Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Oktober 2006

Hitro v DivX

Formata DivX gotovo ni treba posebej predstavljati. Pred kratkim je praznoval svojo različico 6.2.5. Dr. DivX je desna roka kodirnika že od nekdaj. Žal so v zadnjih različicah namesto njega prilagali DivX Converter, ki sicer rabi enakemu namenu - pretvarjanju videov v DivX.

A Converter je bil le senca starega Dr. DivX, zato so se razvijalci odločili izdelati novega. Čeprav je programček brezplačen, ga financira DivX. Ne nazadnje, zakaj ne, saj s pretvorbo le večamo priljubljenost temu kodirniku.

Pa dovolj zgodovine. Avgusta smo bili po dolgem čakanju le priča novi različici Dr. DivX 2 OSS, ki s starim nima nobene zveze, avtorji so ga napisali od začetka. Ohraniti pa so želeli temelje programa, torej preprosto rabo, uvoz čim večjega števila video datotek in možnost nastavljanja kakovosti zapisa.

Video obdelamo v dveh korakih. Prvi del sestavlja uvoz in analiza datoteke. Če jo program prepozna, se prikažejo osnovni podatki, kot je dolžina, št. sličic na sekundo in ločljivost. Z majhnim oglednim oknom in preprosto navigacijo se premikamo po videu, žal ne zato, da bi izrezali nezaželeni del, temveč da vidimo, ali je z njim vse v redu.

Dr. DivX 2.0 OSS je prevajalnik video datotek. Odpreti zna skoraj vse, uporaba pa je zelo preprosta.

Naj povemo, da je Dr. DivX 2.0 OSS enkraten pri prepoznavanju datotek. Vse, kar smo vrgli nanj (mišljeno dobesedno, saj podpira način povleci in spusti), je "prebavil". Izjema je bila le datoteka Real Media, sicer pa se ni branil ne MPEG1 ne raznih oblik MPEG2, kot je DVDjev VOB, TS transportni tok iz satelitske televizije, Quicktime MOV datotek, vseh mogočih zapisov AVI, ASF, WMV in še kaj bi se našlo. Ne le, da je vse odprl, vse je odprl pravilno, tudi če je bilo več zvočnih stez. Res pohvalno.

Način delovanja povleci in spusti je odličen, pogrešali pa smo možnost, da odvržemo več datotek hkrati, in jih združi v eno samo (denimo datoteke VOB v več delih). K sreči to lahko naredimo po klasični poti z izbiro vseh želenih datotek v izbirnem oknu.

Izbrati je treba še želeni profil kodiranja. Nekaj je že nastavljenih, lahko pa izdelamo svoje in jih shranimo. Omeniti velja, da ima vse, kar posname Dr. DivX, certifikat. To pomeni, da bo datoteko mogoče predvajati na vseh certicifiranih predvajalnikih. Pri izdelavi profila izberemo klasične lastnosti DivX, kot so število prehodov, kakovost zvoka in slike, pomanjšava, odstranjevanje šuma, prepletanje ipd.

Dr.DivX 2.0 OSS dobro izkorišča večopravilnost, saj mu lahko zadamo več nalog hkrati. Ne nazadnje zna samodejno prevajati datoteke v posebej "varovanih" mapah.

Datoteka, ki smo ji tako določili profil, se pomakne v posebno okno, v katerem poteka samo kodiranje. Enkratno je, ker je Dr. DivX večnitni program, kajti med samim kodiranjem lahko dodamo drugo datoteko in tako naprej. Vse razen trenutne se nato postavijo v vrstni red, po katerem poteka kodiranje. Vrstni red lahko poljubno menjamo, datoteko, ki se že kodira, po potrebi ustavimo in nadaljujemo čez nekaj časa. Vsaki datoteki, ki je na seznamu, lahko dodamo posebne ukaze (plugins). Ti so predvsem praktične narave. Denimo, zadnji datoteki lahko dodamo ukaz, naj se računalnik po koncu dela ugasne. Ali pa naloži narejeno datoteko na strežnik ftp, nas obvesti z zvokom, izbriše izvirno datoteko, narejeno preslika v drugo mapo ali pokliče zunanji program. V tem delu obdelovanja datotek lepo vidimo potek kodiranja, čas, ki je še potreben, število sličic na sekundo in tudi vizualni prikaz slike in zvoka v obliki histograma, kar sicer ni najbolj uporabno.

Omenimo še, da Dr. DivX sam spozna, katero različico DivX kodirnika imamo. To omogoči preprosto nadgradnjo le-tega. Ker DivX dela z večjedrnimi procesorji, smo z veseljem ugotovili, da tudi Dr. DivX uporablja obe jedri v našem testnem računalniku. To je pomenilo pretvorbo s skoraj 50 sličicami na sekundo (Athlon X2 3800). Povedano drugače, v eni uri je prevedel dve ure trajajoči film (MPEG VOB 640 x 480) v DivX. Za posladek pa nam ponuja še možnost "varovanja" map. Varovana mapa pomeni, da se vse, kar odvržemo vanjo, samodejno pretvori v DivX glede na želene nastavitve.

Gre za zelo dober program, ki pa se tu in tam tudi sesuje. Nestabilnost je njegova edina slabost. No, če le ne začnemo stokati, kako je škoda, da ne zna prevesti še v kak drug zapis. In kako bi bilo krasno, ko bi lahko z njim še odrezali reklame. To, vsaj zaenkrat, še ne gre.

DR. DIVX 2.0 OSS

Kaj: Program za pretvorbo video različnih zapisov v DivX.

Izdeluje: Divx Labs, labs.divx.com.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 98-2003.

Za: Preprost, hiter, prepozna večino datotek video, varovane mape, večopravilnost.

Proti: Pretvorba le v DivX, občasna nestabilnost, ne omogoča izrezovanja reklam.

Ker DivX dela z večjedrnimi procesorji, smo z veseljem ugotovili, da tudi Dr. DivX uporablja obe jedri v našem testnem računalniku. To je pomenilo pretvorbo s skoraj 50 sličicami na sekundo (Athlon X2 3800). Povedano drugače, v eni uri je prevedel dve uri trajajoči film (MPEG VOB 640 x 480) v DivX.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji