Objavljeno: 24.8.2022 07:00 | Teme: Poslovne rešitve, raziskave

Večina vodij IT ima težave z modernizacijo aplikacij

V časih, ko se veliko poslovnih aplikacij seli v oblak, nove rešitve pa nastajajo pretežno že od začetka v oblaku, se podjetja soočajo s številnimi težavami povezanimi z modernizacijo obstoječih aplikacij. V raziskavi svetovalne družbe Asperitas, je kar 93% vprašanih podjetij zatrdilo, da je modernizacija zelo resna, če že ne kritična težava pri njihovih načrtih razvoja IT.

Za mnenje o poteku projektov modernizacije aplikacij je bilo vprašanih okoli 150 direktorjev informatike iz podjetij z več kot 1.000 zaposlenimi. Med temi so prav vsi bili mnenja, da je modernizacija obstoječih aplikacij pomembna za uspešnost delovanja podjetja. 45% vprašanih celo meni, da je modernizacija poslovnih aplikacij zanje kritičnega pomena.

Kot že rečeno, pa imajo povsod pri zasledovanju teh ciljev resne težave. 30% vprašanih trdi, da je najtežja izbira orodij in tehnologij, ki lahko omogočijo želeno modernizacijo. Več kot 20% meni, da imajo resne težave pri zagotavljanju osebja in potrebnih znanj za tovrstne prenove.

34% vprašanih je mnenja, da je za tovrstne projekte treba predvideti primerno dolgo obdobje, saj naglica nikoli ne prinaša pričakovanih rezultatov. 36% vprašanih svetuje, da se je treba izogibati bližnjicam, zlasti tehnološkim, saj lahko te kasneje prispevajo k še višjim stroškom. 34% ob tem svetuje uporabo ali primerjavo z najboljšo prakso pri tovrstnih modernizacijah. Težava je v temu, da teh dobrih praks za zdaj še ni prav dosti, prav tako pa so tovrstni projekti pogosto unikatni in jih je zato težko primerjati z drugimi.

S tehnične plati predstavlja največjo oviro zagotavljanje varnosti prenovljenih aplikacij, zlasti tam, kjer se starejše aplikacije povezujejo z okoljem v oblaku. 27% vprašanih meni, da so težave v upravljanju rešitev skozi več oblakov, 26% pa vidi težave pri prehajanju med različnimi platformami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji