Objavljeno: 6.2.2020 11:00

ZDA razvijajo svojo infrastrukturo 5G

Bela hiša je sporočila, da načrtuje razvoj ameriške infrastrukture 5G, s katero bi država postala neodvisna od strojne opreme Huawei, poroča Wall Street Journal. V razvojni »koaliciji« naj bi bili tudi Dell, Microsoft in AT&T.

Ekonomski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow je za Wall Street Journal povedal da sestavljajo konzorcij, ki bi sestavil nekakšno programsko osnovo za omrežja 5G, v katerem naj bi bila podjetja Dell, Microsoft in AT&T, pa tudi evropska Nokia in Ericsson. Slednja sta v resnici še edina svetovna ponudnika strojne opreme 5G, poleg kitajskega Huawei, ki je pri ZDA v nemilosti. Po nekaterih analizah naj bi bila slednje za Huaweiem v precejšnjem zaostanku, njuna oprema pa je tudi dražja.

Osnovna ideja naj bi bila postavitev »programskega standarda 5G«, ki bi omogočil, da bi višjenivojska oprema 5G delovala na katerikoli strojni opremi 5G. S tem bi omejili pomembnost same strojne opreme in seveda tudi podjetja Huawei.

Ameriški šef za varnost podjetja Huawei je novico že komentiral z besedami, da bo novi konzorcij za Huawei še vedno zaostajal »za leto ali dve« in da bi bilo bolje, če bi ZDA licencirale njihovo tehnologijo.

Mimogrede, ameriški AT&T je bilo nekoč vodilno podjetje pri razvoju mobilnih tehnologij, vendar je njihovo podjetje Lucent, ki je nastalo iz njihovega oddelka Bell Labs, na koncu (po mnogih prodajah in nakupih) pristalo v finski Nokii. Ta je tudi lastnica mobilnih tehnologij ameriških podjetij Motorola in Nortel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji