Objavljeno: 2.10.2019 05:00

Zuckerberg: Če nas poskusite razdeliti, bomo tožili državo

Veliki tehnološki giganti iz ZDA imajo dandanes že takšno moč, da se pojavljalo tudi glasne zamisli o njihovi razdelitvi. Ideja ni čisto iz trte izvita, saj je na prelomu tisočletja ameriško pravosodno ministrstvo skorajda doseglo prisilno razdelitev Microsofta.

Zadnja uspela razdelitev giganta pa je bila leta 1982, ko je Bell Systems (AT&T) razpadel na osem regionalnih operaterjev. Med podjetji, ki se danes največkrat omenjajo kot potrebne razdelitve, so Facebook, Amazon in Google. In ta tega ne bodo zlepa dopustila. Za razdelitev gigantov si sicer prizadevajo nekateri demokratski predsedniški kandidati in senatorji, denimo Elizabeth Warren.

Bill Gates, ki sicer uradno ni več povezan z Microsoftom (je samo še tehnološki svetovalec, seveda pa ima v lasti še kar nekaj delnic), je že minuli teden javno dejal, da bi bilo razbitje gigantov napaka. Zavzema se za več regulacije, strožjo zakonodajo in boljši nadzor, ne pa za prisilne razdelitve. Pravi, da bi v tem primeru dobili zgolj več podjetij, ki bi še vedno enako izkrivljala trg in ubirala bližnjice. Ključ je v nadzoru.

Facebookov ustanovitelj Mark Zuckerberg pa je na sestanku v podjetju, katerega posnetek je pricurljal na splet, dejal, da bo podjetje v primeru prisilne razdelitve tožilo državo. Dejal je, da v tem primeru ne dvomi o zmagi, čeprav seveda za podjetje tak scenarij nikakor ne bi bil dober. A če bo do boja prišlo, se bo Facebook boril do konca. Na sestanku – posnetek traja dve uri – je povedal še precej sočnih, denimo da se ne bo odzval na vabila na zaslišanje pred različnimi političnimi organi v različnih državah, ker da jih je preveč, in da je pred kriptovaluto Libra precej svetlejša prihodnost, kot kažejo javni odzivi regulatorjev, saj da so ti v neuradnih pogovorih precej bolj spravljivi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji