Objavljeno: 27.11.2018 15:00

ZPS s pritožbo proti Googlu

Zveza Potrošnikov Slovenije je sporočila, da bo vložila pritožbo proti Googlu - zaradi kršitve Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov, bolj znane pod kratico GDPR.

Pritožba bo Informacijskemu pooblaščencu podana na podlagi nove raziskave, ki jo je zaradi sledenju lokaciji uporabnikov pametnih telefonov objavila norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet. Pritožbe bo ob tem vložilo še šest drugih potrošniških organizacij po Evropi.

Google naj bi uporabljal številne trike, s katerimi zagotavlja, da imajo uporabniki naprav Android vklopljeni funkciji za beleženje zgodovine lokacij in zgodovino brskanja po spletu (in uporabe aplikacij, ki dostopajo v splet). Uporabnikom naj ne bi zagotavljali dovolj dobrih podatkov o tem, kaj ti funkciji sploh počneta, hkrati pa jih povezuje z drugimi deli sistema (vklop »Google Assistant« hkrati vklopi tudi beleženje in hrambo lokacije) oziroma uporabnika večkrat vpraša po vklopu, tudi če smo med prvo postavitvijo telefona funkcijo izrecno izklopili.

Pri zvezi pravijo, da privolitev uporabnikov v uporabo omenjenih funkcij glede na konkretne okoliščine ni svobodna. S tem se načeloma strinjamo – za uporabo marsikaterega ključnega dela oziroma funkcije telefonov (sploh Android) moramo pogosto potrditi oziroma aktivirati tudi kakšno funkcionalnost, ki si je sicer ne bi želeli. Zelo verjetno je, da bo rezultat omenjene tožbe "manjša" denarna kazen, ki je ameriški spletni gigant pri svojih prihodkih sploh ne bo občutil.

Zgodovino shranjenih lokacij si lahko sicer ogledamo preko naslova https://www.google.com/maps/timeline, kjer jo lahko tudi izbrišemo ali izključimo. Seveda le, če smo prijavljeni v Google račun.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji