Objavljeno: 1.9.2021 08:00 | Teme: Windows 11, microsoft

Windows 11 prihaja 5. oktobra

Microsoft je uradno potrdil, da bo nova različica operacijskega sistema uradno objavljena 5. oktobra. Microsoft bo Windows 11 ponujal kot brezplačno nadgradnjo za združljive računalnike do predvidoma sredine leta 2022. Od tedaj dalje strategija še ni jasna, najbrž pa bodo nadgradnje po preteku začetnega obdobja plačljive, podobno kot je bilo ob predstavitvi sedanjega sistema Windows 10.

Od oktobra dalje bodo uporabniki združljivih računalnikov dobili obvestilo o možnosti nadgradnje na novo generacijo Oken. Kot kaže, bodo ta povabila do kupcev prihajala v časovno različnih fazah, v odvisnosti od posameznega trga, tipa licenc in kot kaže tudi združljivosti oziroma starosti računalnika. Novi računalniki bodo predvidoma pred koncem leta že imeli naloženo različico Windows 11.

Javnost še vedno razburja odločitev, da bo Windows 11 uradno podprt le na razmeroma novejših računalnikih. Ključen element med tehničnimi zahtevami je združljivost z varnostno tehnologijo TPM 2.0 (Trusted Platform Module 2.0), ki so jo začeli proizvajalci vgrajevati v računalnike okoli leta 2017. Starejše računalnike uradno ne bo možno nadgraditi na Windows 11.

Pred nekaj tedni so pricurljale napol uradne informacije, da bo v nekaterih primerih možno zaobiti omejitev nezdružljive opreme, vendar le v primerih, ko bo operacijski sistem na računalnik nameščen prek diskovne slike (instalacija iz ISO namestitvenega paketa), medtem ko bo mehanizem za nadgradnjo v Windows 10 to še naprej preprečeval.

Dodatna pojasnila žal kažejo, da bo to najbrž le polovična rešitev. Tovrstno nameščeno okolje Windows 11 na nepodprto strojno opremo bo najbrž imelo resne omejitve. Kot kaže bo Microsoft omejil dostop do nadaljnjih posodobitev takega sistema, dosedanje izkušnje pa tudi kažejo, da je koda okolja Windows 11 precej manj stabilna na računalnikih, ki niso uradno združljivi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji