Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor September 2006 | Teme: backup

Zaščitite svoj sistem

Programov za varovanje sistema in datotek je iz dneva v dan več, datoteke pa še vedno izgubljamo. No, šalo na stran. Zaradi precejšnje zasičenosti trga smo priča vedno novim prijemom, kako pridobiti stranke. Zadnji Symantecov poskus je preoblečeni program Norton Ghost 10 ponuditi širšim množicam, torej tudi začetnikom.

Težava teh programov je bila namreč njihova razmeroma zahtevna raba, saj upravljanje razdelkov ni ravno za vsakogar. Nekaj napačnih klikov in 100 gigabajtov gre v nič. Norton Save & Restore skuša te težave omiliti z nadvse preprosto zasnovanimi čarovniki, ki uporabnika vodijo skozi ves postopek.

Njegova poglavitna odlika je zmožnost shranjevanja celotnih razdelkov v slike, podobno kot to počne True Image ali Drive Backup. Slike ne shranijo le posameznih datotek, temveč vse podatke o razdelku. Tako lahko zavarujemo tudi sistemski razdelek in ga ob morebitni nezgodi brez težav prikličemo nazaj. Ker so take slike ponavadi precej velike, razveseli možnost shranjevanja razlik. Prva slika vsebuje vse podatke, druge pa le spremembe, ki so se zapisale na disk. Če je treba priklicati starejši sistem, uporabimo posebno različico na CDju, ki se naloži pred samim Windows. Da bomo brez skrbi, da bo prepoznala naše priključene naprave, poskrbi Norton že med samo namestitvijo z obvestilom o združljivosti. Nič ni namreč "lepšega", kot da se nam sesuje sistem, zunanjega diska, na katerem imamo sliko, pa program s CDja ne prepozna.

Nortonov Save & Restore (nadgradnja Ghost 10) je precej podoben Acronisovemu True Image, saj zna varovati tako razdelke kot datoteke. A je bolj prijazen do začetnikov in nekoliko dražji.

Poleg shranjevanja razdelkov zna Norton Save & Restore shraniti tudi posamezne datoteke. To je edina večja novost, ki izdelek loči od predhodnika Norton Ghost 10. A ne gre za malenkost, temveč za nadvse uporabno funkcijo. Shranjujemo lahko, kar nam srce poželi, določene mape ali pa le datoteke določenih vrst, denimo slike ali dokumente. Začetniški čarovniki znajo tudi v tem primeru sami svetovati, kaj je najbolje shranjevati, na koliko časa in na kateri nosilec.

Druge lastnosti so sicer zelo podobne predhodniku. Shranjevati zna na veliko različnih nosilcev (CDR/RW, DVD+-RW, USB in Firewire diske, Iomega ZIP in JAZ enote ipd.), samodejno prilagaja prostor, ki je namenjen shranjevanju, vključi izdelavo slike pri pomembnih operacijah, kot je namestitev novega programa, kopije so zaščitene z geslom itd.

Program je tudi zelo dobro povezan z Norton Internet Security 2006, ki je sicer naprodaj posebej. Do obeh programov imamo dostop prek istega vmesnika, zanimiva lastnost pa je samodejna izgradnja varnostne kopije v trenutku, ko je Internet Security 2006 obveščen o tem, da gre za epidemijo novega virusa.

Norton Save & Restore ponuja podobno funkcionalnost kot najnovejši konkurent True Image, s tem da je 20 dolarjev dražji, a je primernejši za začetnike, saj s svojimi nasveti lahko prihrani marsikateri glavobol. Zahtevnejši uporabniki pa bodo nekoliko več možnosti dobili z nakupom True Image 9.1. Omeniti velja, da je Norton Save & Restore značilen izdelek za domače uporabnike, saj je podprt le na Windows XP.

Norton Save & Restore

Kaj: Izdelovanje varnostnih kopij razdelkov in datotek.

Izdeluje: Symantec, www.symantec.com.

Cena: 70 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows XP vse različice.

Za: Čarovniki za začetnike s samodejnimi predlogi, enostavna raba, izdelava slik in shranjevanje posameznih datotek, shranjuje hitreje kot True Image, integracija z Norton Internet Security 2006.

Proti: Dražji od konkurence, premalo novosti, aktivacija izdelka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji