Objavljeno: 6.12.2019 05:00

ZDA ponujajo rekordnih 5 milijonov dolarjev nagrade za aretacijo dveh hekerjev

Ameriško tožilstvo in britanska agencija za preprečevanje kriminala sta vložila obtožnice zoper dva ruska državljana, ki ju obtožujejo sodelovanja v internetni kriminalni organizaciji Evil Corp. Ta naj bi v več kot desetletju dolgem delovanju s hekerskimi vdori v več kot 40 državah ukradla več deset milijonov dolarjev.

Maksim Yakubets in  Igor Turashev, ki ju še niso prijeli in sta verjetno v Rusiji, sta po besedah pomočnika ameriškega tožilca Briana Benczkowskega sodelovala v eni najhujših hudodelskih družb na področju vdorov in kraj denarja v zadnjem desetletju. Yakubets naj bi skupino Evil Corp vodil, Turashev pa je bil administrator.

V preiskavi, ki je potekala v sodelovanju ZDA in Velike Britanije, so ugotovili, da je skupina z uporabo malwara Bugat oziroma Drideox ukradla vsaj 100 milijonov dolarjev. Širili so ga s ciljanimi napadi (phishing) na posameznike, ki so s klikom na sumljive povezave okužili lastne računalnike. Skupina jim je nato ukradla podatke za dostop do spletnih bank. Yakubets pa je sodeloval tudi pri malwaru Zeus, kjer so naredili še za 70 milijonov dolarjev škode.

Za Yakubetsa in Turasheva je razpisana nagrada pet milijonov dolarjev. To je najvišja nagrada, ki so jo kdajkoli ponudili za internetne kriminalce

Pravosodno ministrstvo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji