Objavljeno: 29.5.2023 10:00 | Teme: windows, microsoft

Zaščita Windows XP dokončno razbita

Saj ni res, pa je! Zaščitni algoritem operacijskega sistema Windows XP je (šele zdaj) dokončno razbit. Na spletišču Reddit se je pojavil program, ki omogoča aktivacijo brez internetne povezave.

Microsoft je operacijski sistem Windows XP nehal podpirati pred več kot devetimi leti, a legenda kar noče umreti. Pravzaprav so bila Okna XP še leta 2021 najbolj priljubljen operacijski sistem v Armeniji, medtem ko je Forbes leta 2019 v raziskavi SpiceWorks razkril, da je eno od treh ameriških podjetij na svojih omrežjih še vedno imelo vsaj en računalnik z odsluženim operacijskim sistemom.

Microsoft je zato v preteklosti že moral posredovati. Da bi zatrl nevarnost WannaCry, je leta 2017 izdal nenačrtovan popravek. Dve leti kasneje še enega. Tudi nova aktivacijska razpoka kaže, da obstaja še vedno zelo aktiven segment uporabnikov, ki uporabljajo zastarel operacijski sistem, čeprav ga Microsoft ne podpira več. To bi lahko predstavljalo novo varnostno tveganje in povečanje napadov z novo odkrito ranljivostjo.

Seveda so razni "cracki" obstajali že od nekdaj, nov program pa je, kot kaže, prvi, ki deluje na enak način kot telefonska aktivacija pri Microsoftu. Programu vpišemo množico številk, ki jih izpiše Windows XP, on pa vrne številke, ki Okna dokončno aktivirajo. Taka aktivacija menda preživi tusi spremembe strojne opreme, nadgradnje, itd. Kot prava Microsoftova aktivacija, torej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji