Oglasno sporočilo
Objavljeno: 1.3.2019 07:00

zenon kot programska platforma

Zaradi digitalizacije, ki je najprej prodrla v zasebno življenje, zdaj pa se prebija tudi v industrijsko okolje, morajo vsa podjetja preveriti svoj nabor izdelkov in rešitev, pa tudi celo dobavno verigo in poslovne modele. Le tako bodo ohranila svojo dolgoročno konkurenčnost. Letošnja različica programske platforme zenon lahko konkretno pripomore k inovativnosti in podpira številne nove možnosti.

Potreba po programski platformi

Vse več postopkov je avtomatiziranih in zato se z vratolomno hitrostjo povečuje tudi količina podatkov, ki nastajajo ob tem. Vendar podatki sami po sebi ne prinašajo dodane vrednosti, temveč njihova obdelava.

Digitalizacija dobavne verige nujno pomeni popolno uskladitev operacijske in informacijske tehnologije. Internet stvari (IoT) in tehnologija oblaka (ang. Cloud computing) spodbujata razvoj inteligentnega nastajanja, shranjevanja in obdelovanja podatkov. To je razlog za preobrazbo proizvodnih in javnih podjetij v inteligentne obrate in dobavitelje. Še več, ti novi trendi predstavljajo izziv tradicionalni avtomatizacijski piramidi, kot jo že poznamo. V inteligentni tovarni proizvodni del ni več ločen od nadzornega sistema na višji ravni. Odvisen je tudi od načrtovanja proizvodnje ter nadzora nad njo. Zaradi tega nastajajo interdisciplinarne, prožne, prilagodljive in odprte računalniške arhitekture.

V tej novi arhitekturi starih kategorij, kot so vmesnik med človekom in napravo(HMI), nadzor in pridobivanje podatkov (SCADA), sistemi za izvajanje proizvodnje (MES) in načrtovanje virov v podjetju (ERP) ni več smiselno ločevati, saj izrazitih mej med njimi ni več.

To ne pomeni, da ni več nalog v teh kategorijah, temveč da jih sodobna arhitektura povezuje med seboj. Zastarelo jih je obravnavati ločeno, poleg tega ne ustrezajo več zahtevam razvijajočega se industrijskega okolja.

Tehnološko specifične rešitve

Zaradi napredka digitalizacije in z njim povezanih sprememb v industriji moramo nenehno preverjati nabor izdelkov in rešitev.

Živahen tok informacij, ki presega običajno raven in podira meje, ki so nekoč ločevale različne panoge, zahteva, da je treba prilagoditi tudi način razmišljanja in prevzeti sodobnejše pristope, katere omogoča tudi programska oprema zenon.

Poleg možnosti razvijanja aplikacij popolnoma po meri stranke, zenon ponuja tudi tako imenovane pakete aplikacij. Paket za upravljanje proizvodnje in dostave v sektorju hrane in pijače, na primer, ne vključuje le nujnih tehnoloških komponent, temveč tudi vnaprej pripravljene zasnove za občutno hitrejše razvijanje aplikacij. Pomembno je, da vse temelji na isti platformi in da omogoča povezovanje, širitev in individualno prilagajanje aplikacije.

Z novo ponudbo programske platforme se zenon diferencira od konkurence, saj lahko generira dodano vrednost tudi povsem neodvisno od starih kategorij, kot sta HMI in SCADA.

Tradicionalne HMI/SCADA aplikacije ostajajo

Aplikacije, vključno z lokalnim upravljanjem stroja in celo tradicionalne aplikacije SCADA bodo z zenonom omogočene tudi v prihodnje. zenonova platforma vključuje temeljne komponente iz produktnega nabora COPA-DATA in je zato primerna za splošno uporabo. Osrednje razvojno orodje za programsko platformo je in bo ostal zenonov Editor s svojimi uvoznimi in izvoznimi mehanizmi ter funkcijami. Uporabniku omogoča, da dolgoročno postopno širi in povečuje uporabo, tudi ob različnih različicah programske opreme. Stroškovno tveganje je majhno, ker so potrebne naložbe tesno povezane z razvojem organizacije podjetja.

Prednosti programske platforme

Programsko opremo se običajno razvije za poseben, vnaprej znani namen. Programska platforma pa omogoča oblikovanje različnih rešitev na obstoječi osnovi. Z zenonom lahko vzpostavite vrsto različnih interdisciplinarnih aplikacij na eni sami programski platformi. V prihodnje bo upravljanje podatkov o energiji temeljilo na isti tehnologiji kot upravljanje proizvodnje ter dostave in ju bo mogoče združiti na enem mestu.

Več aplikacij bo mogoče na znane načine povezati v osrednji, povezani sveženj. Tako boste lahko na primer koristno združili upravljanje nabora izdelkov in podatkov o porabi energije ter jih primerjali med seboj. To je odlična priložnost za sinergijo in lažje odkrivanje možnosti za izboljšave in prihranke. S takšno rešitvijo se izboljša organizacijska učinkovitost, hkrati pa zagotavlja dolgoročno in učinkovito vzdrževanje razvitih aplikacij. Vključitev znanih tehnoloških komponent na novo programsko platformo ter novi spoji aplikacij omogočajo še hitrejše in bolj načrtno delo.

zenon ponuja integrirano okolje za digitalno preobrazbo, od zbiranja podatkov med delovanjem strojev do poslovne inteligence. Odpira pot za sinergijo. Uporabniki na vseh ravneh – od proizvodne do vodstvene – lahko prispevajo svoj delež k poslovni uspešnosti, ki je dolgoročno merljiva.

www.copadata.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji