Objavljeno: 18.11.2005 17:52 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor April 2004

Najdi me hitro in učinkovito

Hitro povečevanje zmogljivosti diskov, razmah filmov na ploščah CD in DVD ter človeško pomanjkanje redoljubnosti večino uporabnikov prej ali slej pripelje k znanemu vprašanju: "Kje je že ta datoteka...?"

Izdelovalci programske opreme so se na težave uporabnikov pri iskanju datotek seveda odzvali z različnimi rešitvami. Od osnovnih programov za popis vsebine diska do posebnih za katalogizacijo filmov, glasbenih datotek, slik ipd. Osnovno orodje je seveda uporaba iskalca, vgrajenega v sam Windows, ki pa je precej zamudna in ne ponuja nobenih dodatnih zmožnosti. Skupno vsem tem programom je izdelava katalogov datotek na diskih in ploščah. Bistvo je seveda iskanje datotek, tudi ko nosilca podatkov ni več v računalniku. To je predvsem pomembno pri ploščah, saj le tako lahko iščemo po njihovih vsebinah. Podatki na njih se namreč ne spreminjajo, zato so taki katalogi zelo trajno orodje. Drugače je s podatki na diskih, ki se hitro menjajo in spreminjajo, zato je treba kataloge večkrat osveževati.

Zahtevnejši programi znajo, denimo, ugotoviti, katere datoteke so že analizirane, tako da je pregledovanje pri naslednjih pregledih hitrejše kakor prvič. Medtem ko nekateri programi v katalog shranijo le osnovne informacije o datotekah (ime, datum), imajo drugi posebne filtre, ki iz slik izdelajo majhne prikaze, shranijo del vsebine tekstovnih datotek, prikažejo tudi slike tipografij, lastnosti datotek MP3, velikosti filmov itd. Tako dobi tak program lastnosti foto albuma, z njim lahko urejamo zbirko glasbenih datotek, evidenco filmov ipd.

V naprednejše izdelke je vgrajena tudi podpora pregledovanju nekaterih stisnjenih datotek, kot so ZIP, RAR, ACE in druge. Tako lahko po katalogu iščemo po vsebinah takih datotek. Nekateri opravljajo še dodatne naloge, kot so povezovanje z internetom za potrebe iskanja podatkov o datotekah, denimo podrobnosti o filmih. Zavedati se moramo, da je izdelava kataloga tem počasnejša, čim več informacij mora program predelati. Izdelava majhnih sličic iz arhiva 10.000 slik, ki so povrhu še stisnjene v datoteke ZIP, bo tako precej počasna na še tako hitrem računalniku. Zmožnosti osveževanja že izdelanega arhiva so zato prav tako pomembne kakor izdelava samega kataloga.

Opisani programi se razlikujejo predvsem po vgrajenih možnostih in ceni. Vsak uporabnik se bo seveda sam odločil, kako zahteven program potrebuje in koliko je pripravljen zanj plačati.

Visual CD

Visual CD je vsekakor rešitev za tiste, ki za te programe ne želijo plačevati, saj je popolnoma brezplačen. Prijetno nas preseneti že ličen in sodoben grafični vmesnik. Čeprav je osnovna funkcija izdelava katalogov, nas prijetno presenetijo dodatna orodja, kot je izdelava seznama datotek MP3, ki jih želimo poslušati, samodejna možnost spreminjanja imen datotek z veliko možnostmi, iskalec podvojenih datotek, možnost rezanja datotek na poljubno velike dele in še kaj bi se našlo. Posebna funkcija zagotavlja, da ni treba vseh podatkov znova pregledati, če se je spremenila le črka diskovne enote.

Izdelava katalogov je enostavna, ne nazadnje zaradi možnosti vgradnje v Windows Explorer. Izberemo želeno mapo in z desno tipko podamo zahtevek za izdelavo kataloga. Visual CD razume osnovne zapise arhiviranih datotek, saj zna gledati v datoteke ZIP, RAR in CAB. Poljubno lahko dopisujete tudi komentarje, po katerih lahko pozneje tudi iščete.

Pomembno je vedeti, da je v enem katalogu lahko le en disk, CD ali mapa. Če želimo izdelati katalog zbirke CDjev, moramo narediti veliko število katalogov, to pa ni ravno priročno. Kljub temu je treba pohvaliti delo z njimi, saj jih lahko po želji preimenujemo, prestavljamo na seznam priljubljenih, izbiramo tiste, po katerih bomo iskali, shranjujemo podatke iz enega v drugega in drugo. Pri vseh teh možnostih lahko skoraj spregledamo omejitve takega načina vodenja zbirke.

Posodabljanje katalogov je hitro, a predvsem zato, ker Visual CD ne zmore iz datotek pridobiti kaj več od osnovnih podatkov, ki jih prikaže že raziskovalec - izjema je zajem oznak IDTag v datotekah MP3. Temu ustrezna je tudi dolžina shranjenega kataloga - majhni so. Iskanje po zbirki je pregledno in enostavno. Če želimo iskati po različnih merilih, uporabimo možnost zahtevnega iskanja, kjer lahko iščemo po nekaterih podatkih (ime, dolžina, datum) in uporabimo različne kataloge.

VISUAL CD Visual CD sicer ponuja le osnovne možnosti izdelave katalogov, je pa brezplačen, hiter in učinkovit.

Podatke lahko tudi izvozimo kot datoteko HTML za objavo v internetu, kot dokument RTF, ki ga odpremo v urejevalniku besedila ali v zapisu CVS, ki je primeren za uvoz v zbirko podatkov. Čeprav nimamo možnosti nastavitev, so vse datoteke zadovoljive kakovosti in prikažejo podatke na razumljiv način.

Visual CD ponuja le osnovne možnosti, vendar bo s hitrostjo, enostavno rabo in dejstvom, da je brezplačen, gotovo prepričal marsikoga.

Visual CD

Kaj: Urejanje vsebine diskov in izmenljivih nosilcev.

Izdeluje: Budy Setiawan Kusumah.

Spletni naslov: boozet.xepher.net/viscd/index.htm.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Enostavnost, hitrost, vmesnik, dodatna orodja, cena.

Proti: Premalo nastavitev.

Disk Explorer Professional 3.33

V Disk Explorer je v primerjavi z Visual CDjem vgrajenih precej več funkcij. V posamezen katalog lahko shranimo katalog z vsebino največ 1024 nosilcev. Ti so lahko standardni, kot so diski in plošče, program pa omogoča tudi indeksiranje strežnikov FTP. Vpise lahko dodajamo brez pregledovanja, kar je marsikdaj bolj priročno kakor indeksiranje. Zakaj bi se zapletali, če je, denimo, na CDju le film, katerega naslov poznamo?

Pregledovanje datotek in izdelovanje kataloga je lahko počasno ali precej hitro, odvisno od izbranih filtrov in števila arhivov - prepozna jih 20 vrst, od ZIP do JAR. Filtri prepoznajo določene vrste datotek in shranijo informacije o njih v katalog. Vsega skupaj jih je 17 in zajemajo najbolj znane vrste datotek. Najbolj priljubljen je gotovo filter za slike, ki jih Disk Explorer prepozna več kot 40 vrst. V katalog lahko uvrsti podatke o merah, barvni globini, zapisu in celo izdela pomanjšane sličice. Nič manj priljubljen ni filter za datoteke MP3, ki iz datoteke dobi podatke o skladbi, filtri HTML in Word pa lahko indeksirajo vse, od naslova dokumenta in avtorja do statistike. Celo iz izvršnih datotek lahko pridobimo njihovo revizijsko oznako. Vključitev vseh možnosti seveda močno odebeli katalog, po drugi strani pa je potem v njem tudi precej več informacij, ne le seznam datotek. Opazili smo, da se tu in tam zgodi, da kakšna datoteka filter zmede in se pregledovanje ustavi. Na srečo je v oknu možnost prekinitve, s katero preskočimo datoteko, ki povzroča težave. Posebna možnost je povezava z glasbenimi zbirkami podatkov v internetu (CDDB), prek katerih dobimo imena datotek na glasbenem CDju brez zamudnega pisanja.

Vse posebne lastnosti datotek, ki jih izluščijo filtri, se shranijo v komentarje, po katerih lahko tudi iščemo. To je tudi sicer zelo zmogljivo, saj upošteva lastnosti datotek, njihovo dolžino, ime, čas ipd., lahko pa uporabimo tudi formule (regular expression), ki omogočijo napredne rezultate. Vseeno pogrešamo možnost shranjevanja lastnosti datotek v posebna polja namesto v komentarje, kar bi olajšalo iskanje npr. po ločljivosti slik.

Nadgrajevanje kataloga je mogoče na dva načina, z vnovičnim pregledom vseh datotek ali pa le tistih, ki so se spremenile. Drugi način je seveda precej hitrejši, je pa neprimeren, če smo bistveno spremenili vsebino diska.

DISK EXPLORER PROFESSIONAL Program zna pregledati tudi lastnosti datotek in jih shraniti v komentarje, po katerih lahko tudi iščemo.

Kataloge lahko seveda tudi izvozimo. Podprt je izvoz tabelaričnih podatkov, strani HTML in datotek XML. Izvoz kot HTML ima največ možnosti nastavljanja, od izbire kodne tabele do velikosti črk in načina razvrščanja podatkov. Katalog je mogoče iz samega programa poslati tudi po elektronski pošti.

