Objavljeno: 12.5.2024 07:00 | Teme: exchange, e-pošta, microsoft

V letu 2025 prihaja novi Exchange Server SE

Microsoft je v časih, ko stranke intenzivno prepričujejo za prehod v oblak, končno prekinil molk o usodi lokalnega strežnika Exchangea in vse kaže, da bodo morali skrbniki hitro ukrepati, da bodo njihovi strežniki še naprej podprti.

Vsi, ki danes uporabljajo poštne strežnike Exchange Server 2016 in 2019, morajo vedeti, da bo Microsoft za te izdelke opustil podporo 14. oktobra 2025. Microsoft ob tem navaja, da za nobeno od obeh različic ne bo morebitnega podaljšanja podpore v zadnjem trenutku.

Namesto tega prihaja nova lokalna naročniška različica Exchange Server SE (Subscription Edition), ki bo prišla v tretjem četrtletju 2025, torej tik preden bosta Exchange 2019 in 2016 izgubila podporo.

Microsoft sicer pripravlja zadnjo kumulativno posodobitev (CU) za strežnik Exchange Server 2019, ki bo objavljena v nadaljevanju leta 2024. Microsoft navaja, da bo Exchange SE ob objavi kodno enakovreden (menda povsem enaka koda) kot Exchange Server 2019 CU15, z izjemo spremembe v besedilu licenčne pogodbe in številke različice.

Licenčni model bo pri Exchange SE enak kot pri Sharepoint Server Subscription Edition, ki zahteva naročniške licence ali licence z aktivnim Software Assurance za strežniške in uporabniške licence.

Microsoft je dolga leta prestavljal nagradnje poštnega strežniak Exchange, ki je najbrž še vedno daleč najbolj uporabljen strežniški sistem za elektronsko pošto v podjetjih. Septembra 2020 je Microsoft sicer dejal, da se bo naslednja različica strežnika pojavila v drugi polovici leta 2021, vendar se je leta 2022 po nekaj odmevnih varnostnih incidentih podjetje odločilo za odložitev nadgradnje.

Microsoft je ob tem svojim strankam ponudil nekaj napotkov. Vsem, ki še uporabljajo Exchange 2016 priporočajo prehod na 2019 pred prihodom različice SE, saj bo nato nadgradnja na prihajajočo različico enostavna, zelo podobna kumulativnim podosobitvam strežnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji