Objavljeno: 13.1.2019 05:00

Za odklop države od interneta 32 mesecev zapora

V Londonu so obsodili 30-letnega Britanca, ki je novembra 2016 z internetnim napadom DDoS uspel povsem onemogočiti internetno povezljivost Liberije. Država, ki ima sorazmerno malo operaterjev in zgolj eno pomembno mednarodno povezavo – podmorski kabel ob zahodni afriški obali – je bila zaradi napada na operaterja Lonestar dva dni odrezana od interneta. Storilec bo za napad v zaporu preživel 32 mesecev.

Gre za Daniela Kaya, ki je živel v Surreyu. Samoizučeni heker je svoje storitve prodajal na darknetu, kjer ga je kontaktiral tudi zaposleni v konkurenčnem liberijskem operaterju Cellcom (to je storil na lastno pest) in mu ponudil 10.000 dolarjev mesečno za pripravo napada na Lonestar. Kay je uporabil botnet Mirai, ki je v minulih mesecih večkrat razsajal. Odlikuje ga sposobnost izrabe primitivnih in nezaščitenih v internet povezanih naprav, kakršne so spletne kamere, pametne televizije ipd. Na vrhuncu je Mirai obvladoval več kot milijon naprav.

Napad DDoS je kmalu ušel izpod nadzora in tako učinkovito napadel Cellcom, da so se posledice razlile po celotni Liberiji. Zaradi ozkega grla, ki ga predstavlja ena sama povezava države v internet, je bil kaos prisoten po vsej državi. Odpovedale so take žične kakor mobilne povezave.

Kaye ima sicer bogato hekersko preteklosti, saj je bil po aretaciji pred dvema letoma naprej v Nemčiji obsojen zaradi napada na Deutsche Bank, potem pa so ga izročili Veliki Britaniji, kjer so ga obsodili zaradi precej resnejše zadeve. Poleg tega je poizkusil napasti tudi tri britanske banke, a mu je spodletelo.

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji