Objavljeno: 14.2.2024 09:00 | Teme: windows, Windows 11, microsoft, Intel, amd

Windows 11 ne bo več deloval na starejših računalnikih

Doslej zgolj nepodprtega operacijskega sistema z novo nadgradnjo ne bo več mogoče zagnati na starejših računalnikih.

Microsoftov operacijski sistem Windows 11 ima uradno res višje sistemske zahteve kot Windows 10, a doslej ni bilo večjih omejitev pri njegovi uporabi na starejši strojni opremi, čeprav uradno morda ni bila podprta. Windows 11 je tako brez težav deloval na računalnikih, zasnovanih še v dobi procesorjev Core 2 Duo. Z novo Microsoftovo posodobitvijo sistema Windows 11 24H2 se zadeve spreminjajo. Po navedbah uporabnikov testna posodobitev sistema zavrača zagon na starejših procesorjih brez podpore za dokaj neznani ukaz POPCNT, ki ga v posodobitvi 24H2 uporabljajo jedro sistema Windows, sistemski USB and gonilniki omrežja ter druge ključne sistemske datoteke.

POPCNT oziroma števec populacije, ki se uporablja za štetje bitov znotraj strojne besede, najdemo na sodobnih procesorjih kot del nabora ukazov SSE4. Intel ga ponuja znotraj tehnologije  SSE4.2 v prvi generaciji Core arhitekture z nazivom Nehalem, AMD pa v SSE4a, ki je bila prvič vključena v K10 arhitekturi. Ta podpora procesorskih ukazov sega v leta 2008 in 2007, kar v praksi pomeni, da računalnikov iz sredine 2000-ih s procesorji Intel Core 2 Duo ter zgodnjimi AMD Athlon 64 nova posodobitev operacijskega sistema Windows 11 ne bo niti dovolila zagnati. 

Natančnega razloga, zakaj POPCNT, postaja nujen za številne komponente sistema Windows, pri Microsoftu za zdaj še niso razkrili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji