Objavljeno: 1.11.2005 13:38 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Oktober 2005

Enostavno z blogi

Spletni dnevniki, "blogi", so v zadnjem času precej priljubljeni med uporabniki interneta, pa naj jih piše naš znani Jonas ali pa domača gospodinja Mica. Blogi so pravzaprav spletne strani, namenjene vodenju dnevnika. To pomeni, da so razdeljene na leta, mesece in dneve, znotraj katerih lahko preberemo zapise avtorja. Ta lahko po pravilu k besedilu doda tudi kakšno sliko, naprednejši dnevniki pa imajo možnost komentiranja zapisov prek spletnega obrazca. In to je v osnovi vse. Teže jih je seveda urejati, predvsem tistim, ki niso vešči spletnega programiranja.

Easy Blogs je namenjen prav takšnim uporabnikom. Brez znanja spletnega jezika lahko postavimo in urejamo dnevnik. Program deluje tako, da določimo osnovne podatke o strani, denimo naslov, menuje, tipografijo ipd., izberemo eno od priloženih predlog in pišemo dnevnik. Ko smo končali oz. po vsaki spremembi, tudi najmanjši, moramo na novo ustvariti strani in jih poslati v splet. Vsemu skupaj so avtorji dodali še urejevalnik predlog, s katerim dopolnimo obstoječe ali ustvarimo nove.

Urejanje posameznega zapisa v Easy Blogs je nekoliko zapleteno, saj je treba uporabljati označevalni jezik namesto vizualnega.

V resnici je vse skupaj zelo preprosto. Po natanko petih minutah smo ustvarili dnevnik z dvema zapisoma. Nekoliko bolj zahtevno je delo z urejevalnikom predlog, katerega uporaba pa ni nujna. Ali pač? Naš "izdelek" je bil namreč brez šumnikov. "Raziskava" je hitro odkrila razlog - v predlogah ni bilo podatka za našo kodno tabelo. Vsaki predlogi je tako v glavo treba dodati naslednji stavek: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">. Za začetnike na moč nepraktično. Krivec je seveda sam program, ki ne pozna krajevne prilagoditve. Ta bi v tem primeru prišla na moč prav.

Z Easy Blogs lahko osnovni blog izdelamo v petih minutah, nove zapise pa lahko dodajamo brez vsakega znanja spletnega jezika.

Tudi urejevalnik posameznih zapisov je urejen zelo "spletno". To pomeni, da moramo besedilo, ki ga želimo poudariti, vpisati med <b> in </b>, nekako tako kot v spletnih obrazcih, kar sicer ne bi bilo potrebno. Pomembna izboljšava bi bila, da bi lahko besedilo pisali v slogu WYSIWYG, Easy Blogs pa bi potem vse skupaj prevedel v jezik HTML. Ko smo že pri kritikah, omenimo še nezmožnost dodajanja komentarjev obiskovalcev, a to je zgolj posledica tega, da program ne temelji na zbirki podatkov, temveč na statičnih strani (prednost tega je manj težav s ponudnikom internetnih storitev).

Program pa zaradi teh nekaj - resda dovolj pomembnih - slabosti še zdaleč ni slab. Če le rešimo problem s šumniki, lahko hitro in učinkovito dodajamo zapise v dnevnik, zraven lepimo slike, vpisujemo ključne besede za iskalce, na koncu pa vse skupaj samodejno odpošljemo v strežnik, kajti Easy Blogs ima vgrajen FTP odjemalec, ki opravi vse potrebno. Tudi za pomoč je dobro poskrbljeno, saj na spletni strani najdemo pogosta vprašanja, pomoč pri izdelavi dnevnikov in forum.

Easy Blogs

Kaj: Program za izgradnjo in upravljanje spletnega dnevnika.

Izdeluje: Uuba.com, www.easyblogs.com/.

Cena: 25 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Preprosta postavitev spletnega dnevnika, veliko priloženih predlog.

Proti: Težave s šumniki, nerodno vnašanje besedila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji