Objavljeno: 25.11.2005 20:58 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Maj 2004

Reševanje video zapisov

Nič ni bolj neprijeto, kot če na disk posnamemo video in ugotovimo, da posnetek na sredini ne deluje več. Do napak lahko pride že pri kodiranju videa (napake v kodeku), ali pa na nosilcu. Včasih se sesuje disk, še bolj pogosta "okvara" pa je napaka na plošči CD, na katero smo pred meseci posneli film. Datoteke z videom so namreč ponavadi precej dolge, zato je večja verjetnost, da pride do napake. Seveda je vse odvisno od zapisa, v katerem smo posneli film, in kodeka (načina kodiranja oziroma stiskanja). Nekatere datoteke so bolj občutljive od drugih. Na splošno velja, da so tisti zapisi, ki jih lahko predvajamo, že med samim shranjevanjem (način "streaming") bolj "odporni" za napake, saj lahko delujejo tudi brez zadnjega dela datoteke.

Tehnologija različnih zapisov in kodekov močno presega namen tega članka, zato se bomo omejili le na možnosti korekcij napak. Tudi te niso vse enake. Podatki so lahko poškodovani ali manjkajoči, lahko je okvarjen indeks video zapisa. Večina programske opreme ni univerzalne, ampak popravlja le določene video datoteke. Opozoriti velja, da ne gre za pravo popravljanje, saj podatkov, ki so pokvarjeni ali pa jih sploh ni, ni mogoče pričarati. Gre za popravke, s katerimi lahko zgolj gledamo del video zapisa, ki je ohranjen. Predvajanje se praviloma ustavi, ko predvajalnik naleti na poškodovani ali manjkajoči del. Včasih ne moremo predvajati niti datoteke, ki ji manjka le sekunda.

AviPreview

Gre za zelo preprost in kratek program, ki nima niti grafičnega vmesnika. Zaženemo ga v oknu DOS (deluje tudi v Windows 2000/XP), vpišemo ime poškodovane datoteke in ime nove datoteke. AviPreview popravlja datoteke DivX3, DivX4, DivX5 in XVID AVI. Popravlja presenetljivo dobro. Uspešno smo preizkusili tudi datoteke, v katerih smo pokvarili več kot polovico podatkov. AviPreview je neuspešen le tedaj, ko je na voljo premalo ključnih sličic.

Kakšnih posebnih nastavitev v programu ne najdemo. Lahko sicer izluščimo zvok, določimo ločljivost slike v primeru, če je ne zazna samodejno ali pa posnamemo le prvi del datoteke. Brez poznavanja ukazne vrstice pa žal ne gre, kar bo precej velika slabost za nekatere uporabnike. Prav tako smo opazili, da določene datoteke v kodeku XVID ne prepozna.

AviPreview

Kaj: Popravljanje napak v AVI video zapisih.

Izdeluje: Oliver Stephenson.

Spletni naslov: www.funkster.org.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Velika možnost uspešnega popravila datoteke.

Proti: Nima grafičnega vmesnika.

DivFix

Tudi v tem primeru gre za kratek brezplačen programček, ki ima le en namen - popraviti datoteke DIVX in XVID AVI. Možnosti popravljanja so precej skromne, saj lahko le nanovo izgradi indeksno datoteko. Mnogokrat je to tudi vse, kar je potrebno, pri resnih in velikih napakah pa DivFix odpove. Zaradi grafičnega vmesnika je primeren za vse, ki jih moti ukazna vrstica in za tovrstni program ne želijo plačati.

DivFix je osnovno orodje za popravljanje datotek DIVX brez dodatnih možnosti ali nastavitev.

DivFix

Kaj: Popravljanje napak v video zapisih AVI.

Izdeluje: Budai Csaba.

Spletni naslov: divfix.maxeline.com.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Osnovni grafični vmesnik, popravlja indekse v DIVX AVI datotekah.

Proti: Premalo možnosti, ne more popraviti težjih napak.

AviFiXP

AviFiXP je precej podoben DivFix, z nekaj dodatnimi možnostmi. Mogoče ga je integrirati v raziskovalec, kar pomeni, da na "bolni" datoteki le pritisnete desno miško in jo popravite. Tudi AviFiXP lahko nanovo izgradi indeksno datoteko. Ponavadi so rezultati boljši kot pri AviFix, žal pa ne vedno. Ker sta oba programa brezplačna, je vredno rezultat preizkusiti z obema, posebej, če gre za dragocen video zapis, ki ga želite rešiti.

AviFiXP popravlja datoteke AVi (DIVX in XVID) tako, da vnovič izgradi indeksno datoteko.

AviFiXP

Kaj: Popravljanje napak v AVI video zapisih.

Izdeluje: Philippe Durand.

Spletni naslov: w3.uqo.ca/durp01/en/avifixp.html.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98SE-XP.

Za: Osnovni grafični vmesnik, popravlja indekse v DIVX AVI datotekah.

Proti: Premalo možnosti, slaba podpora.

Video Fixer 3.23

Za 40 dolarjev dobimo program, s katerim popravljamo različne video zapise in kodeke. Njegovo polno ime je Divx Avi Asf Wmw Wma Rm Rmvb Fixer in ponazarja, katere datoteke lahko z njim popravljamo.

Program ima pregleden grafični vmesnik, katerega povezujejo gumbi z možnostmi, ki so na voljo. Najprej seveda izberemo datoteke, ki jih lahko pregledamo (iščemo napake) ali popravimo. Postopek je hiter, ustvarjena datoteka pa ne povozi izvirne. Posebna možnost je odstranjevanje indeksne datoteke z namenom nadgrajevanja datoteke. Služi v primeru, ko imamo le polovico video datoteke, ki jo popravimo, kar ustvari nov indeks, ki ga je treba pred nadaljnjim snemanjem izbrisati.

Zahtevnejših možnosti, kot so shranjevanje dnevniške datoteke (log), zgodovina in uspešnost popravkov, ne omogoča. Prav tako ne prepozna standardov MPEG 1 in 2. Uspešno pa lahko popravimo tudi večje napake v datotekah. Pohvalno je tudi popravljanje datotek Real, ki jih večina tovrstnih programov ne pozna.

VideoFixer zna popraviti celo datoteke Real Media, je pa edini med opisanimi, ki ni brezplačen.

Video Fixer 3.23

Kaj: Popravljanje napak v različnih video zapisih.

Izdeluje: Video-Fixer Software.

Spletni naslov: www.video-fixer.com.

Cena: 40 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Prepozna veliko različnih zapisov in kodekov, tudi Real Media (rm).

Proti: Ni popravljanja datotek MPEG 1 in 2.

ASFTools

Le malo je orodij, s katerimi lahko popravljamo video datoteke ASF in WMV. Kodeka, ki ju uporabljajo te datoteke, sta Microsoftova različica zapisa MPEG4. K sreči je na voljo brezplačno orodje ASFTools, s katerim imamo možnost obdelave datotek ASF, WMV in WMA.

ASFTools je razdeljen v tri sklope: osnovna orodja, prevajanje v druge zapise in popravila. Med osnovnimi orodji najdemo možnosti rezanja in sestavljanja datotek, kar je dobrodošla dodatna možnost programa. Datoteke lahko prevedemo v zapis AVI ali pa izluščimo glasbo (WAV). Vedeti pa je treba, da vrste datotek (AVI oz. WMV) določajo le zapis, ne pa kodeka, potrebnega za stiskanje datotek. Tako datotek WMV, ki so kodirane s kodekom WMV1 ali WMV2, ne moremo prevesti v zapis AVI. Težava ni v samem programu, ampak v tem, da kodek WMV1 ne deluje v zapisih AVI, za kar je odgovoren Microsoft.

K sreči lahko datoteke tudi vnovič kodiramo (recode), določimo novo pasovno širino zvoka in slike ter s tem ustvarimo krajše ali daljše datoteke. Vnovično kodiranje tudi omogoči prevajanje kodekov WMV1 in 2 v različice MP42 in MP43, ki jih lahko pretvorimo v zapis AVI.

Najbolj zanimive so seveda številne možnosti popravljanja poškodovanih datotek, od popravljanja delnih datotek, ki nastanejo, ko je video zapis v več delih, mi pa nimamo vseh, do korekcije slabih izsekov. Ker gre za pretočne datoteke (streamable), je zelo dobrodošla možnost dodajanja iskalnega indeksa (seekable index), kar med predvajanjem omogoča hitre skoke naprej in nazaj.

Program je zelo priporočljiv za obdelavo datotek ASF in WMV. Poleg tega je brezplačen. Žal ni priloženih navodil, razen pogostih vprašanj. Čeprav je spletna stran še vedno "živa", ni nikakršne podpore in ni bila obnovljena od decembra 2002.

ASFTools ponuja skoraj vse, kar potrebujemo za obdelavo zapisov ASF in WMV in njihovo popravljanje. Brezplačen program z odličnimi orodji.

ASFTools

Kaj: Popravljanje napak v ASF in WMV/WMA video zapisih.

Izdeluje: Bardia.

Spletni naslov: www.geocities.com/myasftools.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Prevajanje v AVI, rezanje/združevanje datotek, veliko možnosti popravljanja.

Proti: Ni navodil razen pogostih vprašanj, zadnja različica je iz decembra 2002.

TMPGEnc 2.5

TMPGEnc je pravzaprav program za prevajanje datotek AVI v MPEG1, predvsem z namenom izdelave plošč Video CD (VCD). Vsebuje mnogo orodij za združevanje in ločevanje zvoka in slike iz video zapisa, deljenje in sestavljanje datotek in izdelave različnih zapisov MPEG. Brezplačna različica podpira le MPEG1, plačljiva pa tudi MPEG2, kar omogoča poleg izdelave VCD tudi zapisa SVCD in DVD.

Datoteke MPEG popravljamo tako, da jih vnovič kodiramo. Napak v zapisu ne bo več, na mestih, kjer so bile, pa bo slika za kratek čas pokvarjena. Z uporabo TMPGEnc lahko takšne dele tudi izrežemo.

Poleg možnosti shranjevanja projektov je na voljo tudi čarovnik, s katerim bomo laže izbrali nastavitve za zapis, ki ga želimo. Poseben posladek je možnost dela z datotekami v skupkih (batch), kar pomeni, da lahko program brez prekinitve prevede ali popravi projekte, ki smo mu jih zastavili. Poskrbljeno je tudi za nadgrajevanje z moduli tipa VFAPI, ki ga podpirajo nekateri programi za izdelavo filmov.

Med pomanjkljivosti štejemo prevajanje datoteke le v eno smer - v MPEG, ne pa tudi v AVI, vendar moramo upoštevati, da program ni namenjen izdelavi zapisov AVI. Če imamo težave z datotekami s končnico .mpg ,je TMPGEnc pravi program z mnogo orodji za njihovo obdelavo.

TMPGEnc je program za izdelavo datotek Video CD, lahko pa ga uporabimo tudi za popravljanje zapisov MPEG.

TMPGEnc 2.5

Kaj: Program za izdelavo video CD (VCD), prevajanje AVI v MPEG1 in popravljanje datotek.

Izdeluje: Hiroyuki Hori / Pegasys Inc.

Spletni naslov: www.tmpgenc.net.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Mnogo orodij za MPEG 1 datoteke, čarovnik, shranjevanje projektov, brezplačen.

Proti: MPEG 2 podporo je treba doplačati.

Priporočljiva je preventiva

Programov za popravljanje video zapisov je precej. Vendar pa gre predvsem za osnovna orodja, ki delujejo zgolj na nekaterih zapisih in kodekih. Vse programske opreme seveda nismo "obdelali", želeli smo le prikazati nekaj bolj ali manj namenskih rešitev. Žal pokvarjenega dela datoteke še tako dober program ne more rešiti, reši lahko le preostali del. Zato seveda velja zlato pravilo izdelave varnostnih kopij, da bi bilo čim manjkrat treba poseči po opisanih programih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji