Objavljeno: 3.9.2018 13:00

Vsi se gremo veriženje blokov, ali pač?

Če gre verjeti najnovejšim raziskavam uglednih svetovnih svetovalnih družb, kot sta PwC in Deloitte, velika večina podjetij po celem svetu intenzivno preučuje ali pa celo že uvaja rešitve, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov.

Raziskava med okoli 600 managerji opravljana s strani družbe PwC je denimo pokazala, da se z veriženjem blokov danes ukvarja skoraj 84% vseh vprašanih: O tega jih 20% tehnologijo šele raziskuje in analizira, 32% jih že uporablja v razvoju, 10% preizkuša že razvite pilotske projekte in kar 15% jih veriženje blokov uporablja v redni produkciji. Komaj 7% je takih, ki so nekaj delali na tem, a so ustavili naslednje korake, 14% pa o tem sploh ne razmišlja.

Nič manj optimistične in prodorne rezultate ne kaže raziskava družbe Deloitte, kjer je 74% med 1.053 vprašanimi managerji mnenja, da imajo »dober poslovni primer« za vlaganje v tehnologijo veriženja blokov. Tu je kar 43% anketiranih navedlo, da imajo v uporabi nekaj na temelju veriženja blokov, 41% pa to naj bi to storilo v naslednjem letu.

Na prvi pogled je videti, da ste že v zaostanku, če že doslej niste investirali v veriženje blokov. Pomanjkanje primernega poslovnega primera, pomanjkanje trdnih standardov, pomanjkanje potrebnih kadrov znanj … vse to je na prvi pogled drugotnega pomena v primerjavi s pričakovanimi učinki.

Toda ali je res tako? Tretji svetovalna hiša, družba Gartner ima v rokah nekoliko starejšo raziskavo (maj 2018), kjer so rezultati precej drugačni. Po tej raziskavi je le okoli 1% vprašanih postavilo rešitve, ki uporabljajo tudi veriženje blokov, resnično v produkcijo. Kar 43% vprašanih zadeve spremlja, vendar še nima konkretnih načrtov. 34% nima nobenega interesa nad tem področju.

Kako je torej mogoče, da podobne raziskave uglednih hiš dajejo tako različne rezultate? Treba je znati brati med vrsticami. Poznavalci trdijo, da je v resnici le malo projektov na temelju veriženja blokov prešlo fazo pilotskega projekta, marsikje so še globoko v preverjanju smiselnosti in uporabnosti tehnologije.

Izjave sogovornikov v anketah so tudi močno odvisne od njihovega profila. Medtem, ko sta Deloitte in PwC spraševala splošno populacijo managerjev, je Gartner nekoliko več povprašal vodje informatike. Več kot očitno je, da se razumevanje, v kateri fazi so projekti v lastnih podjetjih in kakšna so merila za pilotsko ali splošno rabo močno razlikuje od tega, na katerem položaju je sogovornik ankete.

Toda če nekatere napovedi prehitevajo resnično dogajanje, pa so vsa svetovalna podjetja enakega menja: tehnologija veriženja blokov bo spremenila informatiko in vlaganja bodo zelo velika: leta 2025 naj bi bil trg tehnologij za veriženje blokov vreden okoli 176 milijard dolarjev. Leta 2030 pa menda že 3 bilijone (!) dolarjev. Najbrž tudi zaradi tega vsi brezglavo hitijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji