Objavljeno: 27.3.2006 23:07 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Marec 2006

Kako z letošnjo dohodnino?

Ko smo si pred dvema letoma ogledali programe, ki nam pomagajo računati dohodnino, je bila izbira kar pestra. Nič manj kot šest programov in preglednic je bilo na voljo, vsi brezplačni. Upali smo, da bo izbira, tudi zahvaljujoč možnosti elektronske oddaje dohodnine, vedno večja. Pa smo se zmotili.

Vsaka vlada, namesto da bi poenostavljala davčno napoved, ki mora biti vendarle prilagojena povprečnemu državljanu, oddajo le-te vedno bolj otežuje. Letos je pri napovedi za preteklo leto toliko sprememb, da lahko rečemo, da je oddaja dohodnine popolnoma spremenjena. Obrazec je zdaj na osmih straneh, navodil pa je nekajkrat več.

Kako so se spremembam prilagodili zgoraj omenjeni programi? Kot kaže, je veliko avtorjev zaradi velikih sprememb in nejasnosti obupalo. Tako namesto programa Mihe Remca dobimo le sporočilo, da do nadaljnjega ne bo nadgrajeval programa (www.miharemec.com/dohodnina). Na spletni strani Petra Malovrha nič ne omenjajo, kako bo z dohodnino za 2005 (www.malovrh.com). Nič bolje ni na spletni strani Ivana Jovana, kjer je še vedno le preglednica za leto 2004 (www2.arnes.si/~sscesss2/ivan.htm). Upali smo, da bo kaj več sreče na spletni strani podjetja Fidus (e-fidus.com/dododnina/program.php), a je tam še vedno objavljen spletni obrazec za leto 2004. No, elektronska oddaja dohodnine pa je menda že na voljo v sistemu e-davki (edavki.durs.si)! Pa ni! Do 15. februarja, ko je moral biti ta članek končan, nas je pričakalo le obvestilo, da dohodnine po tej poti še ne moremo napovedati.

Mislili smo že, da napovedi dohodnine letos sploh ne bo treba oddati, ko nas je po pošti presenetil zgoraj omenjeni kup listov za papirnato oddajanje po pošti. Hvala, toda mi bi oddali elektronsko! Saj smo v e-državi, kajne?

No, da dohodnina še vedno je nujnost, smo spet začeli verjeti na straneh DZS (alea.dzs.si), ki omenjajo 18. 2. 2006 kot datum, ko naj bi izšel verjetno najpogosteje uporabljani program za izračunavanje dohodnine. Žal za nas prepozno. Ob koncu iskanja se nam je vendarle nasmehnila sreča. Pasadenina preglednica v Excelu (prav tako pogosto uporabljena v preteklosti) je že na voljo (www.dohodnina.com). Sicer je še vedno deležna rednih manjših popravkov, v glavnem pa se obrazec ne bo več spreminjal.

Letos vam torej predstavljamo le Pasadenino preglednico, čeprav je program DZS in napoved prek e-davkov v času, ko to berete, verjetno že na voljo.

Pasadenina preglednica (letos tako v obliki Excel kot Open Office) omogoča izračunavanje dohodnine in tudi simulacije, upoštevaje različne olajšave.

"Prijazna" e-dohodnina

Ni še dolgo tega, kar si je premier Janša zaželel, da bi bila naša Slovenija bolj podobna Estoniji, kjer med drugim 80 % državljanov dohodninsko napoved oddaja po elektronski poti. Pri nas namreč ta način plačevanja državi ni naletel na ravno velik odziv, čeprav je na voljo že nekaj let. Lani je napoved po elektronski poti oddalo le 23.793 uporabnikov ali le 2,1 odstotka od celotne davčne populacije 1,1 milijona...

Če zaenkrat postavimo ob stran slabo (neobstoječo) oglaševanje te storitve, je gotovo krivo tudi to, da sistem enostavno ni prilagojen navadnim smrtnikom, računalnikarjev pa je pri nas vendarle le končno število. Predstavljajte si svojo (staro) mamo, ki bi se upala lotiti postopka za prevzem spletnega potrdila (certifikata) na www.sigen-ca.si. Postopek je sicer obširno dokumentiran, vendar le z angleškimi posnetki zaslonov in je videti vse prej kot preprost. Da ne govorimo o tem, da je uporabnik že z navadno pošto opozorjen/prestrašen, da bo ob morebitni napaki med prevzemom moral zaprositi za nov certifikat.

In predstavljajte si potem še svojega (starega) očeta, ki bi se e-davkov hotel lotiti s Firefoxom, ki mu ga je v računalnik namestil eden od družinskih mulcev. Na strani edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Introduction/RequirementsJava.aspx mrgoli "računalniških" tujk, povezav na strani v angleščini in navodil o "kreiranju" imenikov.

Ne, vsekakor bo enostavneje uporabiti "papirno različico", ki so nam jo letos tako dobrohotno zastonj poslali na dom...

Matjaž Klančar

Dohodnina.com

Pasadena že več let izdeluje razpredelnico za izračunavanje dohodnine. Rešitev je poleg programa DZS med bolj priljubljenimi, saj je enaka tiskanemu obrazcu, to pa pomeni za povprečnega uporabnika precej lažje delo. Letos so avtorji poleg različice za Excel izdali tudi različico za Open Office; to je vsekakor pohvalno, saj smo že lani ugotovili, da je Open Office ne more odpreti; kljub podpori Excelovim dokumentom.

Letos je dohodninski obrazec na osmih straneh. Program jih ima sicer devet, a zadnja ni vnosna, temveč vsebuje izračun glede na vnose v preostalih. Na njej tudi vidimo, kolikšno bi bilo plačilo/vračilo dohodnine, če ne bi imeli olajšav, in kolikšno bi bilo z največjimi olajšavami. Letos je kategorij splošnih olajšav več (A, B, C in D) in to program seveda upošteva.

S premikom čez ustrezna polja se prikaže tudi kratka pomoč pri vnosu, sicer pa lahko uporabimo navodila s tiskanega obrazca Dursa.

Pravega očitka programu nismo našli, primerjava z drugimi pa v tem trenutku tako ali tako ni mogoča. Ne smemo pa pozabiti, da gre le za informativni izračun dohodnine, torej bo za oddajo še vedno treba poseči po tiskovini ali e-davkih.

Dohodnina.com

Kaj: Razpredelnica za izračunavanje dohodnine.

Izdeluje: Založba Pasadena, www.dohodnina.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Prva razpredelnica za izračunavanje dohodnine za leto 2005, ki je že na voljo, podobnost s tiskanim obrazcem, simulacija olajšav, podpira Open Office.

Proti: Ne omogoča tiskanja na obrazec.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji