Objavljeno: 25.5.2017 14:00

V goju smo dokončno poraženi

Čeprav je umetna inteligenca, katere vrh razvoja v igranju kitajske igre go ponazarja DeepMindov stroj AlphaGo, lani in letos že večkrat premagala ljudi, smo še zadnje upe polagali v dvoboj s svetovnim prvakom in prvouvrščenim na svetovni jakostni lestvici.

Najboljši človek na svetu, 19-letni Ke Jie, se te dni meri z AlphaGojem, s katerim igrata na tri zmage. Prvi partiji je dobil AlphaGo, s čimer je zgodba v resnici že zaključena. Človeštvo v goju ni več superiorno.

Prvo partijo je AlphaGo dobil v torek, pri čemer je zmagal za pol kamna, kar je najmanjša možna razlika. Toda AlphaGo si nasprotnika ne prizadeva zmleti, temveč želi do zmage priti čim zanesljiveje. Zato zmaga tudi samo za pol kamna, če je to zanesljiva pot do zmage, ne glede na razliko v kakovosti med igralcem. Ke Jie je po prvi partiji dejal, da je igral nekoliko drugače kot sicer in da je poizkusil uporabiti nekatere trike, ki se jih je naučil pozimi. Tedaj je namreč AlphaGo anonimno igral na internetu in dobil 60 partij, med drugim tudi proti Ke Jieju.

Druga partija se je končala danes, ponovno pa je zmagal AlphaGo. Čeperav je šlo za eno najbolj izenačenih partij v zgodovini, kot je povedal šef DeepMinda Demis Hassabis, na koncu AlphaGo ni imel težav dvoboja varno pripeljati do konca. Ke Jie je dejal, da je AlphaGo to pot igral precej drugače in da je od začetka kazalo, da obstaja drobec upanja za zmago, a na koncu ni imel možnosti.

Zadnji dvoboj bo na sporedu v soboto. Skupni zmagovalec je že znan, a vseeno lahko Ke Jie popravi vtis in nekoliko ublaži poraz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji