Objavljeno: 3.11.2019

Virus za Android, ki preživi ponastavitev telefona?

Zlonamerna programska oprema za telefone Android Xhelper je bila prvič opažena že v marcu letošnjega leta, v zadnjem času pa se je zelo razširila. »Znana« je postala po tem, da jo je izredno težko odstraniti, brali smo celo o tem, da se ponovno namesti, tudi če telefon popolnoma tovarniško ponastavimo.

Symantec v svojem blogu poroča, da je Xhelper izredno težko opaziti, saj v resnici ne gre za aplikacijo, ampak za komponento, zato ga v spisku aplikacij ni videti (nima ikone). Xhelperja tudi ne moremo zagnati, ampak se zažene sam, ob določenih sistemskih dogodkih, kot je denimo priklop na polnilec ali ponovni zagon telefona. Narejen je tako, da se ob zagonu samodejno doda med aplikacije, ki delujejo v ospredju, kar pomeni, da ga sistem ob pomanjkanju električne energije ne izklopi. In - če nam ga nekako uspe ustaviti, se ponovno zažene.

Na telefone se namesti (Symantec poroča, da so v zadnjih 6 mesecih zasledili preko 45.000 okužb) preko druge aplikacije, ki jo je uporabnik (najverjetneje) namestil izven Googlove trgovine Play, s svojim »nadzornim centrom« (strežnikom v internetu) pa komunicira v šifrirani obliki (SSL). Strokovnjaki opažajo, da se Xhelper redno razvija, saj je v njegovi programski kodi vedno več in več trikov in seveda načinov uporabe. Uporabniki zaenkrat največkrat poročajo o odpiranju oglasnih sporočil, vendar je sistem tako modularno zastavljen, da je povsem mogoče, da bodo nekoč poročali tudi o kraji gesel in prijavi na plačljive servise.

In kako je mogoče, da bi Xhelper preživel popolno ponastavitev telefona? Symantec pojasnjuje, da bi to bilo mogoče le, če bi šlo za sistemsko aplikacijo, torej aplikacijo, ki bi bila nameščena že v strojni programski opremi telefona, v tovarni. Ker to ni, je edina razlaga zakaj uporabniki poročajo o tem, da se Xhelper ponovno namesti - uporabniki po ponastavitvi izberejo samodejno restavracijo vseh aplikacij, ki so bile na telefonu ob izdelavi varnostne kopije… Na ta način se Xhelper seveda ponovno požene, ponastavitev pa svojega dela ni opravila.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji