Testi / Avtor - Jernej Pečjak

 • Enostavna obdelava videa

  Nekoč smo lahko vse urejevalnike videa razvrstili v eno skupino, danes pa je kaj takega nemogoče, saj je področje s prihodom filmov na osebni računalnik postalo precej bolj kompleksno.

  Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Hitro v DivX

  Formata DivX gotovo ni treba posebej predstavljati. Pred kratkim je praznoval svojo različico 6.2.5. Dr. DivX je desna roka kodirnika že od nekdaj. Žal so v zadnjih različicah namesto njega prilagali DivX Converter, ki sicer rabi enakemu namenu - pretvarjanju videov v DivX.

  Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Zajemalniki zaslona

  Zajemanje vsebine zaslona niti ni tako zelo neuporabna možnost, ki jo ponujajo Okna in dodatni programi. Res, najpogosteje jo uporabljamo računalniški pisci, vendar koristi tudi navadnim uporabnikom, tudi v podjetjih. Ne nazadnje zato, da lahko upravitelju natanko pokažejo, kaj jim je "računalnik" izpisal na zaslon.

  Objavljeno: 26.9.2006 02:12 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Zaščitite svoj sistem

  Programov za varovanje sistema in datotek je iz dneva v dan več, datoteke pa še vedno izgubljamo. No, šalo na stran. Zaradi precejšnje zasičenosti trga smo priča vedno novim prijemom, kako pridobiti stranke. Zadnji Symantecov poskus je preoblečeni program Norton Ghost 10 ponuditi širšim množicam, torej tudi začetnikom.

  Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Pospeševalniki prenosa

  Pospeševalniki prenosa (t. i. Download Manager oz. Download Accelerator) je pravzaprav nehvaležen prevod, saj ne gre le za hitrejše nalaganje datotek, temveč za to, da te zmorejo veliko več. Razvili so se pred leti, ko so brskalniki precej slabo podpirali shranjevanje datotek. Odtlej se je stanje popravilo, saj sodobnejše različice brskalnikov podpirajo nadaljevanje prekinjenega prenosa (resume), čeprav Internet Explorer tega še ne omogoča. Ker so bili brskalniki namenjeni predvsem odpiranju strani, manj pa shranjevanju datotek, so se razvili ti programi, ki so omogočali predvsem nadaljevanje prekinjenega prenosa (če je le strežnik podpiral to možnost), hkrati pa so bili nekakšni urejevalci prispetih datotek. Zdaj imamo sicer hitrejše povezave, toda tudi datoteke so vedno daljše (denimo distribucije Linuxa v slikah DVD), tako da je problem prekinjenih prenosov še vedno aktualen.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:08 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Kako z letošnjo dohodnino?

  Ko smo si pred dvema letoma ogledali programe, ki nam pomagajo računati dohodnino, je bila izbira kar pestra. Nič manj kot šest programov in preglednic je bilo na voljo, vsi brezplačni. Upali smo, da bo izbira, tudi zahvaljujoč možnosti elektronske oddaje dohodnine, vedno večja. Pa smo se zmotili.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:07 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Programi za izdelavo ovitkov za plošče CD in DVD

  Danes so pekači plošč CD in DVD že tako poceni, da jih najdemo v vsakem novem računalniku, plošče pa so tako ali tako že skoraj povsem nadomestile disketne pogone. Hkrati postajajo aktualni programi, s katerimi popestrimo ovitke, in v zadnjem času tudi same plošče CD/DVD. Veliko sodobnih tiskalnikov zna namreč zapisovati na posebne plošče, ki jih prepoznamo po belem zgornjem delu. Posebne tehnike omogočajo tudi neposredno lasersko "tiskanje" na plošče (lightscribe). Ogledali smo si nekatere primerke iz pestre izbire programov, ki omogočajo vse to. Brezplačne izbire so večinoma dokaj skromne, za malo denarja pa dobimo kar veliko.

  Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Univerzalni daljinski upravljalnik

  Za Harmony 525 (520 v ZDA) pravijo, da je prvi daljinec, ki ga je razvil Logitech, odkar je odkupil podjetje Harmony. Ima nekaj lastnosti, po katerih se razlikuje od drugih (enega smo preizkusili aprila 2005) - prva je zunanji videz. Namesto zaobljenega in težkega daljinca dobimo v roke eleganten štirioglat, a tanek upravljalnik, ki je spodaj nekoliko debelejši, morda prav zato, da lepo zdrsi v roko.

  Objavljeno: 31.1.2006 23:12 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Grafična analiza diskov

  Ne glede na to, za koliko se je povečala zmogljivost povprečnega diska v zadnjih desetih letih, so se take in drugačne potrebe po diskovnem prostoru še bolj povečale. Še vedno velja pravilo, da vsak disk prej ali slej postane premajhen, na koncu pa raziskujemo in iščemo, kam nam je izginil dragoceni prostor. Vse skupaj je bolj aktualno tam, kjer več uporabnikov uporablja isti računalnik, ali pa če želimo hitro ugotoviti, kateri uporabnik nam je nasmetil strežnik.

  Objavljeno: 31.1.2006 23:12 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Iskanje s psom slednikom

  Koliko dokumentov se nam je nabralo v letih uporabe računalnika? Besedila vseh vrst, elektronska pošta, razna navodila v zapisu PDF. Težko si je zapomniti vse mape, v katere smo kdaj shranjevali podatke. Na pomoč lahko priskoči programski paket Sleuthhound!, ki je na voljo v nekaj različicah. Preizkusili smo najzmogljivejšo: Pro Power Pack.

  Objavljeno: 25.11.2005 21:00 | Kategorija: Preizkusiveč