Posebnost tega programa je tudi v brezplačnem pregledovalniku, s katerim si lahko tudi tisti, ki nimajo programa, ogledajo naše kataloge. Te lahko shranimo v izvršni datoteki, ki že vsebuje pregledovalnik, kar pripomore k temu, da si jih laže izmenjujemo.

Disk Explorer Professional 3.33

Kaj: Urejanje vsebine diskov in izmenljivih nosilcev.

Izdeluje: Tomas Jelinek.

Spletni naslov: www.antelopestudios.com

Cena: 30 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Veliko možnosti in nastavljivosti, shranjevanje kataloga skupaj s pregledovalnikom.

Proti: Ni posebnih polj za lastnosti datotek, razen komentarja.

WhereIsIt 3.57

WhereIsIt je namenjen tistim, ki si želijo urediti podatke na sto in en način. Ima namreč toliko možnosti, da bi jih bilo težko že samo našteti. Na srečo ima kar nekaj čarovnikov, ki začetniku olajšujejo delo.

Skoraj vsaki lastnosti, ki jo najdemo v drugih programih, je dodano še nekaj več. Datoteke so, denimo, lahko različno obarvane glede na kategorijo, ki ji pripadajo, vsakemu vpisu lahko priključimo široko paleto informacij (do 32 Kb), sliko in drugo. Za dodatne informacije skrbi 60 filtrov, med katerimi poleg običajnih najdemo celo nekaj eksotičnih, kot je na primer filter za izdelavo sličic datotek, ki jih ustvari AURA (program za izdelavo animacij). V vgrajenem pregledovalniku lahko slikam za namene ogleda spremenimo tudi nekatere atribute, kot sta svetlost in kontrast.

WHEREISIT WhereIsIt ima skoraj vse možnosti, ki si jih lahko želimo od takega programa. Od opisanih je najdražji, a ponuja precej več kakor drugi.

Tudi iskanje po katalogu ima nadstandardne zmožnosti, saj lahko iščemo tako po osnovnih podatkih kot tudi po opisih, rezultate pa lahko dodatno omejimo z uporabo logičnih operacij. Če vemo, da se v opise shranjujejo podatki iz 60 filtrov, kmalu spoznamo, da lahko najdemo prav vse. Iščemo lahko celo po velikosti sličic, ki jih tvori program. Velja omeniti, da WhereIsIt ne zna iskati neposredno posebnih lastnosti določenih datotek, denimo vseh datotek MP3 s 44100 Hz vzorčenjem. Išče le po opisih, v katerih je seveda shranjena tudi ta lastnost, to pa je le neznatna omejitev.

Ko najdemo podatke, ki jih želimo, jih lahko izvozimo ali izdelamo poročilo. V ta namen je dobrodošel čarovnik z različnimi predlogami, kajti možnosti izvažanja je zelo veliko. Izvoz podatkov v HTML omogoča uporabo predloge, ki jo sami sestavimo, podatke pa lahko shranimo tudi neposredno v zapis Excel. Izdelava poročila vsebuje veliko vseh mogočih nastavitev - od izbire pisave v glavi do možnosti vključitve ikon v besedilo. Pred tiskanjem poročila je mogoč tudi ogled.

WHEREISIT Pregledovalnik slik je sestavni del programa WhereIsIt. Poleg ogledovanja lahko slike tudi popravimo za namene ogleda.

Zanimiva lastnost WhereIsIta je, da si nosilce zapomni glede na lastnosti in njihovo serijsko številko. Tako bodo katalogi ustrezali nosilcem tudi, če se je našemu disku spremenila črka. Edini negativni stranski učinek te metode je nezmožnost dodajanja navideznih nosilcev. Zato je za enostavne zbirke filmov, kjer želimo sami prepisovati imena filmov, bolje uporabiti poseben program ali pa kar preglednico. Navdušila nas je tudi možnost celovitega sistema vodenja izposoje nosilcev (ponavadi CDjev) skupaj z vodenjem uporabnikov, kar poenostavlja evidenco.

Kljub velikemu številu možnosti je vse skupaj urejeno zelo pregledno, saj ima WhereIsIt prilagojeno pomoč. To pomeni, da se odpre za tisto možnost, ki nas zanima, dovolj je izbrati posebno puščico za pomoč in klikniti tja. Uporabniški vmesnik je na voljo tudi v slovenščini, sama navodila pa ne.

Povedano je le nekaj od lastnosti, ki jih ima WhereIsIt. Gre za resnično izdelan program, pri katerem je avtor pazil na vsako podrobnost. Je najdražji med tremi opisanimi, ponuja pa daleč največ. Za tistega seveda, ki vse to potrebuje.

WhereIsIt 3.57

Kaj: Urejanje vsebine diskov in izmenljivih nosilcev.

Izdeluje: Robert Galle.

Spletni naslov: www.whereisit-soft.com

Cena: 40 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP -2003.

Za: Slovenščina, neverjetno število možnosti, stabilnost in hitrost, čarovniki.

Proti: Ni posebnih polj za lastnosti datotek, razen komentarja.

Ant Movie Catalog 3.4.2

Ant Movie Catalog ne izdela splošnega kataloga iz datotek na disku, temveč ima eno samo nalogo: vodenje zbirke filmov. Je brezplačen in preveden v veliko jezikov, med katerimi najdemo tudi slovenščino.

Katalog ustvarjamo z dodajanjem zapisov o filmih. Vsak zapis vsebuje osnovne podatke o datoteki, ki jih program prebere z nosilca. Med njimi najdemo informacije o kodeku, podnapisih, ločljivosti filma, dolžini datoteke, številu nosilcev, na katerih je datoteka ipd. Poleg lastnosti datoteke pa je treba vnesti tudi lastnosti filma. Teh je veliko, še posebno, če jih je treba vpisovati ročno, to pa je seveda mogoče, ne pa nujno. Najmočnejša lastnost programa so gotovo skripti, s katerimi se po internetu povežemo na določene spletne strani z informacijami o filmih. Vpisati je treba le naslov filma, drugi podatki pa se samodejno prenesejo v Ant Movie Catalog. Vse, od naslova izvirnika, režiserja, igralcev, opisa filma do celo komentarjev. Nekatere spletne strani hranijo le del teh podatkov, nekatere bolj znane (Internet Movie Database, Amazon, All Movie Guide) pa skoraj vse. Vsakega filma seveda ne bomo našli povsod, zato je včasih treba pognati kar nekaj skript. Je pa delo zelo enostavno, na koncu pa smo poplačani tudi s sliko ovitka, ki je ponavadi tudi dobavljiv. Škoda le, da v slovenščini nimamo take spletne strani, ki bi posredovala informacije o filmih, a to seveda ni krivda programa.

ANT MOVIE CATALOG Samodejno iskanje podatkov o filmih po internetu so poglavitna odlika Ant Movie Cataloga. Nekaj klikov in že o filmu izvemo skoraj vse.

Ko ustvarimo zbirko, si lahko ogledamo statistiko. Tam je prikazano vse, od povprečnega leta izdelave filma do ločljivosti, ki jo najpogosteje uporabljamo. Morda nas zanima povprečna dolžina filma? Kategorija? Vse je prikazano v statistiki.

Iskanje je enostavno, vendar lahko izbiramo med vsemi polji, po katerih iščemo - tudi ločljivosti filma, dolžini ipd. Pogrešamo več možnosti iskanja in uporabo različnih parametrov hkrati. Program vsebuje tudi evidenco posojanja filmov, ki je enostavna in učinkovita. Izberemo film in enega izmed vpisanih uporabnikov in mu določimo, da je izposojen.

Namen takega filmskega kataloga seveda ni v tem, da stoji na disku, temveč da ga ponosno razkazujemo naokrog. V ta namen ga lahko izvozimo v zapisih HTML, CSV in SQL, ki so zelo nastavljivi. Posebno zmogljiva pa je možnost tiskanja, ki vsebuje poseben program za izdelovanje predlog, s katerim lahko naredimo skoraj vsako predlogo, ki si jo zamislimo. Nekaj jih je tudi že priloženih za tiskanje ovitkov plošč CD in kaset VHS, vsebinskega kataloga in drugo. Slabo izdelane predloge ni treba vreči v koš, saj imamo vedno možnost ogleda pred tiskanjem.

Ant Movie Catalog je svojevrsten program tudi zaradi zel močne uporabniške baze. Ko kak skript zaradi sprememb na spletni strani neha delovati, zelo hitro na forumu dobimo novega. Nove predloge in skripte izdelujejo tudi sami uporabniki in si jih medsebojno delijo.

Če želimo enkrat za vselej urediti svojo zbirko filmov, je vsekakor vredno razmisliti o Ant Movie Catalogu. Za svoj denar ponuja kar precej.

Ant Movie Catalog 3.4.2

Kaj: Vodenje zbirke filmov.

Izdeluje: Antoine Potten.

Spletni naslov: www.antp.be/software/moviecatalog

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Slovenščina, črpanje podatkov o filmih s spletnih strani, izdelava predlog, dobra podpora.

Proti: Le osnovno iskanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji