Objavljeno: 17.5.2019 05:00

V Sloveniji se obeta davek na digitalne storitve

V Evropi enotnega digitalnega davka še nekaj časa ne bo, a posamezne države pripravljajo svoje rešitve. Po Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji je tudi Slovenija napovedala uvedbo davka na digitalne storitve. Odbor Državnega zbora za finance je na predlog Levice sprejel sklep, s katerim vladi predlaga pripravo in posredovanje zakona, ki bi septembra 2020 tovrstni davek uvedel tudi v Sloveniji.

Motiv za uvedbo takšnih davkov v Evropi je izogibanje plačila davkov, ki ga več kot uspešno izvajajo multinacionalke, denimo Google, Apple ali Amazon. Ti s spretnimi manevri večino dobička prikažejo v davčnih oazah in ne v državah, kjer dejansko poslujejo in imajo stranke. Na ministrstvu za finance so potrdili, da nimajo nobenih podatkov, koliko digitalnih storitev svetovni velikani ustvarijo v Sloveniji. Nimajo nobenih informacij, da bi ta podjetja imela v Sloveniji poslovno enoto in tako bila davčni rezidenti, čeprav seveda poslujejo s slovenskimi državljani.

Na Odboru se niso poenotili, kakšno rešitev sploh pričakujejo. Trenutno je problem nadzor, saj v Sloveniji še ni zakonodaje, ki bi od multinacionalk terjala sistematično poročanje o digitalnih storitvah, kakor to na primer velja v Avstriji.

Sklep

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji