Objavljeno: 5.10.2021 12:00 | Teme: microsoft, Windows 11, operacijski sistem

Windows 11 ne bo deloval na več kot polovici poslovnih računalnikov

Microsoft je uradno predstavil operacijski sistem Windows 11, ki prinaša kozmetične in varnostne izboljšave, a zahteva za delovanje združljivo strojno opremo. Naj spomnimo, da mora biti računalnik za Windows 11 opremljen z varnostnim modulom TPM (Trusted Platform Module) 2.0, podporo za varen zagon prek UEFI in razmeroma novo generacijo procesorjev.

Takšne zahteve pa bodo predstavljale zelo velike težave za podjetja, ki imajo v večini primerov starejšo, nezdružljivo opremo. Raziskava družbe Lansweeper kaže, da več kot polovica računalnikov v poslovnem okolju ni združljiva z zahtevami okolja Windows 11.

Raziskava je zajela okoli 30 milijonov računalnikov v več kot 60.000 organizacijah po celem svetu. Rezultati so zgovorni: le 44,4% vseh računalnikov premore ustrezne generacije procesorjev in le 52,55% računalnikov zadostuje pogoju TPM 2.0.

Še huje je menda na področju strežnikov in navideznih računalnikov. Raziskava je na tem področju pokazala, da je le 1% obstoječih navideznih strojev pripravljenih za rabo okolja Windows 11. V nekaterih primerih bo sicer zadostovala rekonfiguracija navideznih računalnikov, v mnogih primerih pa to ne bo mogoče, ker spodaj ležeča strojna oprema ni združljiva.

Veliko podjetij bo torej še lep čas ostalo na okolju Windows 10. Raziskava tudi sicer ugotavlja, da je veliko podjetij šele nedavno zaključilo prehod na Windows 10. Družba Lansweeper ob tem navaja, da zadnje velike posodobitve okolja Windows 10 uporablja razmeroma majhen delež poslovnih računalnikov. Windows 10 21H1 denimo 38,1% vseh poslovnih računalnikov, Windows 20 20H2 pa 36,1% računalnikov. Ostalo so starejše, ponekod že ne več podprte različice okolja Windows 10.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji