Objavljeno: 5.4.2022 07:00 | Teme: operacijski sistem, Windows 11, microsoft

Windows 11 ni tako priljubljen, kot bi si Microsoft želel 

Poročilo družbe AdDuplex kaže na to, da se je prehajanje na okolje Windows 11 v zadnjih mesecih močno upočasnilo. V marcu je delež računalnikov z okoljem Windows 11 zrasel le za 0,1%. Skupno najnovejši operacijski sistem uporablja okoli 20% vseh računalnikov, kar je najbrž manj, kot so pričakovali pri Microsoftu.

Če bi se oprli zgolj na uradne podatke, si težko ustvarimo čisto predstavo. Microsoft namreč navaja zgolj podatek, da trenutno Windows 10 ali 11 uporablja že 1,4 milijarde računalnikov. A pri temu ne specificirajo koliko računalnikov uporablja posamezno različico, kaj šele podrazličice, kar je v primeru Windows 10 še kako pomembno.

AdDuplex dobiva podrobnejše, a še vedno anonimizirane informacije v okviru promocij, ki jih vršijo za neodvisne razvijalce aplikacij za okolje Windows. Skupno na dan pridobijo skoraj 5 milijonov zapisov, ob promociji okoli 5.000 aplikacij iz Microsoftove Trgovine, zato je njihova analiza najbrž povsem relevantna.

Raziskava je tudi pokazala, da je med ostalimi 80% računalnikov z okoljem Windows 10 večina takih, ki uporabljajo različice 21H2 (28,5%) ali 21H1 (26,5%). Toda to tudi pomeni, da ima kar okoli 25% vseh računalnikov nameščene še starejše različice, tja do začetnih iz leta 2018, ki dejansko že predstavljajo varnostno tveganje.

Glavni razlog za počasnejše prehajanje na Windows 11 je najbrž zastarela strojna oprema. Raziskava kaže, da je okoli tretjina računalnikov takih, ki ne ustrezajo minimalnim zahtevam za Windows 11, v prvi vrsti ne podpirajo TPM 2.0. Zaradi pomanjkanja elektronskih vezij in visokih cen se podjetja pogosto odločajo za podaljševanje ciklov uporabe dosedanje strojne opreme,kar seveda močno vpliva na strategijo prehajanja na novejše operacijske sisteme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji