Objavljeno: 2.12.2018 12:00

Velika Britanija ne bo imela polnega dostopa do Galilea

Zaradi nesoglasij glede dogovora o izstopu iz EU je britanska vlada izgubila še enega ministra. Sam Gyimah, ki je bil od januarja minister za univerze, znanost, razvoj in inovacije, je odstopil. Povod za odstop je bil britanski izstop tudi iz sistema Galileo, s katerim Evropska vesoljska agencija gradi konkurenco ameriškemu GPS-u.

Sistem Galileo, ki bo za razliko od GPS-a v civilni lasti, bo v celoti operativen leta 2020. Trenutno je v orbiti 26 satelitov, načrt pa jih predvideva 30 (24 delujočih in 6 aktivnih rezerv). Natančnost Galilea bo 1 meter za javno uporabo in 1 centimeter za plačljivo (šifriran signal).

Dogovor o nadaljnji britanski vlogi pri Galileu kaže, da jo bodo Britanci tudi pri ostalih točkah odnesli zelo slabo, pravi Gyimah, ki je zato odstopil. Velika Britanija bo namreč izločena iz najbolj tajnih delov projekta, čeprav so sami želeli drugače. Gre za del sistema, ki je namenjen vladnim agencijam, nujnim službam (iskanje in reševanje) ter obrambnim silam. Velika Britanija je v Galileo vložila poldrugo milijardo evrov in projekt ocenjuje kot ključen za njene vojaške in varnostne interese, sedaj pa bo ostala brez najobčutljivejšega dela.

Rezervni center za varnostni nadzor, ki je bil že zgrajen v Swanwicku, VB, bo preseljen v Španijo.

V britanskem parlamentu bo 11. decembra pomembno glasovanje o dogovoru z EU glede izstopa iz povezave. Iz vlade je od objave osnutka dogovora izstopilo že sedem ministrov, ker se z izstopom na predlagani način ne strinjajo. Večina jih meni, da bo dogovor za Britance slab.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji