Objavljeno: 30.11.2019 05:00

V Evropi razdelili še zadnje naslove IPv4

Evropski upravljavec domenskega prostora RIPE je sporočil, da mu je zmanjkalo prostih naslovov IPv4. Ta teden so podelili še zadnji prost blok, ki je meril le /22. Ta hip RIPE na zalogi nima nobenega prostega naslova IPv4. To sicer še ne pomeni, da so tudi vsi dejansko v uporabi, so pa vsi podeljeni.

V prihodnosti bo tako bistveno teže priti do novih naslovov. RIPE je že uvedel čakalno vrsto, na njej pa so lahko le organizacije, ki še nikoli niso dobile nobenega naslova IPv4. Prav tako bodo razdeljevali le še majhne koščke (/24). Čeprav so naslovi pošli, RIPE pričakuje, da jih bo v prihodnosti nekaj vrnjenih. Organizacije, ki prenehajo obstajati, naslove izgubijo, prav tako nekatere vračajo dele dodelitev, ki so bile včasih izjemno širokogrudne. Kdor nujno potrebuje kak naslov, ga lahko kupi na sekundarnem trgu ali uporabi kakšen trik (npr. Carrier Grade Network Address Translation).

Naslovov je zmanjkalo tudi severnoameriškemu upravljavcu, medtem sta azijski in južnoameriški na poti. Težav trenutno ni le v Afriki. To je še en pokazatelj, da je treba čim prej preiti na IPv6, ki se zelo počasi uveljavlja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji