Objavljeno: 31.1.2006 23:12 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Januar 2006

Univerzalni daljinski upravljalnik

Za Harmony 525 (520 v ZDA) pravijo, da je prvi daljinec, ki ga je razvil Logitech, odkar je odkupil podjetje Harmony. Ima nekaj lastnosti, po katerih se razlikuje od drugih (enega smo preizkusili aprila 2005) - prva je zunanji videz. Namesto zaobljenega in težkega daljinca dobimo v roke eleganten štirioglat, a tanek upravljalnik, ki je spodaj nekoliko debelejši, morda prav zato, da lepo zdrsi v roko.

Harmony 525 je najcenejši predstavnik svoje družine, saj stane "le" 17 tisočakov. Ima zaslon LCD s temno modro osvetlitvijo, ki se prižge, brž ko ga primemo (a začuda ne vedno!). Ozadje zaslona je malce pretemno, saj se črne črke ob osvetlitvi ne vidijo ravno najbolje. Gumbi so dobro razporejeni in so različnih oblik in velikosti, da jih ločimo že na otip. Žal niso idealni za pritiskanje, še posebej, če ima uporabnik nekoliko debelejše prste.

Razen videza in gumbov pa je Harmony 525 tak kot vsi njegovi sorodniki. Deluje ob pomoči t. i. dejavnosti, ki upravljajo več naprav naenkrat. Gledanje televizije, denimo, prižge tv in ojačevalec prestavi na pravi izhod ipd. Za razliko od drugih modelov ta daljinec programiramo prek priloženega programa (ki je žal še precej hroščat), ne prek spletnega brskalnika. Sam način dela pa je ostal enak. Izberemo naprave, ki jih želimo upravljati iz velike baze v internetu (da, ta je za uporabo nujen), in določimo, s katerimi napravami bo reagirala določena dejavnost. Če naprave ni na seznamu, jo še lahko vedno programiramo gumb za gumbom, tako kot klasične daljince, in to se seveda shrani v bazo za druge uporabnike (verjetno prav zato v bazi najdemo tudi televizorje Gorenje).

Harmony 525 lahko upravlja do 15 naprav. Čeprav ima manj pomnilnika kot drugi, smo brez težav shranili naših sedem naprav z vsemi lastnostmi vred. Zaradi dodatnih gumbov ga bodo veseli vsi uporabniki novejših naprav, sicer pa ni težko uporabiti kakšne druge tipke, če nam jih zmanjka, ali kar zaslon. Na LCD je prostora le za štiri naprave naenkrat namesto šestih pri večjih modelih. Manjkajo tudi gumbi za nastavljanje zvočnih in slikovnih funkcij, a ne pozabimo, da je Harmony 525 okrnjena različica zmogljivejših modelov z okrnjeno (a še vedno visoko!) ceno. Za ta denar pa ponuja skoraj enako kot dražji modeli, škoda le, da gumbi niso najboljši in da Logitech ne zniža cene vsem svojim modelom.

Najmanjšega Harmonyja ne programiramo več prek spletnega brskalnika, temveč prek samostojnega programa. Bazo vseh več tisoč naprav pa še vedno črpa prek spleta.

Logitech Harmony 525


Kaj: Univerzalni daljinski upravljalnik.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Prodaja: Izid, www.izid.si.

Cena: 17.306 tolarjev.

Za: Cena, všečna oblika, skoraj enake možnosti kot pri dražjih modelih, ni več odvisen od spletnega brskalnika (še vedno pa zahteva internet).

Proti: Premajhni in slabo občutljivi gumbi, slaba berljivost zaslona, hrošči v programu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji