Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Oktober 2006

Enostavna obdelava videa

Nekoč smo lahko vse urejevalnike videa razvrstili v eno skupino, danes pa je kaj takega nemogoče, saj je področje s prihodom filmov na osebni računalnik postalo precej bolj kompleksno.

Televizijske oddaje snemamo na digitalne nosilce, tu so še digitalni fotoaparati z možnostjo snemanja preprostih filmov MPEG in seveda prave kamere. Potrebujemo torej preprost program za obdelavo takih posnetkov. Na trgu je največ video pretvornikov, programov, ki znajo eno vrsto video datotek spremeniti v drugo. A iskali smo nekaj več. Program, ki bo znal prebrati našo datoteko, imel orodje za izrezovanje reklam in nezaželenih delov datoteke in, ne nazadnje, ki bo znal narejeno v čim več zapisih posneti nazaj na disk. Če bo imel kakšen filter, toliko bolje. Programe tipa Adobe Premiere, ki imajo zapleten način obdelave, in take, ki so sestavljeni iz več programov, smo prav tako spustili. A še vedno je ostala kar pestra ponudba, od katere smo si ogledali štiri zanimive programe. Omeniti pa moramo, da smo v preglednici malce poenostavili zapise, ki jih poznajo. Zapisi datotek in kodeki (način stiskanja) so nadvse zapleteni, saj lahko npr. zapis AVI vsebuje tudi način stiskanja WMV. Vseh kombinacij zapisa (container) in stiskanja (codec) je preveč, da bi jih pokrili, zato ne bo nič nenavadnega, če premorete tudi datoteke, ki v naši preglednici niso omenjene.

VirtualDub MPEG2 1.6.15

Začnimo s programom, ki je v tej družbi gotovo najbolj znan. Ima dve poglavitni zmogljivosti: zajemanje videa s tv kartic in obdelavo video posnetkov. Nas tokrat bolj zanima drugo. Programa ni treba nameščati, dovolj je le klikniti izvršno datoteko, kar je tudi svojevrstna dobra lastnost.

Uvoz datotek AVI s podprtim načinom stiskanja (kodekom) je skoraj trenuten. Že pri nalaganju lahko popravimo pokvarjeno datoteko (z vnovično izgradnjo ključnih točk - keyframes). Vmesnik je preprost, a učinkovit. Vsebuje časovno linijo, ki je skupna zvoku in videu, ter gumbe za predvajanje in urejanje videa. Ob pomoči ključnih točk hitro izrežemo reklame do sličice natančno. Datoteko, ki smo ji le izrezali dele, lahko shranimo v načinu brez vnovičnega stiskanja; to brez izgube kakovosti močno pohitri vso reč. Pri delu imamo ves čas na levi strani izvirno sliko, na desno pa obdelano (z dodanimi filtri).

Video zapisu lahko spremenimo tudi število slik na sekundo, kodek stiskanja, barvno globino, najzanimivejši pa so filtri, ki jih nanašamo v poljubnem vrstnem redu. Priloženih je več kot 30, v internetu pa jih najdemo še več. Med najuporabnejšimi so ostrenje, vrtenje in zasuk, mehčanje, spreminjanje svetlosti in kontrasta, odstranjevanje prepletenosti (deinterlace), možnost razbarvanja ipd. Filter lahko nanesemo na celotno datoteko ali pa le na del.

Zvok obdelamo posebej. Prav tako določimo kodek stiskanja, posneti zvočni zapis lahko zamenjamo z datoteko WAV, ga zamaknemo (uporabno tam, kjer govor zaostaja ali prehiteva za sliko). Tudi zvočnih filtrov je veliko. Od mešalcev kanalov, nizko- in visokofrekvenčnih filtrov, mešalcev kanalov, raztegovanja zvoka ipd.

Obdelava s shranjevanjem traja različno dolgo, odvisno od tega, kakšno delo smo zadali programu in kako močan računalnik imamo. V primerjavi z drugimi programi pa se VirtualDub glede hitrosti dobro izkaže.

VirtualDub omogoča hitre popravke na video datotekah in shranjevanje datotek AVI z različnimi kodirniki. Žal lahko uvozimo le datoteke AVI in MPEG1, MPEG2 pa zaradi licence ni podprt. Ker pa je sam VirtualDub izdan pod licenco GNU, so na voljo tudi predelane različice. Najbolj znan je VirtualDubMod, ki pa žal že dolgo ni bil obnovljen. Redno pa izhaja VirtualDub MPEG2, ki poleg AVI uvaža tudi MPEG2. Tega smo tudi preskusili. Žal nam ni uspelo neposredno uvoziti datoteke, posnete na satelitskem sprejemniku Dreambox, kodirane v TS (Transport Stream), lepo pa je odprl datoteko VIB iz video zapisovalnika Kiss DP-558. Podpora datotekam ASF je bila opuščena v različici 1.3f zaradi Microsoftove pritožbe, čeprav različica MPEG2 nekatere datoteke ASF uvozi brez težav.

Ne glede na vse je VirtualDub tudi danes zelo priljubljen, in ne brez razloga. Če le imamo datoteko AVI z nameščenim kodekom ali pa klasični MPEG2 (in predelano različico VirtualDub), bomo reklame prav hitro porezali, sliko popravili in zvok sinhronizirali. Datoteke lahko tudi sestavljamo, vse skupaj pa nastavimo v paketno delo (Batch job). Škoda le, ker ne odpira vseh datotek (MOV, RM ipd.).

VurtualDub je odličen brezplačni program, ki ga odlikujejo video in avdio filtri in izjemna hitrost dela. Škoda, da ne podpira več zapisov.

VirtualDub MPEG2 1.6.15

Kaj: Program za enostavno obdelavo datotek AVI in MPEG1 (v predelani različici tudi MPEG2 in delno ASF).

Izdeluje: Avery Lee, www.virtualdub.org.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Hiter in preprost program, odličen modul za zajemanje videa s tv kartice.

Proti: V osnovi ne podpira datotek MPEG2 in ASF.

Avidemux 2.2.0

Avidemux je po svojih značilnostih podoben VirtualDub. Prav tako je brezplačen, največja razlika je v tem, da poleg Oken podpira še operacijska sistema Linux in Mac. Vmesnik je nekoliko nepregleden, okno za odpiranje in shranjevanje datotek je nestandardno - to je danes redkost in moti pri rabi. Tudi sicer zaradi nepreglednega grafičnega vmesnika teže opazimo, katera možnost je trenutno izbrana.

Tudi Avidemux ima eno časovno linijo, ki združuje tako zvok kot sliko, iz nje pa je s kombinacijo začetne in končne točke mogoče izrezati karkoli do posamezne sličice natančno. Uvozimo lahko zapise AVI, če imamo nameščen pravi kodek, sicer pa je podprt tudi MPEG1 in MPEG2. Med preizkusom smo bili prijetno presenečeni. Brez težav smo uvozili vse testne datoteke AVI, MPEG1 in MPEG2 TS satelitske televizije (Dreambox) in Kiss 558 datoteko MPEG2 VOB. Skratka, vse datoteke AVI in MPEG smo uvozili brez težav, celo Quicktime MOV, le brez zvoka. Kaj bolj eksotičen pa Avidemux ni, saj ne razume formatov RM, ASF, WMV... Tudi izvoz je mogoč v vseh zapisih, v katerih uvažamo.

Program loči med zapisom (Container) in kodekom stiskanja. Za začetnike je nekoliko bolj neprijazen, saj moramo oboje izbrati tako, da je združljivo. Kodek XVID pač ne bo deloval z ogrodjem MPEG. Prednastavljenih je le nekaj kombinacij, kot so VCD, SVCD, DVD in PSP (Playstation Portable), kjer se samodejno izbere pravi kodek, zapis in doda potrebne filtre. Avidemux jih ima več kot 60, pregledno razvrščenih v skupine (preoblikovanje, prepletanje, barve, šum, ostrenje, podnapisi, razno). Vsaka od teh skupin vsebuje filtre, razložene v stavku ali dveh. Če ima nastavitve, se le te prikažejo v oglednem oknu, v katerem vidimo rezultat posega. Zvočnih filtrov je precej manj, praktično smo omejeni le na normalizacijo, zamik in konvertiranje (Resampling). Vse, kar počnemo z datoteko, se prikaže v ogledu. Za razliko od VirtualDub je to okno zunaj glavnega vmesnika in ga moramo priklicati posebej.

Dobra novica je tudi to, da lahko izrežemo reklame, ne da bi bilo treba datoteko spet pretvoriti. Avidemux je odličen program, ki mu zamerimo le vmesnik in to, da se občasno sesuje pri uvozu datotek (predvsem MPEG1).

Avidemux ima nekoliko neroden grafični vmesnik, podpira pa številne video zapise. Z njim hitro izrežemo odvečne oglase.

Avidemux 2.2.0

Kaj: Program za enostavno obdelavo datotek AVI in MPEG2.

Izdeluje: avidemux.sourceforge.net.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Podpira vse vrste zapisov MPEG2, veliko kakovostnih video filtrov, podpora različnim operacijskim sistemom.

Proti: Nestandarden in neroden vmesnik, tu in tam se sesuje.

VideoReDo Plus 2.2.1

VideoReDo je le program za obdelavo datotek MPEG. Na žalost AVI in drugi zapisi niso podprti, toda za datoteke MPEG2 je pravi strokovnjak, saj podpira vse znane zapise.

Tudi VideoReDo ima nestandarden grafični vmesnik, a to v tem primeru ni slabo, saj je všečen. Morda deluje malce neresno, a pod pokrovom velikih ikon se skriva zmogljiv stroj.

Rezanje poteka po dobro znani enotni časovni liniji, natančno do sličice. Ker datoteke MPEG2 lahko vsebujejo več zvočnih kanalov, je le-te mogoče izbrati. Vse operacije na datoteki so zelo hitre, naše delo pa lahko shranimo nazaj v vse različice MPEG. Skratka, to, kar lahko uvozimo, lahko tudi izvozimo. Velja omeniti, da VideoReDo podpira tudi datoteke, ki jih izdela Microsoft Media Center, TiVo in naprave visoke ločljivosti (HD), ki šele prihajajo na trg. S satelitskimi kanali TS nima težav (samodejno zna popraviti tudi zamik zvoka, ki je pogost), tudi VOB DVD niso zanj nobena ovira.

Posebnost programa je tudi t. i. AdDetective, ki samodejno išče reklame in jih tudi samodejno odreže. V praksi se možnost sicer izkaže za bolj nezanesljivo, saj deluje po načelu iskanja črnega prostora med oddajo in oglasi, na to pa dandanes le redko še naletimo. Detektiv se žal ne zna učiti, kakšno zaporedje sličic predstavlja začetek reklame. Ta način, kombiniran s črnim prostorom, bi dal boljše rezultate, tako pa je AdDetective bolj oglaševalska poteza.

Zanimiv je prikaz videa in zvoka v načinu majhnih oglednih oken (thumbnails). Gre za sličice iz videa vsakih n-sekund. Tako precej hitro najdemo prizor, ki ga želimo.

VideoReDo ni poceni glede na druge tovrstne programe. Prav tako ni primeren za ljubitelje datotek DIVX in drugih datotek AVI. Vsekakor pa ima svoje mesto pri delu z datotekami MPEG, ki jih je danes vse več v industriji zabavne elektronike (satelitski sprejemniki, snemalniki DVD, plošče DVD). Za ta namen gre za enega odličnih programov, pri katerem praktično ne najdemo težav z združljivostjo. Najbolj mu zamerimo, ker ne podpira prav nobenih filtrov.

VideoReDo ima malce stripovski vmesnik, ki bo všeč začetnikom, saj je jasen in pregleden. Možnost prikaza majhnih sličic olajša iskanje želenega prizora. Pozna vse vrste zapisa MPEG2, le cena nekoliko odvrača.

VideoReDo Plus 2.2.1

Kaj: Program za obdelavo vseh različic MPEG1/2.

Izdeluje: DRD Systems, www.videoredo.com.

Cena: 50 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Prepozna vse vrste datotek MPEG2, hitrost.

Proti: Nima filtrov, cena, ne zna delati z datotekami AVI.

Ultra Video Splitter 3.7.6

Pod "vesoljskim" imenom se skriva preprost program, ki ga lahko uporabimo za izrez odvečnih reklam in shranjevanje videa v različne zapise. Grafični vmesnik je všečen, vse lastnosti programa pa so v osnovnem oknu. Uvažati zna kar precej zapisov, od vseh vrst AVI, MPEG1/2, ASF, WMV in celo RM. Edino, česar ni znal uvoziti, so bili filmi, posneti s satelitskim sprejemnikom Dreambox v zapisu TS.

Tudi shranjevati zna v večini naštetega, s tem da za razliko od drugih programov ne zna shraniti le izrezanega dela brez vnovične pretvorbe. Tako pri delu obvezno izgubljamo kakovost posnetka in seveda čas. Rezanje sicer poteka brez večjih posebnosti na standardni način. Označimo začetno in končno točko in izrežemo. Premikanje po sličicah časovne linije je nekoliko počasnejše kot pri konkurenci.

Pohvaliti pa velja preglednost vseh možnosti, s čimer je naše delo zelo hitro. Naložimo datoteko, jo porežemo in določimo zapis, v katerem želimo posneti. Žal program ne omogoča nobenih filtrov, zato tudi nima oglednega okna (preview).

Skratka, gre za temeljno orodje brez veliko možnosti, ki je primerno za začetnike, glede na ceno pa velja razmisliti o brezplačnih alternativah. Podpira pa največ zapisov med vsemi preizkušenimi programi.

UltraVideoSplitter je osnovni program za izrezovanje oglasov. Od vseh preizkušenih urejevalnikov razume največ zapisov.

Ultra Video Splitter 3.7.6

Kaj: Program za obdelavo vseh različic MPEG1/2

Izdeluje: DRD Systems, www.aone-soft.com.

Cena: 25 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98-2003.

Za: Preprosto delo, pozna veliko zapisov.

Proti: Osnovne možnosti glede na ceno, težave v sistemu z več monitorji.

Za konec velja omeniti, da je teh programov res veliko. Iz preizkusa smo zapustili nekaj morebitnih kandidatov, kot so:

Videoedit Converter Gold 2.0, www.viscomsoft.com/products/videoeditconvertergold

AVS Video Tools, www.avsmedia.com

MovaviVideoSuite, movavi.com/suite/index.html

Iskali smo preproste rešitve, številni paketi pa uporabljajo poseben program za rezanje in posebnega za shranjevanje ali filtriranje, to pa je presegalo naš okvir. In še - za naš osnovni namen se je izkazalo, da je brezplačna ponudba bolj zmogljiva.

Izkazalo se je, da so brezplačni programi celo bolje opremljeni in primernejši za povprečnega uporabnika kot plačljivi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji