Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Februar 2006

Programi za izdelavo ovitkov za plošče CD in DVD

Danes so pekači plošč CD in DVD že tako poceni, da jih najdemo v vsakem novem računalniku, plošče pa so tako ali tako že skoraj povsem nadomestile disketne pogone. Hkrati postajajo aktualni programi, s katerimi popestrimo ovitke, in v zadnjem času tudi same plošče CD/DVD. Veliko sodobnih tiskalnikov zna namreč zapisovati na posebne plošče, ki jih prepoznamo po belem zgornjem delu. Posebne tehnike omogočajo tudi neposredno lasersko "tiskanje" na plošče (lightscribe). Ogledali smo si nekatere primerke iz pestre izbire programov, ki omogočajo vse to. Brezplačne izbire so večinoma dokaj skromne, za malo denarja pa dobimo kar veliko.

Kaj pričakujemo od takega programa? Predvsem enostavno rabo, podporo velikemu številu različnih ovitkov (ali možnost določanja svojih oblik), temeljna risarska orodja, uvoz slik in izdelavo napisov ipd. Zelo je priročno, če zna program uvoziti naslove in dolžine skladb iz interneta. Ta je tudi sicer priročen za snemanje že narejenih ovitkov. Tak program naj tudi ne bi bil predrag, saj tako delo ni nekaj, kar bi počeli vsak dan. Morda smo že malce razvajeni, ker nekateri programski paketi za zapisovanje že obsegajo tudi program za izdelovanje ovitkov. Ogledali smo si Nerovega, saj gre za najbolj priljubljen paket pri nas, ki ga pogosto dobimo že ob nakupu zapisovalnika.

Tabela s podatki.

CDCoverCreator 2.4

Program CDCoverCreator je resda brezplačen, a ga nikakor ne gre spregledati, saj omogoča kar nekaj naprednih možnosti. Grafični vmesnik ni ravno najprijaznejši. To bodo hitro opazili uporabniki z več kot enim monitorjem, saj se pravilno zažene le na primarnem zaslonu.

CDCoverCreator je brezplačen, a to ne pomeni, da z njim ne moremo narediti ličnega ovitka. Ima celo nekaj možnosti, ki jih pri konkurenci ne bomo našli (iskanje ovitkov in besedil pesmi po spletu).

S programom izdelujemo vse vrste ovitkov za avdio in podatkovne plošče, torej oba zunanja ovitka, notranji ovitek, knjižico, pa tudi napis na plošči. Manjka le ovitek za škatlo DVD filmov. Če ne želimo projekta začeti od začetka, lahko uporabimo čarovnik, ki nam pomaga pri izdelavi ovitkov in samodejno vnese naslove datotek oz. glasbe. Že pripravljenih predlog je nekaj več kot deset, vsem pa lahko spremenimo parametre, kot so ozadje, tipografija, prelivanje barv ipd. Naslove pesmi lahko poiščemo po internetu v obliki informacij CDDB, dolžine se samodejno preberejo iz datotek, prijetno pa presenetita možnosti iskanja besedil in ovitkov.

Če želimo, lahko ovitek izdelamo brez pomoči. Na voljo so zgolj temeljna orodja, kot je vnos besedila in dodajanje slik. Objekte lahko prekrivamo, slikam določimo prosojnost in uporabimo nekatera orodja, kot so kontrast, gama, svetlost. Sliko je mogoče poslati v zunanji urejevalnik, pogrešali pa smo možnost vrtenja slik.

Tiskanje ne ponuja veliko možnosti, nastavimo lahko odmik od roba, določimo, kaj bomo natisnili skupaj na posamezen list, in izberemo tiskanje pomožnih črt za rezanje. Kot vsi taki programi pozna precej različnih velikosti nalepk, ki jih kupimo v trgovini, a to pri nas v glavnem ne koristi prida, saj se teh nalepk v naših trgovinah večinoma ne dobi. Izberemo lahko tudi ogled natisnjenega, kar je v takem programu skoraj obvezno.

CDCoverCreator ni slaba izbira za tiste, ki se z ovitki ukvarjajo zgolj občasno, oz. si želijo brezplačnega programa in so pri tem delu nezahtevni.

CDCoverCreator 2.4

Izdeluje: Thyanté Software, www.thyante.com.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 2000-XP.

Za: Urejevalnik predlog, čarovniki, cena.

Proti: Ni orodij za risanje, ni vrtenja slik, premalo možnosti pri tiskanju, nekaj težav z grafičnim vmesnikom, ni ovitkov za škatle DVD.

Advanced CD Label Maker 1.1.33

Advanced CD Label Maker že sodi med plačljive, t. i. "shareware" programe. Njegova poglavitna odlika je enostavnost, s katero izdelamo ovitek. Ponuja namreč že pripravljene predloge in resnično zadošča že nekaj klikov, da dobimo dober izdelek. Ta res ni izviren, je pa hitro narejen.

Advanced CD Label Maker ima všečen vmesnik, ki se ga hitro navadimo, in ogled predlog. Le nekaj klikov in eleganten ovitek je narejen.

Grafični vmesnik je prijeten, z orodji na vseh straneh. Levi del zaslona je rezerviran za hitro izbiro predloge, spodaj izberemo, kateri del ovitka želimo izdelati, srednji del pa je seveda namenjen delu.

Čarovnikov za začetnike resda ni, je pa nekaj že narejenih predlog. Uporabniki dobijo s programom vektorske elemente, s katerimi lahko sami ustvarjajo nove predloge. Poleg navadnih besedilnih oken besedilo vnesemo tudi v obliki krivulj, kar je posebej primerno za napise na ploščah. Uvoziti je mogoče bitne slike v številnih različnih formatih, a tudi vektorske v zapisu WMF, ki ne izgubljajo kakovosti pri povečavi (je pa ta format zadnje čase precej v nemilosti zaradi zadnje Microsoftove vrzeli pri prikazu teh slik). Priloženih je kar nekaj ikon, ki jih lahko s pridom uporabljamo. Ovitke lahko tudi neposredno preberemo iz optičnega bralnika.

Program ima nekaj izvrstnih funkcij, kot je izvoz narejenih ovitkov v obliki slik, grafični brskalnik po slikah in večstopenjsko razveljavljanje ukazov.

Pogrešali smo predvsem orodja za izdelavo knjižice, nalaganje besedil pesmi in ovitkov neposredno iz interneta. Prav tako pogrešamo izdelavo ovitkov za filmske DVD škatle.

Kljub temu je Advanced CD Label Maker s svojo enostavnostjo in priloženo grafiko odličen za začetnike, če le ne potrebujejo eksotičnih funkcij, kot je pečenje po načinu lightscribe. Uporabnike, ki imajo nameščen še stari Windows, pa bo združljivost z njim gotovo razveselila.

Advanced CD Label Maker 1.1.33

Izdeluje: Maskbit Software.

Spletni naslov: http://www.all4label.com/.

Cena: 20 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Uvoz vektorske grafike, predloge, priložena grafika, pregleden vmesnik.

Proti: Ne moremo izdelati notranje knjižice, premalo izkorišča internet, ni risanja linij, ni ovitkov za škatle DVD.

SureThing CD/DVD Labeler Deluxe 4

SureThing CD/DVD Labeler je najdražji od opisanih programov. Na voljo je v dveh različicah. Spletni nakup je nekoliko cenejši, na plošči CD pa dobimo več kot 6000 ozadij in grafičnih elementov, ki jih uporabljamo pri sestavljanju ovitkov. Tudi sicer je SureThing Labeler zelo zmogljiv, saj gre za pravi mali grafični program. Slike uvozimo v vseh pomembnejših zapisih, razen v GIF, od vektorskih zapisov je na voljo WMF. Delo z besedilom poteka na tri načine: prek besedilnih oken, ko gre za večje količine besedila, ob pomoči besedilnih učinkov, s katerimi naredimo lične naslove s pomočjo senc, krivulj, tretje dimenzije ipd. Tretja možnost pa je t. i. krožno besedilo, ki je uporabno predvsem pri izdelavi napisov na samih ploščah.

SureThing CD/DVD Labeler Deluxe 4 je opremljen s toliko možnostmi, da je že skoraj pravi mali namiznozaložniški program. Različica na plošči CD prinaša še več sto ozadij, grafike in pisav.

Predlog je precej, lahko pa izdelamo svoje. Že izdelane pokrivajo vse vrste ovitkov, tudi filmske DVD škatle. Ni pa težko narediti svoje, saj nas čarovnik po korakih pripelje do cilja.

Poleg predlog imamo tudi dizajne. Če predloga vključuje osnovo za delo, je dizajn tisto, kar nanesemo na predlogo, torej osnovna grafika in besedilo. Že narejene dizajne lahko s pregledovalnikom naložimo s spletne strani neposredno iz programa. Izdelek lahko prenašamo med različnimi predlogami in to še dodatno olajša delo.

Risarska orodja so res bogata, saj obsegajo risanje črt, kvadratov, krogov, elips ipd., vse pa lahko opremimo z enojnimi, dvojnimi, prekinjenimi linijami, senčenjem, vzorci itd. Presenečeni smo bili nad možnostjo risanja tabel. Tudi ravnila so dobrodošla, saj z njimi laže postavljamo objekte.

Dodano je orodje za popravljanje slik. Te lahko zavrtimo, obrežemo, odstranimo rdeče oči, svetlimo, ostrimo ali uporabimo narejene učinke, kot je raba mozaika.

Pri glasbenih ploščah so ponavadi zahteve večje kot pri podatkovnih, kar zadeva izdelavo ovitkov, saj sta na njih seznam in dolžina skladb. V ta namen lahko uvozimo seznam skladb v najbolj razširjenih zapisih (m3u, pls, txt ipd.) Čeprav je možnost nekoliko skrita, je vendarle na voljo tudi uvoz imen skladb iz interneta. Iskanja ovitkov in besedil pa program ne omogoča.

Tehnologija lightscribe omogoča tiskanje neposredno na plošče ob pomoči ustreznih zapisovalnikov in plošč. Z njo sicer ne naredimo vrhunskega izdelka, a če želimo - SureThing Labeler jo podpira.

Ovitek lahko izvozimo tudi kot fotografijo, oz. ga natisnemo v eni izmed številnih možnosti, ki jih ponuja program, od tega kako tiskati, na kakšen papir, z izrezom ali brez, na obe strani ipd.

SureThing CD/DVD Labeler Deluxe 4 je gotovo kar najbolj izpopolnjen program in niti manjše pomanjkljivosti, kot je razveljavitev le zadnjega ukaza, vtisa ne skazijo prehudo. Škoda le, da avtorji niso bolje izkoristili povezave z internetom.

Manj zahtevni uporabniki ugotovijo, da program enostavno ponuja preveč. Tisti, ki si želijo svobode pri izdelavi ovitkov ter veliko že narejenih predlog in dizajnov in lahko malo "globlje" sežejo v žep, pa naj resno razmislijo o njem.

SureThing CD/DVD Labeler Deluxe 4

Izdeluje: MicroVision Development, www.surething.com.

Cena: 25 dolarjev nakup po spletu, 30 dolarjev "škatelna" različica z dodatnimi predlogami, grafiko in pisavami.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Številne možnosti, dodatki pri "škatelni" različici, risarska orodja, obdelava slik.

Proti: Ni iskanja ovitkov in besedil iz interneta, razveljavimo lahko le zadnji ukaz, nekoliko zapleten za začetnike.

Nero Cover Designer 2

Nero Cover Designer je posebnež na preizkusu, saj ga ne moremo kupiti samostojno, temveč le v paketu Nero Burning ROM 7. Ker je najbolj priljubljen paket za zapisovanje plošč pri nas, smo si ga ogledali in ga primerjali z drugimi programi.

Nero Cover Designer 2 ne moremo kupiti samostojno. Je del paketa Nero 7 in to se tudi opazi. Ponuja temeljne možnosti, manjka pa mu predvsem povezava z intern

Že na prvi pogled vidimo, da gre za precej preprost program. Uporaba predlog, risarska orodja (črte, kvadrati in krogi), uvoz velikega števila slikovnih zapisov, besedilni bloki, umetniški učinki, možnost vrtenja objektov ipd. sicer kažejo na soliden program. Grafični vmesnik je preprost, a jasen. Takoj opazimo ravnila, s katerimi je mogoče natančno postaviti vse elemente; to je mogoče narediti tudi številčno.

Po drugi strani pa opazimo, da je Nero Cover Designer 2 vezan na paket Nero, saj ima izpopolnjen uvoz podatkov (naslovi pesmi, vsebina plošče). Besedilni učinki omogočajo premalo možnosti, da bi bili zelo uporabni. Tudi sicer večina orodij ne dovoli igranja z nastavitvami, naprednih orodij, ki jih smo spoznali pri SureThing Labelerju, pa Nero nima. Sem sodi popolna nezmožnost uporabe interneta za pridobivanje podatkov o skladbah, nalaganje ovitkov ipd., ne moremo obrezovati slik itd.

Nero Cover Designer je sicer soliden program, a mu je videti, da je le del večjega paketa. Uporabniki Nero 7 sicer nimajo razloga, da ga ne bi preskusili, ker v povezavi z njim deluje precej bolje (prenos imen neposredno med programi ipd.). Začetnikom pa bo nekoliko manj všeč, saj ne ponuja nobenih že narejenih predlog.

Nero Cover Designer 2

Izdeluje: Nero, www.nero.com.

Cena: Zajet v kompletu Nero Burning Rom 7.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Del paketa, torej brezplačen za lastnike Nera, dobro sodeluje z Nero 7, veliko možnosti uvoza slik in korekcijskih filtrov.

Proti: Ne zna izkoriščati interneta, ni naprednih možnosti, ni narejenih predlog.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji