Objavljeno: 29.5.2018 10:00

Vzporedne volitve preko blockchaina

V Sloveniji so zaživele prve vzporedne volitve v Državni zbor, ki se v celoti odvijajo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov.

Slovensko startup podjetje Principle je pripravilo vzporedne volitve v Državni zbor, s katerimi želi na novo definirati načine družbenega odločanja z uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov. S pomočjo Ethereum omrežja in pametnih pogodb lahko slehernik odda svoj glas anonimno, pri čemer vpiše le veljaven elektronski naslov in telefonsko številko iz Slovenije. Vzporedne blockchain volitve potekajo transparentno, v vsakem trenutku je vidno število oddanih glasov. Slednji se zaradi narave tehnologije veriženja podatkovnih blokov ne morejo brisati ali spreminjati. Vzporedne e-volitve podjetja Principle bodo potekale do 1. junija, ko bodo ob 13. uri objavljeni tudi rezultati.

Avtorji se zavedajo, da kombinacija e-mail + telefonska številka ni dovolj, da bi vsakdo lahko volil le enkrat, in so nam v tej zvezi odgovorili:

"Trenutna implementacija volitev preko blockhaina bo uporabljala zgolj email in telefonsko številko, saj v trenutni fazi želimo da bi bil postopek volilev čim bolj enostaven in k eksperimentu privabimo širso bazo volilcev, ki ni nujno, da so seznanjeni s tehnologijo blockchain. 

Dolgoročno pa bi rešitev za prave e-volitve prišla z vgraditvijo tehnologije "non-fungible tokenov" - ti delujejo kot ceritifikat vezan na Ethereum denarnico, ki bi ga v tem primeru izdala Upravna enota. Tehnologijo non-fungible tokenov (NFT) kot certifikat razvija slovenski startup 0xCert (https://0xcert.org/). Z izdajo takega unikatnega certifikata, potrjenega s strani državnega organa, bi rešili problem večkratnih volitev. Tak token/certifikat bi bil vezan na specifično Ethereum denarnico (oz. polnoletnega državljana Republike Slovenije) in bi uporabniku dal pravico enkratne oddaje glasu."

Principle

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji