Objavljeno: 9.8.2018 10:00

Veriženje blokov brez rudarjenja

Tehnologija veriženja blokov (blockchain) je vse bolj uporabljena v različnih scenarijih poslovne rabe, kjer pa so zahteve in pričakovanja nekoliko drugačna, kot pri uporabi tehnologije v javnih in anonimnih omrežjih.

Eden od temeljev delovanja verige blokov v anonimnih omrežjih je protokol Potrdilo-o-delu (Proof-of-Work), kjer preko rudarjenja, torej izvrševanja kompleksnih matematičnih operacij, izvedemo zapis transakcije v porazdeljeno knjigo zapisov, verigo.

Toda če je ta princip idealen za anonimna omrežja, kjer se kandidati na pravičen borijo za dostop do zaupanja vredne in varne verige, je to za zasebna poslovna omrežja nepotreben pribitek. V takih omrežjih se člani verige med seboj tipično poznajo ali pa imajo drugačne osnove za zaupanje.

Microsoft zato predlaga drugačen protokol za potrdilo o zapisovanje transakcij - poimenovali so ga Potrdilo-o-avtoriteti (Proof-of-Auhority), ki bo menda zdržljiv z obstoječimi tehnologijami DLT, kot je Ethereum. Nov protokol bodo sprva ponujali v okviru lastnih storitev veriženja blokov v okviru oblačne storitve Azure (BaaS, Blockchain-as-a-Service).

Protokol uporablja decentralizirano aplikacijo (dApp) Governance dApp, ki upravlja uporabo vozlišč v verigi blokov, a brez nepotrebnega in dragega rudarjenja. Nov princip omogoča, da posamezni poslovni subjekt zaradi varnosti lahko uporablja tudi več redundantnih vozlič v verigi, ki so abstrahirani kot eno, pač za zagotavljanje neprekinjenosti delovanja posameznih vozlišč.

  
Mimogrede, posebna tematska številka Monitorja, namenjena kriptovalutam, je še vedno v prodaji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji