Objavljeno: 2.4.2019 05:00

Zuckerberg: Država bi morala aktivneje nadzorovati internet

Facebookov ustanovitelj in direktor Mark Zuckerberg je v kolumni za The Washington Post zapisal, da bi morale države aktivneje nadzorovati interneta. Trenutno nadzor nad vsebino v večini demokratičnega sveta opravljajo ponudniki storitev, Zuckerberg pa bi pri tem rad pomoč države. Pri tem seveda ne moremo mimo strelskega pokola na Novi Zelandiji, ki so ga uporabniki v živo prenašali na Facebooku, a se skoraj pol ure ni zgodilo nič. Zuckerberg ga sicer v kolumni ni izrecno omenil.

Zuckerberg tako pravi, da pogosto sliši očitke, da imajo podjetja preveč moči pri določanju meja svobode govora, s čimer se strinja. Zato predlaga sprejetje splošnih pravil, ki bi se jih morala držati vsa družbena omrežja, nadzor pa bi izvajala država. Predlaga, obvezno izdajanja poročil o transparentnosti. Še posebej zabavno je, da Facebook želi, da bi več držav sprejelo evropskemu GDPR podobno zakonodajo, pa čeprav ima sam veliko težav s tem. Dotaknil se je tudi volitev, ki bi jih morali urejati strožji zakoni, da bi preprečili zlorabo družbenih omrežij.

Niti z besedo ni omenjen škandal Cambridge Analytica, ki je Facebooku prizadejal veliko škode. Se pa Facebook trudi vsaj dajati vtis odgovornejše platforme, tako da so na primer začeli označevati, kdo je naročnik in plačnik političnih oglasov. Skratka, Zuckerberg meni, da je preveč na tnalu, zato bi rad državno pomoč pri cenzuri. Trenutno so namreč v veliki meri prav družbena omrežja edini varuhi spodobnega pred nespodobnim.

Kolumna

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji