prva uskladitev sistema, če imamo nekaj datotek v strežniku že od prej, je lahko kljub zmogljivosti programa precej neprijazna, saj lahko nastanejo težave zaradi malih in velikih črk, to pa lahko odpravimo le z ročnim brisanjem datotek.

Site Publisher je kljub manjšim pomanjkljivostim odličen program, ki delo, kateremu je namenjen, opravlja dobro. Ni predrag za domače uporabnike, zelo dobrodošel pa bo tudi spletnim razvijalcem, ki skrbijo za večje število strank.

Site Publisher

Kaj: Program za nalaganje spletnih strani v strežnik prek FTP.

Izdeluje: Helexis Software Development.

Spletni naslov: www.sitepublisher.net.

Cena: Za domače uporabnike 25 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Odlično opravlja svoje delo, ugodna cena, deluje z večino strežnikov FTP.

Proti: Nekaj težav pri prvi sinhronizaciji, na nekaterih strežnikih ne zazna natančne ure.

S Site Publisherjem lahko hitro in učinkovito posodobimo in uskladimo spletno stran v strežniku in različico na disku domačega računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji