Objavljeno: 9.2.2005

Zamenjava na vrhu Hewlett-Packarda

Carly Forina, karizmatična direktorica in predsednica družbe Hewlett-Packard, je nepričakovano predložila odstop z obeh funkcij. V vodenju podjetja sta jo že nadomestila Robert Wayman, dosedanji finančni direktor, ki je postal začasni glavni direktor družbe in Patricia Dunn, članica uprave, ki je zasedla mesto predsednika družbe. HP že išče nove kandidate za trajno zamenjavo. Fiorina naj bi odstopila iz položaja zaradi razhajanj pogledov v vodstvu družbe glede strateških usmeritev Hewlett-Packarda.

Po mnenju analitikov se Hewlett-Packardu po odstopu obetajo velike spremembe. Fiorina je tako bila nasprotnik ideje, da bi se družba razdelila na dva dela, zato se mnogi sprašujejo, ali zamenjava v vodstvu pomeni premik v to smer. Hewlett-Packard se je le nekaj tednov pred tem reorganiziral, v okviru tega po so združili divizije za osebne računalnike in tiskalnike, zaradi česar so bili deležni glasnih kritik v samem podjetju.

Fiorina je bila tudi deležna številnih kritik zaradi svoje jasne podpore za nakup družbe Compaq, kar se je pokazalo kot veliko breme za družbo. Finančno so sicer uspeli doseči sinergije, vendar so na določenih področjih zaradi tega izgubili tržne deleže. Še posebej velik padec so doživeli na področju rešitev za velike poslovne sisteme, kar so tekmeci s pridom izkoristili. Analitiki se tudi že sprašujejo, ali je razlog za odstop tudi v morebitnih slabih poslovnih rezultatih, zato nestrpno čakajo četrtletno poročilo, ki bo objavljeno 16. februarja.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji